• Στη «δ» μιλούν οι δήμαρχοι Καλύμνου, Πάτμου, Νισύρου, Χάλκης, Αστυπάλαιας
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ η δέσμη προτάσεων που πρότεινε για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος. 10+10 αλλαγές, μεταξύ των οποίων να διεξάγονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε έναν γύρο και με προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα επεξεργαστεί αρμόδια Επιτροπή.
Μάλιστα το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων «έκλεισε», με ανεβασμένους τόνους, όταν ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στις παρατηρήσεις που έκαναν οι αυτοδιοικητικοί επί του νέου Ενιαίου Κώδικα, με τον σκεπτικισμό τους να εστιάζει στην αλλαγή της εκλογής των δημοτικών αρχών, με την κατάργηση του β’ γύρου των αυτοδιοκητικών εκλογών. Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι η «επανεκκίνηση», δεν πρέπει να αφορά μόνο τους πόρους και αναρωτήθηκε εάν τα προβλήματα των δήμων θα λύνονταν εάν παρουσιαζόταν στο συνέδριο με… δέκα γλάστρες και λεφτόδεντρο, αφού απ’ ό,τι φάνηκε μόνο αυτό απασχολεί τους δήμους! Τους είπε, ακόμη, σε…υψηλότερη ένταση ο υπουργός, ότι άκουσε αυτό το τριήμερο να λένε ότι «ο Λιβάνιος άλλαξε την ατζέντα της Αυτοδιοίκησης», όμως ο στόχος είναι ισχυροί δήμοι με αυτοτέλεια και ο αιφνιδιασμός είναι το τελευταίο που περίμενε να ακούσει.
Στον υπουργό απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας ότι είναι λογικό η Αυτοδιοίκηση να έχει σε κάποια σημεία διαφορετικές θέσεις και απόψεις από το υπουργείο, ενώ δεν…απέφυγε και την αιχμή προς τον υπουργό, λέγοντας ότι οι τόνοι δεν καταγράφονται στα πρακτικά. Στις ανακοινώσεις του υπουργείου, τα συμπεράσματα του συνεδρίου, αλλά και στα ανοιχτά θέματα τοποθετούνται με δηλώσεις τους στην «δ» οι δήμαρχοι νησιών της Δωδεκανήσου.
Γιάννης Μαστροκούκος
Ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος επισήμανε ότι ήταν γενικώς ένα καλό συνέδριο. «Ένα καλό συνέδριο έχει κάποια χαρακτηριστικά. Πρώτον τα οργανωτικά του που πήγε καλά, δεύτερον χαρακτηριστικό την συμμετοχή η οποία ήταν υψηλή και τρίτον την ποιότητα των εισηγήσεων. Όλα λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν θετικό πρόσημο. Να προσθέσω όμως ένα σχόλιο ότι την πατρίδα μας την χαρακτηρίζουν δύο πλεονασματικές διαδικασίες. Η μία είναι η πολυνομοθεσία σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ο ένας όρος αναιρεί τον άλλο ή επικαλύπτει ή παραπέμπει στον άλλο και το δεύτερο είναι η πληθώρα των απόψεων και των προτάσεων, το ζητούμενο όμως ποιο είναι; Από όλα αυτά τα οποία έχουν καταγραφεί, τι αποτελεσματικότητα θα έχουμε, γιατί αυτό είναι και το τελικό ζητούμενο όλων αυτών των διαδικασιών. Και θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται να πάμε την επόμενη χρονιά για να δούμε την ατζέντα ή τον απολογισμό όλων αυτών τα οποία έχουν συζητηθεί. Θα έλεγα ότι ένας προγραμματισμός τρίμηνος ή εξάμηνος, όπου εκεί θα βλέπουμε όλα αυτά που έχουν συζητηθεί και ποιος είναι ο βαθμός υλοποίησής τους».
Νικήτας Τσαμπαλάκης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, υπογράμμισε μιλώντας στη «δ» ότι πάντα τα συνέδρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα ανέφερε ότι: «Για μένα ήταν η αρχή ως νέος δήμαρχος σ’ αυτό το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο. Και είναι μεγάλη χαρά μου που βρέθηκα στις εργασίες του. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι συζητήσεις που τέθηκαν προς διαβούλευση και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά εγώ βρήκα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο επ’ ευκαιρία της επίσκεψής μου στην Ρόδο, όπως επίσης και με τους διευθυντές των υπηρεσιών της ΠΝΑι, για να βγάλουμε άκρη πλέον και να δώσουμε την τελική γραμμή στα σημαντικά έργα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το νησί μας, όπως είναι η ύδρευση της Σκάλας, η αποχέτευση Γροίκου και Κάμπου και το κλειστό Γυμναστήριο. Και τα τέσσερα έργα έχουμε πει ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΟΧΕ με την συγχρηματοδότηση που περιμένουμε για την αποχέτευση Κάμπου από το Greco island.
Νίκος Κομηνέας
Ομιλητής στο κλείσιμο των τριήμερων εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ήταν ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας. Σε δηλώσεις του στη «δ» στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Κομηνέας επεσήμανε ότι «αποδεχόμαστε την ανάληψη ευθύνης για θέματα που αφορούν τους δήμους μας. Δικαιοδοσία, ότι χρειάζεται να βοηθήσουμε από την πλευρά μας, αλλά ζητάμε ανθρώπους, πόρους και αποφασιστικό ρόλο στο τι πρόκειται να γίνει στις περιοχές μας. Δεν θα υπάρξει δράση στα νησιά μας, χωρίς να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των δήμων ή των δημοτικών συμβουλίων για οποιασδήποτε μορφής επενδύσεις, επεμβάσεις που μας αφορούν. Οι δήμοι θα πρέπει να είναι όργανα τα οποία αποφασίζουν για τον τόπο τους χωρίς να είναι εκείνοι που δέχονται απλώς διαταγές. Θα συναποφασίζουμε μετά από σύμφωνη γνώμη. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που περνάει από όλους τους «άρχοντες» δημάρχους ή δημαρχίνες της περιοχής μας».
Χριστοφής Κορωναίος
Ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος δήλωσε στη «δ» αντίθετος στις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών για διαβούλευση στο νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας τα εξής:
«Είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντικό το συνέδριο της ΚΕΔΕ και φέτος από τη Ρόδο κάνουμε μία νέα αρχή όπως λέει και το συνέδριο με κεντρικό σύνθημα την «επανεκκίνηση». Εξετάστηκαν πολλά θέματα και κυρίως τα οικονομικά των δήμων, τα θέματα πολιτικής προστασίας. Δεν μας αφορούν τα συστήματα εκλογών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η οικονομική υγεία των δήμων και η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους δημάρχους για να μπορέσουν να έχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες».
Ως προς τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών για διαβούλευση στο νέο κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εκλογή από τον α’ γύρο σε Δήμους και Περιφέρειες, ο κ. Κορωναίος ανέφερε ότι «αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι δήμοι και όχι το υπουργείο. Προσωπικά την θεωρώ αρνητική την πρόταση αυτή γιατί δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα του κάθε δήμου. Εμείς έχουμε δύο συνδυασμούς για παράδειγμα, ενώ στους μεγάλους δήμους αυτό θα είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Πρέπει οι ίδιοι να το αποφασίσουμε για το πως θα προχωρήσουμε…», είπε σχετικά.
Άγγελος Φραγκάκης
“Ήταν ένα εξαιρετικό συνέδριο υπό την αιγίδα της ΠτΔ, η οποία μάλιστα παρέστη εδώ, και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επελέγη μία νησιωτική περιοχή, η Δωδεκάνησος και δη η Ρόδος για να γίνει αυτό το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπως επίσης και αρκετών υπουργών με διάφορα χαρτοφυλάκια, δείχνει το πόσο μεγάλο γεγονός ήταν για την Αυτοδιοίκηση”, δήλωσε ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, σε έναν σχολιασμό για τα συμπεράσματα του ετήσιου συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. Ο κ. Φραγκάκης πρόσθεσε ότι «τα μεγάλα θέματα της Τ.Α. είναι τα οικονομικά και το κομμάτι της ενέργειας. Όλοι οι δήμαρχοι με αγωνία για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών τους κατέθεσαν με πάθος και με ένταση τα θέματα, για ν’ αναδείξουν όλα τα προβλήματα που, όπως προανέφερα, ξεκινάνε από το οικονομικό και το ενεργειακό».