Ρεπορτάζ

Αποζημίωση σε κατασκευαστική εταιρεία για κακοτεχνία στο έργο του καταθλιπτικού αποχετευτικού αγωγού

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (τακτική διαδικασία) έγινε δεκτή εν μέρει αγωγή που άσκησε γνωστή κατασκευαστική εταιρεία του νησιού κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου και υποχρεώνεται η τελευταία να της καταβάλει το ποσό των 161.905,82 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την 1η Απριλίου 2010 και μέχρι την εξόφληση.
Η κατασκευαστική εταιρεία, ισχυρίζεται ότι ανέλαβε με δικές της δαπάνες την ανέγερση, με το σύστημα της αντιπαροχής, οικοδομής σε οικόπεδο, έκτασης 1.349 τ.μ., συνιδιοκτησίας της σε ποσοστό 55,67% εξ αδιαιρέτου, στην πόλη της Ρόδου και μετά την έναρξη των εργασιών εκσκαφής του εν λόγω οικοπέδου διαπιστώθηκε ότι στο τμήμα αυτού, έκτασης 454,20 τ.μ., το έδαφος δεν ήταν κατάλληλο για τη θεμελίωση της οικοδομής. Κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η ακαταλληλότητα του εδάφους οφειλόταν σε προηγούμενη εκσκαφή ορύγματος βάθους 15 τουλάχιστον μέτρων και πλάτους 14 μέτρων από τη ρυμοτομική και 8 μέτρων από την οικοδομική γραμμή, προκειμένου να τοποθετηθεί ο κεντρικός καταθλιπτικός αποχετευτικός αγωγός Ρόδου επί της όμορου οδού, το οποίο (όρυγμα) επιχωματώθηκε πλημμελώς με ακατάλληλα υλικά, χωρίς να λάβει χώρα συμπίεσή τους και αποκατάσταση του εδάφους.
Το ανωτέρω έργο τοποθέτησης του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού εκτέλεσε η εργολαβική εταιρεία δυνάμει της από 15-2-1985 συναφθείσας με την εναγόμενη σύμβασης ανάθεσης έργου, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, σύμφωνα με την οποία και τα συμβατικά τεύχη που τη συνόδευαν, το έργο θα εκτελείτο σύμφωνα με τις εντολές και οδηγίες της εναγόμενης και συγκεκριμένα της τεχνικής υπηρεσίας αυτής, η οποία ήταν αρμόδια για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη διοίκηση του έργου.
Συνεπώς, η ΔΕΥΑΡ επιφύλαξε στον εαυτό της το δικαίωμα επίβλεψης και διεύθυνσης του έργου, διά της παροχής δεσμευτικών για την εργολάβο εντολών και οδηγιών, με αποτέλεσμα να στοιχειοθετείται η ιδιότητα αυτής ως προστήσασας την εργολάβο εταιρεία.
Συνεπεία των ανωτέρω παράνομων και κακότεχνων επεμβάσεων και επιχωματώσεων στο επίδικο τμήμα του ακινήτου, η ίδια υποχρεώθηκε σε αποκατάσταση αυτών, αφενός μεν με την εκπόνηση νέας τεχνικής και γεωτεχνικής μελέτης, καθώς και μελέτης ειδικής θεμελίωσης και την αναθεώρηση της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας, αφετέρου δε με την αύξηση της ποσότητας των απαιτούμενων για τη θεμελίωση της οικοδομής υλικών σκυροδέματος και χάλυβα και δαπάνησε το συνολικό ποσό των 161.405,82 ευρώ, το οποίο δεν θα δαπανούσε αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι προπεριγραφείσες κακοτεχνίες με ευθύνη της ΔΕΥΑΡ.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Φώτης Κωστόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου