Μεγάλο παρασκήνιο, κρυφά deal και έντονο άρωμα από “House of Cards” φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από τα τελευταία πολιτικά γεγονότα στη χώρα και συγκεκριμένα στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη συμφωνία για το ΕΣΡ.
Τις αποκαλύψεις για τα όσα φέρεται να προηγήθηκαν του ανασχηματισμού και της συγκρότησης του ΕΣΡ και αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις κάνουν σήμερα τα ΝΕΑ και ο Γιώργος Παπαχρήστος στην στήλη του ο οποίος γράφει πως με εμπλοκή Κώστα Λαλιώτη υπήρξε deal με τον ΣΥΡΙΖΑ για την μη υπουργοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για το ΕΣΡ κάτι που προκάλεσε την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα στην αρχή ήταν η αντίδραση του Βενιζέλου όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΡ. Μετά ήρθε και ο ανασχηματισμός και φούντωσαν τα σενάρια για…συμφωνία κάτω από το τραπέζι για τα δύο κόμματα.
Σενάρια που ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης πέρασε μερικές ανέμελες ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων – αντί μιας ιεροεξεταστικού χαρακτήρα ανάκρισης, όπως πίστευαν οι περισσότεροι.Και μετά ήρθαν τα…μπονους, όπως αποκαλύπτει στα ΝΕΑ ο Γ.Παπαχρήστος, που είναι πάντα καλά πληροφορημένος στα του ΠΑΣΟΚ.
Όντως λοιπόν υπήρξε συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να περάσει η τροπολογία; Ναι, συμφωνία με μπόνους και πολλά ανταλλάγματα! Ο μόνος που δεν είχε πάρει χαμπάρι ήταν ο Βενιζέλος. Το πόσο…μακριά έχει πάει η βαλίτσα μένει να φανεί…
Τον αρραβώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τον «προξένεψαν» ο Κώστας Λαλιώτης και ο Χρήστος Σπίρτζης ένα μεσημέρι στο εστιατόριο της Μίνας, στην περιοχή της Ακρόπολης. Προ δύο εβδομάδων περίπου. Ο Σπίρτζης έφερε την πρόταση Παππά για την αποκόλληση του ΠΑΣΟΚ από τη στρατηγική του Μητσοτάκη, ο Λαλιώτης ανέλαβε να τη μεταφέρει στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά κάποια στιγμή και προς επίρρωση της διαφαι- νόμενης συμφωνίας έγιναν και τηλεφωνικές συνεννοήσεις του Λαλιώτη με Νίκο Βούτση και Αλέκο Φλαμπουράρη, που εγγυήθηκαν την τήρηση της – όποιας – συμφωνίας και το deal έκλεισε.
Γιατι αυτή ήταν η συμφωνία, “ψηφίζουμε τις τροπολογίες, αλλά εσείς»: n Πρώτον, στον ανασχηματισμό θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη (έτσι κόπηκαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Μάρδας και Θεοδώρα Τζάκρη). n Δεύτερον, δεν θα υπουργοποιηθούν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (με τον τρόπο αυτό απετράπη η υπουργοποίηση της Λούκας Κατσέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Στέφανου Τζουμάκα, πιθανώς και του Νίκου Χριστοδουλάκη). n Τρίτον, η εξέταση του Νίκου Σαλαγιάννη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιστορία του Κινήματος, να αποφευχθούν οι προβοκατόρικες ερωτήσεις και να μην μπει σε βαθιά νερά, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπλοκα θέματα στο ΠΑΣΟΚ.
Ως bonus για τη συμφωνία θα πρέπει να αποτιμηθεί η εκ μέρους του Πρωθυπουργού υποβάθμιση, είτε με περικοπή αρμοδιοτήτων είτε με μετακίνηση των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, υπουργών του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, για παράδειγμα, από ισχυρός υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, χωρίς μάλιστα τις αρμοδιότητες για τις Μεταφορές όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικά. Ο δε υπουργός Υποδομών Σπίρτζης είδε τις αρμοδιότητές του για τις Επικοινωνίες να ψαλιδίζονται και να μεταφέρονται στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο χωρίς αυτές θα ήταν μια απλή Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.
Και σε ό,τι αφορά την εξέταση του Σαλαγιάννη ως bonus μπορεί να θεωρηθούν και… διεισδυτικές ερωτήσεις (από τον μέχρι τότε πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο) του τύπου «πώς κρίνετε τις δηλώσεις του κυρίου Βενιζέλου στον Σκάι;».
liberal.gr