Την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Ecofin που ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, εκφράζει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) κ. Νικόλαος Μπόνης.
Σχολιάζοντας το υψηλό κόστος ενέργειας και την άνοδο στα περισσότερα προϊόντα και στις υπηρεσίες, είπε πως είναι μια παροδική κατάσταση η οποία καταγράφεται σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Μπόνης εκτιμά ότι θα επανέλθει σε μια κανονικότητα στο πρώτο πεντάμηνο του 2022, δηλώνοντας όμως την ανάγκη να στηριχθούν οι πολύ μικρές, οι ΜμΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να συνέλθουν από την μακρά περίοδο της κρίσης που επήλθε λόγω μνημονίων και πανδημίας του κορωνοϊού.
Τέλος, εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με το αν η λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, θα τονώσει την κίνηση, αφού η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και τίποτε δεν είναι σίγουρο λόγω της πανδημίας και της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας.
• Κύριε Μπόνη, να ξεκινήσουμε από τις εξελίξεις στο μεγάλο ζήτημα που είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο από εσάς.
Επιτέλους, η προσπάθεια όλων των φορέων της περιοχής, του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των βουλευτών, των συλλογικών φορέων, των εμπορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων, των ομοσπονδιών, του ξενοδοχειακού κλάδου κ.λπ. απέδωσε καρπούς. Θέλω να τονίσω ότι ποτέ δεν αφήσαμε τον αγώνα. Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας δεν ήταν κάτι το οποίο ζητούσαμε επειδή έπρεπε να υπάρχει. Αφορά στην επιβίωση των νησιών στο σύνολό τους, την ανταγωνιστικότητά μας. Αυτό δεν το ξεχάσαμε ποτέ και δεν το αφήσαμε στην… άκρη. Το παλέψαμε όλοι μαζί, μέχρι και σήμερα. Όποτε μας δινόταν η ευκαιρία ή και όχι, όπου κι αν βρισκόμασταν σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπαθούσαμε και βάζαμε συνεχώς το θέμα στο τραπέζι και πιέζαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη συγκυρία, υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μάς άκουσε, κατάλαβε το πρόβλημα και το έφερε εκεί που έπρεπε με θετικά αποτελέσματα. Αυτό, μας κάνει πολύ χαρούμενους αλλά και αισιόδοξους για το μέλλον των νησιών μας. Δεν ξεχνάμε ότι είναι ένα αίτημα το οποίο καταφέραμε και το περάσαμε παντού: έγινε θέση των κοινωνικών εταίρων σε ανώτερο επίπεδο με αποτέλεσμα να πιέζουν κι εκείνοι από την δική τους πλευρά. Θέλω να συγχαρώ όσους προσπάθησαν αλλά τα πολλά συγχαρητήρια θα τα πάρει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πέτυχαν αυτή την πολύ σημαντική νίκη.
• Συνεπώς, κύριε Μπόνη, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες για το θέμα, δεν το άφησε στις καλένδες, όπως κατηγορήθηκε από διάφορες πλευρές.
Βεβαίως, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχε μια διαρκής προσπάθεια και μια ειλικρινής συζήτηση με τα κυβερνητικά στελέχη –τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Οικονομικών- οι οποίοι το δέχτηκαν, το εξέτασαν και μας δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν εξαρτάται από αυτούς αλλά θα το διεκδικήσουν όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Είχαμε συνεχή πληροφόρηση ότι βρισκόταν σε καλό δρόμο, αλλά περιμέναμε την τελική ανακοίνωση για να είμαστε σίγουροι, σε κάθε περίπτωση, μας ικανοποιεί όλους. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ αφού… μπήκε το νερό στ’ αυλάκι!
-Να περάσουμε στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια και στα προϊόντα ενώ βρισκόμαστε πολύ κοντά στην περίοδο των εορτών. Τι πρέπει να περιμένουμε και τι μπορεί να γίνει;
Όσον αφορά στο υψηλό κόστος ενέργειας και στην άνοδο στα περισσότερα προϊόντα και στις υπηρεσίες, είναι μια παροδική κατάσταση η οποία καταγράφεται σε όλο τον κόσμο. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του επόμενου έτους, θα αρχίσει η καθοδική πορεία και θα επανέλθουν όλα σε πιο φυσιολογικές τιμές.
Η ελληνική κυβέρνηση, επέλεξε βέβαια, να βοηθήσει τα νοικοκυριά και να δώσει επιδότηση μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας –αλλά όχι στις επιχειρήσεις. Αυτό βέβαια, είναι κάτι που εμάς ως ΕΣΕΕ δεν μας βρίσκει σύμφωνους, διότι οι επιχειρήσεις έρχονται από μια λαίλαπα που βίωσαν λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού με τα λοκντάουν κ.λπ. όπου ο κλάδος του λιανεμπορίου, ήταν αυτός που στηρίχθηκε λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον. Θα ήταν καλύτερο να στηριχτεί αυτός ο κλάδος με άλλους τρόπους. Τουλάχιστον στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις χρειάζεται ενίσχυση μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν μιλάμε για βιομηχανίες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά τουλάχιστον για πολύ μικρές, ΜμΕ και αυτοαπασχολούμενους, θα έπρεπε να υπάρχει μια μέριμνα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας που έχουν.
Είναι κάτι το οποίο έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ελπίζουμε κάποια στιγμή, στις αρχές του επόμενου έτους να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν όσοι το έχουν ανάγκη.
• Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν χρηματοδοτικά εργαλεία, επιστρεπτέες προκαταβολές κ.λπ. αλλά δεν θα συνεχιστούν.
Πράγματι, υπήρξαν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους. Βέβαια, ειδικά για το λιανεμπόριο, ζητήσαμε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης που να είναι αντίστοιχο με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που δόθηκε για την εστίαση. Μάλιστα, το σχεδιάσαμε εμείς και μπορεί να προχωρήσει. Είναι απαραίτητο, διότι οι επιχειρήσεις μετά την δεκαετία των μνημονίων αλλά και την κρίση της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να ξεκινήσουν και να έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις, χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία με εργαλεία διαφορετικού χαρακτήρα. Αυτά δεν πρέπει να είναι όμως παροδικά, αλλά να δοθούν για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα και για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
• Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ότι υπάρχει ανοδική πορεία στους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό ωστόσο, πώς μεταφράζεται επί του πρακτέου;
Φυσικά υπάρχει αλλά αφορά σε συγκεκριμένους κλάδους. Διότι εάν μιλάμε για το λιανεμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις, δεν ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση. Ίσως μόνον για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ. Αυτό όμως, δεν ανταποκρίνεται στον μικρό έμπορο.
• Όσον αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων στις γιορτές, θα βοηθήσει κατά την γνώμη σας, την κίνηση;
Δεν είμαι σε θέση να σας πω με σιγουριά. Δυστυχώς, διανύουμε μια περίοδο όπου κάθε μέρα, μπορεί να συμβεί κάτι έκτακτο. Δεν ξέρω αν αύριο θα είμαστε ανοιχτά! Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την επιδημιολογική εξέλιξη μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον κ.λπ. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι ότι τα καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν προετοιμαστεί, έχουν προβεί σε αγορές, θα κάνουν καλές τιμές ώστε να μπορέσει ο καθένας να βρει τα δώρα που θέλει για τις γιορτές.
• Οι ημέρες όπως η Black Friday βοηθούν την αγορά και τις επιχειρήσεις;
Θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, εάν η μέρα αυτή θα εφαρμοζόταν όπως ξεκίνησε: δηλαδή μεγάλες προσφορές αλλά μόνον για μία μέρα. Όσο το ‘ξεχειλώνουμε’ απλά το απαξιώνουμε και φτάνουμε στο σημείο να είναι μια κανονική ημέρα…. εκπτώσεων και τίποτε παραπάνω!