Ειδήσεις

Βγαίνουν τα λεφτά από τα… στρώματα

«Ομαλοποιείται» σταδιακά η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου, σύμφωνα με στοιχεία των καταστημάτων των τοπικών τραπεζών.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως εν μέσω της οικονομικής κρίσης τόσων ετών, η οικονομία της Ρόδου είναι σε καλή κατάσταση και οι ντόπιοι επιχειρηματίες, επιλέγουν να κάνουν νέες επενδύσεις στο νησί –με πρώτο τον τουριστικό τομέα.
Οι ντόπιοι επιχειρηματίες (με καλό όνομα και καλή ‘εικόνα’ τόσο σε τραπεζικό όσο και σε επίπεδο οφειλών) επανεπενδύουν στο νησί, επιλέγοντας κυρίως τον τουρισμό –όχι αποκλειστικά σε ξενοδοχεία αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό κ.λπ.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός πως οι επιχειρηματίες δεν προτιμούν τον αναπτυξιακό νόμο ή τα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω Ε.Ε. λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών και βεβαίως, λόγω των πολλών χρονικών καθυστερήσεων στην πληρωμή. Γι αυτό και όσοι μπορούν, απευθύνονται στις τράπεζες.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον αγροτικό τομέα, όπου η Ρόδος βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, αλλά στα τελεταία χρόνια, έχει ξεκινήσει και παρουσιάζεται ενδιαφέρον για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.
Επιπροσθέτως, εγκρίνονται δάνεια (κυρίως στεγαστικά και επιχειρηματικά) ενώ τα περίφημα καταναλωτικά που κάποτε ήταν πολύ διαδεδομένα, τείνουν να εξαφανιστούν αφού θεωρούνται ότι αποφέρουν ‘παθητικό’ για τις τράπεζες και τελικώς, καταλήγουν να μην μπορούν να αποπληρωθούν.
Βέβαια, υπάρχουν και οι κατ’ επάγγελμα κακοί επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν και να κάνουν νέες επιχειρήσεις αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα –ως ψευδεπίγραφη επένδυση τρόπον τινά.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «δ», κρίνεται θετικό το γεγονός πως ο κόσμος στην Ρόδο, έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη του στις τράπεζες: «Τα λεφτά έρχονται πίσω, έχουν φύγει δηλαδή από τα….στρώματα και δεν βγαίνουν πια στο εξωτερικό. Καταγράφεται η τάση να φέρνουν πλέον τα χρήματά τους πίσω στις τράπεζες και να μην τα κρατάνε σπίτι –παρά το άσχημο πολιτικό και οικονομικό κλίμα» όπως σχολίασε τραπεζικό στέλεχος. «Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να εμπιστεύεται ξανά τις τράπεζες και να απευθύνεται σε αυτές για τις συναλλαγές του».
Ο κόσμος προτιμάει ακόμη το «γκισέ»!
Ένα ζήτημα πάντως, παραμένει η «νοοτροπία» του συναλασσόμενου: οι Ροδίτες δεν προτιμούν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω διαδικτύου ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων για πληρωμές, μεταφορές κ.λπ. αλλά προτιμούν το… «γκισέ»! Αυτό δεν αφορά μόνον τους ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά και τους νεώτερους που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τα νέα προϊόντα των τραπεζών. «Ο παραδοσιακός τρόπος της επίσκεψης στο κατάστημα μιας τράπεζας, είναι ακόμη αυτός που επιλέγουν οι Ροδίτες, παρά το γεγονός πως θα μπορούσαν να αποφύγουν την ταλαιπωρία και φυσικά, να εξοικονομήσουν χρόνο» δηλώνουν εκπρόσωποι τραπεζικών καταστημάτων.
Τα… βαρίδια των τραπεζών
Την ίδια ώρα όμως με τα «καλά» νέα για την Ρόδο, υπάρχουν και τα «κακά» νέα. Τα προβλήματα για όλες τις τράπεζες, είναι τα ίδια και αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες: α) πλειστηριασμοί, β) εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, γ) κατασχέσεις και δ) «κόκκινα δάνεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «βαρίδια» αυτά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την αγορά και τις τράπεζες σε απόλυτα ασφυκτικές καταστάσεις εάν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας. «Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα, πώς θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, πώς θα κινηθεί το χρήμα;» όπως δήλωσε τραπεζικό στέλεχος, εκφράζοντας τον έντονο προβηματισμό των εκπροσώπων των τραπεζών αφού στους επόμενους μήνες, δεν προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς (αυτούς που γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο) δυστυχώς και στην Ρόδο έχουν ξεκινήσει και μάλιστα «μαζικά». Οι περισσότεροι αφορούν υποθέσεις και κακοπληρωτές που έμεναν πολλά χρόνια στο… ‘ράφι’ ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι τράπεζες δηλώνουν πως πρόκειται για κακοπληρωτές επιχειρηματίες και εταιρείες και πολύ λιγότερο για μικρομεσαίους.
Όπως δηλώνεται αρμοδίως, οι μικρομεσαίοι έχουν περισσότερες ελπίδες να σώσουν τα σπίτια τους ενώ οι συστηματικοί κακοπληρωτές που είναι μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουν πλέον από την ‘δαμόκλειο σπάθη’ που επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους….
Εδώ να σημειωθεί ότι πέραν των πλειστηριασμών, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των κατασχέσεων στη Ρόδο, όχι μόνον από τράπεζες προς ιδιώτες ή από το δημόσιο (Εφορία κ.λπ.) προς ιδιώτες, αλλά και από ιδιώτη προς ιδιώτη –πράγμα που αυξάνεται καθημερινά σε ανησυχητικά ποσοστά.
Τέλος, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν δείχνει να είναι απολύτως φερέγγυα επιλογή καθώς πολλοί ζητούν να ενταχθούν, επικαλούμενοι στοιχεία τα οποία δεν είναι σωστά και μπαίνουν σε μια μακρόχρονη νομική διαδικασία η οποία έχει αμφίβολη κατάληξη. Ωστόσο, νέες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν αυστηροί όροι και κριτήρια για κάποιον (που έχει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνεια ή άλλες οφειλές) ώστε να υπάρχουν και οι ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου