Μια θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία αναμένεται να προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα «κύμα φυγής» δασκάλων και καθηγητών από την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και αντιδράσεις από όσους περιμένουν με αγωνία να διορισθούν στα δημόσια σχολεία.
Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα φέρει και νέα νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Παιδείας για τις προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά (2025-26). Ο δρόμος για την πρόσληψη ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία άνοιξε, μετά την προσφυγή και δικαίωση 8 εκπαιδευτικών από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δούλευαν σε ιδιωτικό σχολείο που τώρα έχει κλείσει και οι εργοδότες τους εξανάγκασαν σε παραίτηση. Με το ισχύον καθεστώς, για να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού πρέπει να έχει απολυθεί από το σχολείο. Αντίθετα, εάν έχει παραιτηθεί, δεν μοριοδοτείται.
Κραδασμοί στα ιδιωτικά σχολεία
Εδώ ήρθε η απόφαση του ΣτΕ η οποία ορίζει ότι για την πρόσληψη και τον διορισμό στο Δημόσιο «είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στη δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι εκείνης στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».
Μετά από αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, από τους περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, ένας τεράστιος αριθμός θα θελήσει να μετακινηθεί με πρόσληψη η διορισμό προς τη δημόσια εκπαίδευση και θα καταθέσουν αίτηση προκειμένου να μπουν στους πίνακες του ΑΣΕΠ. Οι μετακινήσεις αυτές όμως θα προκαλέσουν κραδασμούς τόσο στα ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα αποψιλωθούν αλλά και στους πίνακες του ΑΣΕΠ αφού όσοι έχουν μεγάλες προϋπηρεσίες στα ιδιωτικά σχολεία θα προηγηθούν και θα εκτοπίσουν άλλους που περιμένουν ήδη στην…ουρά. Κατόπιν όλων αυτών το υπουργείο Παιδείας το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» , αφού πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και ταυτόχρονα να «ακούσει» τους σχολάρχες οι οποίοι φυσικά και δεν θέλουν να ξεμείνουν τα σχολεία τους από το διδακτικό προσωπικό αλλά και να εξετάσει τις αντιδράσεις από όσους περιμένουν πως και πως να ενταχθούν στους κόλπους της δημόσιας εκπαίδευσης.
Πηγή: ethnos.gr