Εδώ και δύο χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2013 είχαν να δουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού μονοψήφιο ρυθμό αύξησης στις αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών με προορισμό την Αθήνα. Εντούτοις το ποσοστό του 5,7% που καταγράφηκε στις αφίξεις του δεκαμήνου για το σύνολο της χώρας και το 5,4% που σημείωσε η πρωτεύουσα (από 23,8% το Σεπτέμβριο) δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους φορείς του τουρισμού και τις επιχειρήσεις, αντιθέτως όπως επισημαίνουν στο Capital.gr στελέχη της τουριστικής αγοράς, η πτώση ήταν αναμενόμενη, αν και ήρθε νωρίτερα από ότι περίμεναν.
Όπως εξηγούν ειδικότερα, τα σημάδια της “κόπωσης” για την Αθήνα είναι πλέον ορατά, με τα χαμηλά ποσοστά στις αφίξεις να συμπαρασύρουν τα συγκεντρωτικά στατιστικά. Και αυτό γιατί όλη τη χρονιά, οι αφίξεις της πρωτεύουσας, μαζί με το Ιόνιο και τις Κυκλάδες, διατήρησαν θετικά τα νούμερα του τουρισμού, ανεβάζοντας το σύνολο των τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα.
Πως εξηγείται η πτώση όμως; Στελέχη από το χώρο του τουρισμού εκτιμούν πως η απουσία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και επιλογών για την πρωτεύουσα, η απουσία στρατηγικής για την τουριστική ενίσχυση της χώρας, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η φετινή σεζόν έφτασε πια στο τέλος της, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τη μείωση της κίνησης. Ακόμη κι αν, όπως σημειώνουν από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεν φαίνεται προς το παρόν να “απειλείται” ο στόχος των 26 εκατ. τουριστών, ο πτωτικός ρυθμός που εμφανίζουν πολλοί προορισμοί τους τελευταίους μήνες, ειδικά η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη (που αποτελούσαν από τις πλέον δημοφιλείς ταξιδιωτικές επιλογές για τις ξένες αγορές), αλλά και η Καλαμάτα, προκαλεί έντονη ανησυχία.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού κρατούν αυτή τη στιγμή στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τα στοιχεία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως τα νέα δεν θα είναι αισιόδοξα, δεδομένου πως η απουσία πολιτικής όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη, καθώς και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την αύξηση της ζήτησης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τουριστικοί φορείς ετοιμάζουν μια συνολική αποτύπωση των τουριστικών στατιστικών για να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για την ζήτηση, αλλά και για τα έσοδα, επιχειρώντας από τη μία να κάνουν το προγραμματισμό τους για την επόμενη χρονιά, και από την άλλη να δείξουν για ακόμη μια φορά στην πολιτική ηγεσία πως χωρίς στρατηγική για τον τουρισμό θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν τα ρεκόρ στον τουρισμό των προηγούμενων δύο χρόνων. Μόνο θετικό στοιχείο είναι τα δεδομένα για τις οδικές αφίξεις του Οκτωβρίου, με την αύξηση στο δεκάμηνο να αγγίζει το 10% (950 χιλ. αφίξεις επιπλέον)
capital.gr