Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει, εμμέσως πλην σαφώς, η ΕΣΗΕΑ, για την εισβολή Χρυσαυγιτών στο κτίριο της Ένωσης των δημοσιογράφων, με επικεφαλής τους βουλευτές Παναγιώτη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, οι υπόδικοι βουλευτές μπήκαν στο κτίριο μαζί με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, ανέβηκαν στον 3ο όροφο, όπου διεξαγόταν συζήτηση, με θέμα «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών» και, αφού φώναξαν υβριστικά συνθήματα, αποχώρησαν με στρατιωτικό παράγγελμα.
Οι διοργανωτές καταγγέλλουν πως είχαν ζητήσει αστυνομική προστασία, αλλά η έκκλησή τους αγνοήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Η συζήτηση τελικά συνεχίστηκε, ενώ τα μέλη της Χρυσής Αυγής τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, προτού αποχωρήσουν.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό, η ΕΣΗΕΑ «καυτηριάζει» την στάση της κυβέρνησης, που δείχνει εσχάτως να νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή, ενώ αφήνει αιχμές και για την στάση της Αστυνομίας, την οποία… κομψά εγκαλεί για το γεγονός ότι επέδειξε «διακριτικότητα» απέναντι στους εισβολείς.
«Διακριτικότητα», ωστόσο, την οποία, όπως φαίνεται και από το βίντεο της εισβολής, επέδειξαν και τα ίδια τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό. Και αυτό, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών, σαν να συμμετείχαν σε ένα δικό τους «mannequin challenge», δεν έκαναν απολύτως τίποτα και έμειναν άπραγοι, σχεδόν σαν να μην ενοχλούνται, να παρακολουθούν τους εισβολείς. Μονάχα ο πρόεδρος της Ένωσης, Σταμάτης Νικολόπουλος, φαίνεται σχεδόν… φιλικά και συγκαταβατικά, να… χτυπάει στην πλάτη τους Χρυσαυγίτες, προκειμένου να ηρεμήσουν και να αποχωρήσουν από την αίθουσα της εκδήλωσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
«Την παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέλεξε η «Χρυσή Αυγή», για να κάνει προκλητική και βίαιη εισβολή στην ΕΣΗΕΑ, στη διάρκεια εκδήλωσης για την προστασία των μειονοτήτων.
Αφετηρία της επανεμφάνισής της ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πολιτική ευκαιρία που της έδωσε ο κοινοβουλευτικός χειρισμός της κυβέρνησης, με τη μετάβαση στο Καστελλόριζο και στη Ρω.
Στη συνέχεια υπήρξε η πρωτοφανής δήλωση του τ. υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και η υπόδειξή του «να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: Μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της Δημοκρατίας ή την διαρκή ρήξη», υποδεικνύοντας ότι «πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης».
Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδείς μπορεί να ακυρώσει τον θεσμικό της ρόλο, ως υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης και να εμποδίσει την υποχρέωσή της και ως πνευματικού Σωματείου να δίνει βήμα για την υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ,
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η «διακριτικότητα» που επέδειξαν στην περίπτωση αυτή της βίαιης εισβολής στην ΕΣΗΕΑ και όσων μεσολάβησαν οι αστυνομικές αρχές».
Δεν ξερω κατά ποσο ΟΛΟΙ οι πολιτικοι από την δεξια μεχρι την αριστερα μπορουν να αγνοουν και να θελουν να θεσουν στο περιθωριο ένα κομμα που το ψηφισαν το 6% των Ελλήνων και είναι το ΤΡΙΤΟ κομμα μετα το κυβερνων και την ΝΔ. Αυτό όχι μονο δεν βοηθα την πολιτικη ζωη στην χωρα αλλα αγνοει την γνωμη και επιλογή των Ελλήνων ψηφοφορων. Κανενας δεν μπορει να θεωρει τον εαυτο του καλυτερο από τον άλλο στην πολιτικη ζωη αφου ΜΟΝΟ ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ: