Αθλητικά

Δημήτρης Τζηράς: «Δεν αγκαλιάστηκε το εθελοντικό κίνημα του 2004 αλλά ο σπόρος μπήκε»

Το δυνατό μήνυμα του εθελοντισμού αλλά και την κληρονομιά που άφησε στην ελληνική κοινωνία η μεγαλύτερη επιχείρηση εθελοντικής δράσης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα φωτίζει στο sports3.gr ο Δημήτρης Τζηράς.
Είναι κοινώς παραδεκτό πως ο αθλητικός εθελοντισμός δεν είναι ανεπτυγμένος στο ελληνικό αθλητικό κίνημα, ούτε και αξιοποιήθηκε από τους αθλητικούς φορείς παρότι η χώρα μας το 2004 πήρε άριστα στον τομέα της οργάνωσης και της εθελοντικής προσφοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Ελάχιστες αθλητικές Ομοσπονδίες αξιοποιούν εθελοντές ή έχουν εγγεγραμμένους εθελοντές σε μόνιμη και οργανωμένη δράση, με εξαίρεση τον ΣΕΓΑΣ που παράλληλα με την γιγάντωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας καλλιέργησε, συστηματοποίησε και αξιοποίησε το ρόλο του εθελοντή στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Το μεγαλύτερο εθελοντικό εγχείρημα της Ελλάδας
Το sports3.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εθελοντών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 Δημήτρη Τζηρά ο οποίος σήμερα είναι πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα όπως αποκάλυψε η σύζυγός του και η πεθερά του ήταν εθελόντριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην συνέχεια ενεπλάκη ο ίδιος μέσω της συνεργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής με το Υπουργείο Εξωτερικών για θέματα πρωτοκόλλων και όταν γνώρισε εκ των έσω το τεράστιο εγχείρημα ανέλαβε την διεύθυνση εθελοντών: «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δεχτήκαμε 160.000 αιτήσεις και εγκρίναμε 45.000 αιτήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και 13.000 για τους παραολυμπιακούς. Ήταν το μεγαλύτερο εθελοντικό εγχείρημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και φυσικά στον αθλητισμό».
«Ειδική κατηγορία ο αθλητικός εθελοντισμός»
Όπως λέει ο Δημήτρης Τζηράς ο αθλητικός εθελοντισμός έχει πολλές ιδιαιτερότητες: «Ο εθελοντισμός των αθλημάτων είναι ειδικότερη κατηγορία. Αν είσαι φίλος του αθλητισμού έχει έντονο κίνητρο να γίνεις και εθελοντής σε ένα άθλημα ή σε μία διοργάνωση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μία αφορμή να τεθεί το εθελοντικό κίνημα σε οργανωμένη και συστηματική βάση. Μέχρι τότε το συγχέετε με με την φιλεσπλαχνία και με την φιλανθρωπία ενώ στην πραγματικότητα έχουν τεράστιες διαφορές. Σε κάθε περίπτωση δεν είχαμε συστηματικό αθλητικό εθελοντισμό και αυτό δείχνει και τη σημασία της επιτυχίας του εγχειρήματος».
«Η επιτυχία του 2004»
Και ο Δημήτρης Τζηράς συνεχίζει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες καλλιέργησαν και φύτεψαν στην ελληνική κοινωνία τους σπόρους του εθελοντισμού. Δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο να γίνει κομμάτι της διοργάνωσης, να αισθανθεί την διοργάνωση δική του και όλο αυτό έκανε το εθελοντικό κίνημα δυνατό και υπερήφανο. Να σημειωθεί επίσης πως το 2004 δεν πήραμε την βάση των εθελοντών του Σίδνεϊ επειδή ήταν μία αγγλοσαξωνική χώρα και επειδή υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από Έλληνες και εντός της επικράτειας και από το εξωτερικό ενώ συμμετείχαν και πολλοί ακόμα από όλο τον πλανήτη. Είχαμε εθελοντές ανήλικους όπως τα μπολ μπόι στο τένις μέχρι 80χρονους που ήταν πολύγλωσσοι και είχαν τεράστια εμπειρία».
«Δεν αγκαλιάστηκε όσο έπρεπε»
Αυτή η παρακαταθήκη του 2004 δεν αξιοποιήθηκε ανάλογα τονίζει ο πρέσβης κ. Τζηράς: «Δεν είμαι βέβαιος εάν όλη αυτή η προσπάθεια είχε την ανάλογη συνέχεια. Σίγουρα δεν αγκαλιάστηκε από κανέναν. Αν είχαμε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση τόσο μεγάλη όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκρίσεις, ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος πως υπήρχε οργανωμένη συνέχεια. Θέλω να πιστεύω όμως πως ατομικά όλος αυτός ο κόσμος να συνέχισε την δράση σε μικρότερους εθελοντικούς φορείς μέσα στην κοινωνία, σε συλλόγους αθλητικούς, κοινωνικούς κλπ. Ξέρω πολύ κόσμο που ακόμα και σήμερα είναι εθελοντές σε πολλούς φορείς όπως στο Χαμόγελο του Παιδιού, στην Πολιτική Προστασία, σε εθελοντικές ομάδες δενδροφυτεύεων και πυροπροστασίας κλπ και αυτό μου δίνει την ικανοποίηση πως όλο αυτό που δημιουργήσαμε το 2004 δεν πήγε χαμένο».
«Πρέπει να γίνουν πολλά»
Όπως είπε ο Δημήτρης Τζηράς υπάρχει ανάγκη το εθελοντικό κίνημα να έχει καλύτερη επικοινωνία και πιο ενιαία δράση: «Σίγουρα χρειάζεται κάτι πιο συστηματικό και πιο οργανωμένο έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση στην κοινωνία, να γίνεται ενημέρωση και ο κάθε πολίτης να μπορεί να προσφέρει για οποιοδήποτε σκοπό, είτε είναι αθλητικός, είτε τώρα υγειονομικός, είτε ότι άλλο προκύπτει. Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως το 2004 είχαμε εθελοντές ακόμα και γιατρούς αλλά και πολλούς σπουδαίους και επώνυμους επαγγελματίες που πρόσφεραν γιατί ήθελαν να νιώσουν ένα κομμάτι του τεράστιου εθνικού εγχειρήματος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου