Ειδήσεις

Eπιτροπή των λοιμωξιολόγων: Καμία χαλάρωση σε ωράριο και μετακινήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

“Η σύσταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στο ωράριο για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αποφασίζει” δήλωσε το Σάββατο η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Γυναικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τα θετικά νέα η κ. Κοτανίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε γνωστό ότι “χθες για πρώτη φόρα είχαμε 65 εξιτήρια, παραπάνω από ό,τι εισαγωγές σε όλη τη χώρα”.

Σημείωσε ότι “αν συνεχίσουμε έτσι, την εβδομάδα που έρχεται από Δεύτερα θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις. “Είπαμε ότι εφόσον ανοίγει το λιανεμπόριο για click away, μεταθέτουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ. Άρα, η απαγόρευση από αύριο βράδυ Κυριακής και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, θα ισχύει από τις 10 μέχρι τις 5 το πρωί. Δεν θα έχουμε επέκταση για μετά τα μεσάνυχτα” τόνισε.

Ωστόσο παρέπεμψε για το επόμενο διάστημα τις τελικές αποφάσεις για το πως θα γιορτάσουμε τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. “Από εκεί και πέρα, έχουμε πει ότι για το ρεβεγιόν θα είναι η οικογένεια μόνη της ή το πολύ-πολύ με ακόμη μία οικογένεια ή 9 άτομα. Η απάντηση στο ερώτημα πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν, είναι με ασφάλεια. Το επόμενο ζήτημα είναι αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες” ανέφερε.

Δερμιτζάκης: Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν είναι καλά

Τις εξελίξεις που υπάρχουν στο μέτωπο του κορονοϊού και τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα εξήγησε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σε συνέντευξή του στο MEGA.

“Δεν ήμουν αντίθετος εξαρχής στο άνοιγμα, γιατί πίστευα ότι τα κρούσματα θα πέσουν πιο γρήγορα και το lockdown θα είχε μεγαλύτερη απόδοση, αλλά δεν είχε. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν είναι καλά, και επομένως δεν νομίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Με εκπλήσσει η προτεραιότητα που δίνεται στα κομμωτήρια. Τα βιβλιοπωλεία, το καταλαβαίνω, γιατί ένα βιβλίο έχει να κάνει και με την πνευματική υγεία. Δεν συγκρίνω. Το λέω ως προς το τι είναι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δε θα τρέξουν στα κομμωτήρια μόλις ανοίξουν και θα ήθελαν να κάνουν κάτι άλλο που δεν έχει ανοίξει, οπότε το επιχείρημα ότι θα βοηθήσουν στο να φτιάξει η ψυχολογία, δεν είναι πολύ πειστικό”, σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

“Με προβληματίζει το click away. Οι Έλληνες το πάνε στα όρια. Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away και φοβάμαι ότι αυτή η λύση που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά και οι καταναλωτές μπορούσαν να τα επισκεφθούν με ραντεβού”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε. Έχουν πάει πολύ αργά οι μειώσεις στα κρούσματα, έχουμε ακόμα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Με προβληματίζει ότι είναι τόσο ασταθής η ισορροπία της μείωσης των κρουσμάτων, που εύκολα μπορεί να γυρίσει ανάποδα, και να δούμε αύξηση. Όταν εφαρμόζεται ένα lockdown που είναι ουσιαστικά ένα ακραίο μέτρο μείωσης της μετάδοσης και βλέπουμε τοπικές αυξήσεις, είτε οι εξαιρέσεις που δόθηκαν ήταν πολλές, είτε ο κόσμος παραβιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κανόνες. Ό,τι και να είναι, είναι ανησυχητικό”, συνέχισε ο κ. Δερμιτζάκης.

“Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει πιο μεταδοτικός. Η καμπύλη της Ελλάδας ανεβοκατεβαίνει. Είναι ένα ανώμαλο μοντέλο αλλαγής, και αυτό είναι περίεργο”, πρόσθεσε.

Με ανησυχεί η παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο

Αναφορικά με το αν ανησυχεί για το εμβόλιο της Pfizer, ο ίδιος είπε ότι “της Pfizer είναι ένα από τα τρία εμβόλια που θα έρθουν στην Ευρώπη, μπορεί και παραπάνω από τρία. Ανησυχώ από την παραφιλολογία που έχει επικρατήσει γύρω από το εμβόλιο και τις πιθανές παρενέργειές του. Όλοι σκέφτονται τις εξαιρέσεις. Για όλα τα εμβόλια, όταν έχουμε μεγάλη αλλεργία, είναι αντένδειξη. Δεν λέω να μην ελέγξουμε το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε τις μελέτες σωστά και γρήγορα. Όμως δεν μπορούμε να βάζουμε καινούργια κριτήρια σε μια λογική αντίδρασης. Θέλω οι προβληματισμοί του κόσμου να είναι πραγματικοί, και όχι μόνο σε λογική αντίδρασης”.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου