Με τα σημειώματα η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις του παρελθόντος. Στις υποθέσεις που παραγράφονται σε 20 ημέρες εστιάζουν οι ελεγκτικές αρχές
Σημειώματα με την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων φτάνουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενόψει της παραγραφής, στο τέλος του τρέχοντος έτους, μιας σειράς υποθέσεων που αφορούν από αναδρομικά αποδοχών τα οποία εισπράχθηκαν το 2016 και δεν δηλώθηκαν, εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων ή ακόμα και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών οι οποίες είτε δεν υποβλήθηκαν το 2016 είτε υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα.
Με τα σημειώματα η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις του παρελθόντος.
Οι φορολογούμενοι που έλαβαν σημειώματα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης εντός διαστήματος 30 ημερών.
Ποιους αφορούν
Τα μηνύματα αφορούν κυρίως φορολογούμενους που έχουν εντοπιστεί από τις διασταυρώσεις να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις από το 2016 και μετά, συνταξιούχους που δεν δήλωσαν αναδρομικά ,επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα αλλά με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Οι παραγραφόμενες υποθέσεις χωρίζονται με βάση τα φορολογικά έτη που αφορούν, το είδος της υπόθεσης και του φόρου που αφορούν όπως εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα, αλλά και το αν έχει υποβληθεί ή όχι φορολογική δήλωση.
Ο βασικός κανόνας της παραγραφής είναι η πενταετία, διάστημα το οποίο διευρύνεται ανάλογα με το αν υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία».
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο
Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι ακόλουθες:
Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2016 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2021. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2013, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2019.
Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής, που είναι 5 χρόνια, έληξε κανονικά στις 31-12-2019, εφόσον υποβάλλονταν εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Ωστόσο επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη δήλωση το 2019, η προθεσμία παραγραφής επεκτείνεται για μια τριετία ακόμη και φτάνει στα 8 έτη.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2011, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία, (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.
Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2011 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η-1-2012
Οι υποθέσεις του έτους 2006. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.
Η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006. Η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης.
Πηγή imerisia.gr