Πριν μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης δωρήτριας, της αείμνηστης Πάολας Νεστορίδου.
Η ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα, η γυναίκα με τα ευγενή και γενναιόφρονα αισθήματα, που ερωτεύτηκε και λάτρεψε αυτή την πόλη απέδειξε με τη στάση, τις ευεργεσίες και τα κληροδοτήματά της, την απόλυτη αγάπη προς τον τόπο που τη φιλοξένησε και τις έδωσε τη δυνατότητα να εργαστεί σκληρά με το σύζυγό της Γιάννη και να αποκτήσουν πλούτη και αγαθά, τα οποία με ανιδιοτέλεια επέστρεψαν υπό μορφή ευεργεσίας σε αυτόν εδώ τον τόπο. Της είμαστε πάντα ευγνώμονες.
Η δωρεά των δύο κτηρίων στο Δήμο Ρόδου, (του Νεστοριδείου Μελάθρου και της Νέας πτέρυγας) για αποκλειστική χρήση από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, του παρέχει τη δυνατότητα να ανοίξει διάπλατα τα φτερά του και να πραγματοποιήσει τις πτήσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.
Το παρόν Δ.Σ που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της μεγάλης δωρήτριας, ομόφωνα αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής να καθιερώσει τις ετήσιες Πολιτιστικές Ημέρες στη μνήμη της, τα επονομαζόμενα Νεστορίδεια. Πραγματοποιούμε καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις, ως ένα συμβολικό αντίτιμο στα όσα εκείνη απλόχερα μας προσέφερε, με στόχο την διαιώνιση της μνήμης και της υποδειγματικής της προσφοράς.
Πάντοτε με την ευγενή υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. & Π Νεστορίδη.
Στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον Νεστοριδείων, μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις των προηγουμένων ετών, φέτος αποφασίσαμε την πραγματοποίηση διάλεξης με θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος που φέρει τον τίτλο:
«Μέγας Αλέξανδρος και Ευρωπαϊκή Σκέψη» – Σύγκριση της πολιτικής Ομόνοιας του Μ. Αλεξάνδρου και της ενοποιητικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρώπη σήμερα.
Ομιλητής, ο Σπύρος Συρόπουλος γνωστός σε όλους συντοπίτης μας, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, ώρα 18.00 στή Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθτου, οδός Ι. & Π. Νεστορίδη (πρώην Κω)
Ο Σπύρος Συρόπουλος γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε ελληνική και λατινική φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Bristol της Αγγλίας. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις σπουδές του για το μεταπτυχιακό, και το διδακτορικό δίπλωμα. Αντιπρύτανης Διεθνών Συνεργασιών, Φοιτητικών Θεμάτων και Θεμάτων Αποφοίτων, Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2014 έως σήμερα. Εργάστηκε ως Teaching Assistant στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βristol. Για δύο χρόνια δίδαξε με ανάθεση στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2003 διδάσκει μαθήματα ελληνικής αρχαιογνωσίας στην Αγγλική γλώσσα σε φοιτητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε πρόγραμμα συνεργασίας του Center for Hellenic Studies PAIDEIA, at the Campus of the University of Connecticut με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2006 έως το 2016 έχει διδάξει αρχαίο θέατρο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ιδρυτής και εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού ELECTRYONE (http://www.electryone.gr ) από το 2013. Αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου από το 2003 έως το 2011 (αντιπρόεδρος το 2006-2011). Συμμετείχε με πρόσκληση σε διεθνές ντοκυμαντέρ με θέμα την ελληνιστική Ρόδο (BBC2, Ιούνιος 2006), τον Κολοσσό της Ρόδου (the History Channel) και τις πολιορκητικές μηχανές στην αρχαιότητα (the History Channel, 2009-2010), σε ντοκυμαντέρ του OTEhistory για τη Ρόδο (2015) και του διεθνούς καναλιού της Τουρκίας TRT με θέμα τη Ρόδο. Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Το θέατρο ως κοινωνικός και πολιτικός θεσμός στη Μεσόγειο κατά την Αρχαιότητα» του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γενικός Γραμματέας της αντιπροσωπείας ελληνικών Πανεπιστημίων στην European University Association με έδρα τις Βρυξέλλες.
Για το Δ.Σ
Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας
Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης
Δήμου Ρόδου