Οι ποιοτικοί, όμως, δείκτες και τα έσοδα από τον τουρισμό δεν είναι ανάλογα
O Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2018, πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, τη Διοίκηση της ΔΕΘ, τη Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, στελέχη της τουριστικής αγοράς και κομματικά στελέχη.
«Μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά υποχωρούν οι ποιοτικοί δείκτες στον τουρισμό μας, αφού οι τουρίστες που έρχονται δαπανούν λιγότερα και μένουν λιγότερες μέρες», επισήμανε ο Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Στάθηκε, ιδιαίτερα, στο θέμα της υπερφορολόγησης του τουριστικού προϊόντος, τονίζοντας ότι έχουμε σαφές πρόβλημα, πλέον, ανταγωνιστικότητας και υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης στον τουρισμό μας.
«Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν 10%, η Κύπρος 9% και η Πορτογαλία 6%.
Έχουμε ΦΠΑ στην εστίαση στο 24%, ενώ η Πορτογαλία έχει 13%, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 10% και η Κύπρος 9%. Με αυτούς τους συντελεστές, αλλά και όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και τα επόμενα χρόνια θα μετράμε απώλειες από τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία και η Αίγυπτος ανακάμπτουν» τόνισε ο κ. Κόνσολας.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αδυναμία της χώρας να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, λέγοντας:
«Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα φέρουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος; Πως μπορεί να υπάρξει με αυτήν την εξοντωτική φορολογία, τα εμπόδια που το ίδιο το Κράτος θέτει, τις ιδεοληψίες που γίνονται εφαρμοσμένη πολιτική και την έλλειψη ενός χωροταξικού για τον τουρισμό;».
Ο Μάνος Κόνσολας ανέλυσε τα άμεσα μέτρα μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν που θα πάρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και περιλαμβάνουν:
α) Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και διαμόρφωση συντελεστή ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στο 11% σταδιακά.
β) Κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης.
γ) Μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει home port για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η πόλη μπορεί, επίσης, να αποτελέσει προορισμό city-break.