Στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής ακαμψίας προγράμματα σαν αυτό στο νησί της Τήλου είναι και ελπιδοφόρα και μεγάλης σημασίας για τη χώρα
Το TILOS εκπροσωπεί την Ελλάδα στην κρίσιμη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα (COP21) που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι.
Πρόκειται για το πρώτο στη Μεσόγειο έργο ενεργειακής αυτονόμησης ενός νησιού, με τη συνδυασμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συσσωρευτών (μπαταριών).
Στο πλαίσιο του έργου, θα εγκατασταθεί στο πανέμορφο νησί της Τήλου πρότυπο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας, αποτελούμενο από ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια που θα λειτουργούν σε συνδυασμό με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.
Το έργο θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της Τήλου από τη χρήση του ρυπογόνου πετρελαίου. Ακόμα πιο σημαντικό, θα απαλλάξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νησιού από τις συχνές, διακοπές ρεύματος, που μπορεί να διαρκέσουν ως και μισή ώρα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όταν το νησί υποδέχεται πολλούς επισκέπτες.
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020, όπου το TILOS έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικές προτάσεις.
Στο έργο συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 διαφορετικές χώρες. Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Eργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας του AΕΙ Πειραιά T.T. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), ενώ από τη χώρα μας συμμετέχουν επίσης η Eunice, ο ΔΕΔΔΗΕ και το WWF Ελλάς.
Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδοτική διαδικασία, για την οποία οι εταίροι του έργου ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί γρήγορα. Έτσι, μέσα στον επόμενο χρόνο θα προχωρήσει απρόσκοπτα η εγκατάσταση του υβριδικού συστήματος και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του.
Στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής ακαμψίας προγράμματα σαν αυτό που πραγματοποιείται στο νησί της Τήλου είναι και ελπιδοφόρα και μεγάλης σημασίας για τη χώρα.
Τα όσα συμβαίνουν στην Τήλο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα νησιά του Αιγαίου έτσι ώστε η χώρα μας να απαλλαγεί επιτέλους από τον παραλογισμό της πανάκριβης και καταστροφικής για το κλίμα ηλεκτροδότησης από το πετρέλαιο.
Άνθιμος Χατζηβασιλείου WWF