Ομιλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου στο Επιμελητήριο Σμύρνης
Στις προοπτικές της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Επιμελητήριο Σμύρνης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τουρκικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι ο αριθμός των Τούρκων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα προσέγγισε το ένα εκατομμύριο, ενώ αντίστοιχα, οι Έλληνες που επέλεξαν την Τουρκία για τις διακοπές τους, ήταν 830.841 σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014.
Αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί , στα πλαίσια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που συνεδρίασε το Μάρτιο του 2013 στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Πρωθυπουργού και Υπουργών των δύο χωρών και τόνισε ότι οι συμφωνίες που σχετίζονται με τον τουρισμό πρέπει να επικαιροποιηθούν και να ενισχυθούν.
Επισήμανε ότι η ασφάλεια παίζει ένα μεγάλο ρόλο στην επιλογή ενός τουριστικού προορισμού και ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο τομέα, να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους ότι Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ο κ. Κόνσολας τόνισε, μεταξύ των άλλων, στην ομιλία του:
«Η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό σχετίζεται με τη διευκόλυνση όσων Ελλήνων θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία αλλά και όσων Τούρκων πολιτών θέλουν να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Μία συνεργασία που μπορεί να διερευνήσει το πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παροχή βίζας πολλαπλών επισκέψεων και μπορεί να φτάσει έως την επέκταση και αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων από και προς κάθε χώρα.
Ήδη υπάρχει σε ισχύ ένα μνημόνιο συνεργασίας για την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να ενισχυθεί.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία στα ζητήματα της τουριστικής εκπαίδευσης, που θα μπορούσε να τη μοιραστεί με τη γείτονα χώρα. Να δεχθεί μελλοντικά τούρκους φοιτητές και σπουδαστές, ιδιαίτερα στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού.
Αυτό που θα πρέπει, όμως, να διερευνήσουμε και είναι κάτι που θα προάγει τη συνεργασία των δύο πλευρών είναι να διαμορφωθούν προγράμματα και τουριστικά πακέτα που θα εμπεριέχουν και τους δύο τουριστικούς προορισμούς.
Τα νησιά του Βόρειου και του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της εγγύτητας με αντίστοιχους τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία. Είναι ένα στοιχείο, που δημιουργεί προοπτικές και πεδίο συνεργασίας».
Ο Μάνος Κόνσολας πρότεινε τα ζητήματα αυτά να τεθούν στη σύνοδο του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Φεβρουάριο και κατέληξε λέγοντας:
«Υπάρχουν πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες.
Το Αιγαίο αποτελεί θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.
Μπορεί να μετατραπεί σε μία γέφυρα τουριστικής ανάπτυξης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Είμαστε εδώ για να σηματοδοτήσουμε τη θέλησή μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Εύχομαι και ελπίζω η διπλωματία του τουρισμού να δώσει ένα παράδειγμα για το πως χτίζεται μια ειλικρινής και αμοιβαία επωφελής συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».