Ειδήσεις

Πότε έρχονται έξυπνοι μετρητές, δυναμικά τιμολόγια, μειώσεις τιμών ρεύματος

Η υλοποίηση του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα της αγοράς ηλεκτρισμού, με τις πρώτες διαφοροποιήσεις να είναι ήδη ορατές. Για παράδειγμα ήδη σήμερα οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν το 57% της εγκατεστημένης ισχύος της ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια: μέχρι το 2030 θα φτάσουν το 75,2% και το 2035 θα είναι το έτος της απόλυτης κυριαρχίας τους με μερίδιο 95,6%.

Εκτός όμως από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, που μας αφορά όλους στο μέτρο που δε θέλουμε να καταναλώνουμε ρυπογόνο ενέργεια διασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη και ασφαλή ηλεκτροδότησή μας ακόμη και σε συνθήκες υψηλής ζήτησης, υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν άμεσα τους απλούς καταναλωτές.

Και αυτό διότι μέσα από τις επενδύσεις που προβλέπει το Εθνικό σχέδιο θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας.

Το πιο κοντινό είναι τα λεγόμενα δυναμικά τιμολόγια τα οποία στο πλαίσιο των χρωμάτων που έχουν επικρατήσει είναι τα περίφημα “πορτοκαλί”. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι οι πολιτικές για τη δημιουργία ενεργών καταναλωτών, με ενίσχυση της ώθησης για αυτοκατανάλωση. Μεταξύ άλλων οι καταναλωτές θα συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ζήτησης και στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δυναμική κατανάλωσης. Όπως είπε η υφυπουργός στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να υποστηρίζεται η δυναμική κατανάλωση σε 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη που συνεπάγεται.

Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δυναμική κατανάλωση πάντως θα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των έξυπνων μετρητών. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου στη διανομή υλοποιούνται ετήσιες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ  που κατευθύνονται στη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησης αλλά και στην ψηφιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εγκατασταθεί πάνω από 660 χιλιάδες μετρητές ενώ η πλήρης κάλυψη του δικτύου αναμένεται να ολοκληρωθέι μέχρι το 2030 όταν και το σύνολο των 7 εκατομμυρίων μετρητών θα έχει αντικατασταθεί από ψηφιακούς.

Το μεγαλύτερο ζητούμενο πάντως από την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που ενδιαφέρει όλους τους καταναλωτές από τα απλά νοικοκυριά μέχρι τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες.

Σήμερα το μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 145 ευρώ η μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ το κόστος αυτό αναμένεται να πέσει στα 139 ευρώ η μεγαβατώρα το 2030, στα 125 ευρώ η μεγαβατώρα το 2035, στα 117 ευρώ η μεγαβατώρα το 2040, στα 108 ευρώ η μεγαβατώρα το 2045 και η πρόβλεψη είναι ότι το 2050 θα πέσει κάτω από τα 100 ευρώ στα 95 ευρώ η μεγαβατώρα. Μέχρι τότε αναμένεται το ηλεκτρικό σύστημα να έχει απανθρακοποιηθεί πλήρως και θα καλύπτει τις ανάγκες του αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το φυσικό αέριο να καλύπτει μόνο ένα μικρό κλάσμα της ζήτησης και αυτό ως εφεδρεία του συστήματος.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου