Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς ασθενοφόρο κινδυνεύει να μείνει η δυτική πλευρά του νησιού για τους επόμενους μήνες!

• Δεν βγαίνουν οι βάρδιες για το ασθενοφόρο που εδρεύει στη Σορωνή όπου ούτως ή άλλως είναι «κουτσουρεμένες» • Στο «ζύγι» η ζωή των ανθρώπων που ζουν μακριά από την πόλη της Ρόδου επειδή δεν γίνεται αντιληπτή από την κεντρική διοίκηση η ανάγκη της στελέχωσης του Κέντρου

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η κατάσταση με την κάλυψη των αναγκών της Ρόδου από το ΕΚΑΒ καθώς για τους επόμενους μήνες κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτη όλη η δυτική πλευρά του νησιού!
Η έλλειψη προσωπικού και οι εκατοντάδες οφειλόμενες άδειες στους εργαζόμενους από προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζει η Ρόδος έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο ΕΚΑΒ όμως παρά τις εκκλήσεις δεν φαίνεται να υπάρχει καμία μέριμνα και καμία ανταπόκριση!
Η ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου βρίσκει το μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ εξαντλημένο, έχοντας καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στον τεράστιο φόρτο εργασίας που προκύπτει από την αύξηση του πληθυσμού λόγω των τουριστών. Η κατάρριψη ενός ακόμα ρεκόρ στις αφίξεις επισκεπτών «έστυψε» το προσωπικό του ΕΚΑΒ που ξεπέρασε τις ανθρώπινες αντοχές για να καλύψει τις ανάγκες.
Οδεύοντας προς το τέλος του χρόνου ξεκινά η χορήγηση των νόμιμων και συσσωρευμένων οφειλόμενων αδειών στο μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ αλλά και στο επικουρικό οι συμβάσεις του οποίου λήγουν τον Δεκέμβριο.
Με το ήδη μειωμένο προσωπικό και με δεδομένο ότι ξεκινούν οι νόμιμες άδειες, περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι επιλογές για την κάλυψη πλήρους βάρδιας σε όλες τις βάσεις των ασθενοφόρων. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει ο σταθμός της Σορωνής να μείνει ακάλυπτος για τους επόμενους μήνες αφήνοντας στο έλεός τους, τους κατοίκους των χωριών της δυτικής πλευράς.
Ο λόγος που οι περικοπές θα γίνουν και πάλι στο ασθενοφόρο που εδρεύει στη Σορωνή -όπου ούτως ή άλλως οι βάρδιες δεν είναι 24ωρες όπως θα έπρεπε -είναι επειδή σε εκείνη την πλευρά του νησιού καταγράφονται λιγότερα περιστατικά απ όσα στον σταθμό του Αρχαγγέλου και προφανώς είναι αδύνατον να μην υπάρχουν πλήρεις βάρδιες στα δύο ασθενοφόρα της πόλης της Ρόδου.
Με αυτή την (παρα)λογική γίνεται αναγκαστικά η επιλογή των βαρδιών στα ασθενοφόρα της Ρόδου, υποβιβάζοντας αυτομάτως σε πολίτες β΄ κατηγορίας τους κατοίκους της δυτικής πλευράς του νησιού επειδή έχουν την ατυχία να διαμένουν στην περιοχή που καταγράφονται τα λιγότερα περιστατικά.
Η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ, που εξακολουθεί ως φαίνεται να κάνει μπακαλίστικες αριθμητικές πράξεις, δεν υπολογίζει το ίδιο την ανθρώπινη ζωή η οποία μπαίνει στο «ζύγι» των χιλιομέτρων και της εξοικονόμησης πόρων. Μέχρι το επόμενο περιστατικό που θα καταγραφεί στη Ρόδο όπου κάποιος συμπολίτης μας είτε θα χρειαστεί να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο σε καρότσα φορτηγού, είτε σε κλούβα ή ακόμα χειρότερα δεν θα προλάβει να φτάσει ποτέ.
Αυτό είναι το τίμημα των ανθρώπων που μένουν μακριά από την πόλη της Ρόδου και κυρίως στα μικρότερα χωριά του ορεινού όγκου του νησιού. Να εξαρτάται η ζωή τους από τα χιλιόμετρα και μπακαλίστικα μαθηματικά όσων ασκούν πολιτικές από την ασφάλεια του γραφείου τους στην Αθήνα, όπου η πρόσβαση σε Νοσοκομείο είναι προφανώς πιο άμεση.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ν. Αιγαίου Κυριάκος Τσακαλιός κληθείς από τη «δ» δήλωσε ότι εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί και που θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη με τη χορήγηση των νόμιμων αδειών στους εργαζόμενους, είναι απαραίτητο να γίνουν με ταχύτατες διαδικασίες οι ανανεώσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στο τέλος Δεκεμβρίου.
Ολη η τουριστική σεζόν καλύφθηκε με τα δύο ασθενοφόρα και μια μηχανή στην πόλη, ένα στον Αρχάγγελο και «μισό» στη Σορωνή όπως ακριβώς και στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, το ιατρείο του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» δεν λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχει όπως υποστηρίζει η FRAPORT καμία υποχρέωση προς την κατεύθυνση αυτή, όπως απορρέει από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και ως εκ τούτου οι ανάγκες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ ακόμα και για περιστατικά που θα μπορούσαν άμεσα να αντιμετωπιστούν αν λειτουργούσε το ιατρείο.
Για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει στο αεροδρόμιο της Ρόδου καλείται το ΕΚΑΒ για να παραλάβει τα περιστατικά, πολλά από τα οποία δεν είναι τόσο σοβαρά για να χρειαστεί διακομιδή στο Νοσοκομείο και υπάρχουν φορές που το ασθενοφόρο επιστρέφει στη βάση του χωρίς τον ασθενή σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα περιστατικά είναι απανωτά και τα πληρώματα δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν στην ώρα τους.
Πλέον, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο ένας ασθενής εξυπηρετείται εις βάρος του άλλου με προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά και με την ευχή να μην σημειωθεί και δεύτερο έκτακτο περιστατικό όταν είναι σε εξέλιξη η εξυπηρέτηση του πρώτου.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δέχονται φραστικές επιθέσεις από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών, μέχρι και προπηλακισμό ιδιαιτέρως σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει πολλές φορές στη διάρκεια της σεζόν όταν μόλις «3,5» ασθενοφόρα καλούνται να καλύψουν ένα ολόκληρο νησί που βουλιάζει από τουρίστες.
Οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο σε συνεργασία με τα πληρώματα, καλούνται σχεδόν καθημερινά να παίρνουν αποφάσεις για ποιο περιστατικό θα εξυπηρετηθεί εις βάρος άλλου με το χρόνο να μην είναι πάντα με το μέρος τους.
Σε αυτά τα δεδομένα, η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ θα πρέπει να επανεξετάσει τον σχεδιασμό της για τη Ρόδο και να προχωρήσει στην ενίσχυση του προσωπικού, λαμβάνοντας υπ΄όψιν και τη σημαντική αύξηση του πληθυσμού που κατέγραψε ο Δήμος Ρόδου με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, όπου από τους 115.490 κατοίκους το 2011 αυξήθηκαν στους 124.851 το 2021.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου