Μόλις 11 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, στη Ρόδο, τα κρούσματα του κορωνοϊού φαίνεται να είναι απολύτως ελεγχόμενα, ακόμη και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας ξένος επισκέπτης δεν βρίσκεται μεταξύ των νοσηλευόμενων, οι οποίοι είναι όλοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Το τελευταίο τετραήμερο (Σάββατο-Τρίτη) καταγράφηκαν συνολικά 39 κρούσματα στη Ρόδο, αριθμός ο οποίος μπορεί να μοιάζει αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, παραμένει ωστόσο σαφώς χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχοντας λάβει σχετική ενημέρωση από το Ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου κατόπιν των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται επίσης, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου μπορεί να φιλοξενήσει έως και 34 ασθενείς, καθώς η Α’ Παθολογική Κλινική έχει μετατραπεί σταδιακά σε κλινική Covid, ενώ η A’ και Β’ παθολογική κλινικές συγχωνεύθηκαν. Επισημαίνεται ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου η μονάδα covid περιελάμβανε έξι κλίνες, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κρίθηκε αναγκαίο να αυξηθούν οι κλίνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν.
«Όντως παρατηρείται αύξηση στην προσέλευση περιστατικών στο νοσοκομείο μας τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 ασθενείς με covid στο νοσοκομείο και ο αριθμός αυξομειώνεται καθημερινά ανάλογα με τις νέες εισαγωγές και τα εξιτήρια. Τα πράγματα είναι όμως απολύτως ελεγχόμενα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν απαιτείται νοσηλεία. Είμαστε όμως έτοιμοι να διαχειριστούμε και σοβαρότερα κρούσματα, σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρ. Ρουμάνης .
Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε lockdown από το προηγούμενο Σάββατο, όπως όμως επισημαίνουν οι ειδικοί, σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων εάν τα μέτρα έχουν καθολική εφαρμογή. Στη συνέχεια θα είναι εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.
Ωστόσο επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δεν αναμένονται τα αποτελέσματα στη διάρκειά του, αλλά δύο εβδομάδες μετά.
Το κομβικό σημείο είναι να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 500 ημερησίως για να αποφασισθεί χαλάρωση των μέτρων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στις τρεις εβδομάδες που θα διαρκέσει το lockdown, τις πρώτες δύο δεν αναμένεται να καταγραφούν ουσιαστικές μειώσεις παρά μόνο ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown, όπως τονίζουν, θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες.