Απανωτά είναι τα σοκ για τους καταναλωτές, αφού τα κύματα ακρίβειας έχουν τινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου έχουν φέρει τους καταναλωτές σε απόγνωση.
Φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, τέλη κυκλοφορίας, οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις των εορτών, τα δώρα των παιδιών και το εορταστικό τραπέζι το οποίο φέτος θα είναι αισθητά πιο ακριβό έχουν αδειάσει τις τσέπες των καταναλωτών ήδη από τις αρχές του μήνα. Κι αυτό χωρίς να έχουν καλυφθεί όλες οι υποχρεώσεις.
Η καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα και των επιδομάτων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, είναι χρήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις θα διατεθούν και αυτά για τις οικονομικές υποχρεώσεις των ημερών και κυρίως λογαριασμών ρεύματος που απορροφούν πλέον ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Η ασφυκτική αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει και φέτος πολλούς συμπολίτες μας στις πόρτες των ενεχυροδανειστηρίων, νόμιμων και… μη νόμιμων, για να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των υποχρεώσεων.
Νοικοκυριά έχουν βγει κυριολεκτικά στο σφυρί από συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, καταφεύγοντας στη λύση να ξεπουλήσουν προσωπικά αντικείμενα πολύ κάτω της αξίας τους, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Εικόνες και καταστάσεις άλλων εποχών, παρά την αύξηση του τουρισμού, αναβιώνουν στον κοινωνικό ιστό της Ρόδου με αφετηρία την δεκαετή κρίση που προηγήθηκε, στη συνέχεια τον «υγειονομικό πόλεμο» που προκάλεσε η πανδημία και κατόπιν η ενεργειακή κρίση, σπρώχνοντας στην ανέχεια πολλές οικογένειες που μέχρι πρότινος ζούσαν μια φυσιολογική ζωή με εισοδήματα που εξασφάλιζαν από την εργασία τους.
Είτε στην μαύρη αγορά, είτε μέσω γνωστών και φίλων με το πρόσχημα να μην καταλήξουν σε ξένα χέρια, είτε σε ανταλλακτήρια χρυσού, περιουσίες αλλάζουν χέρια για να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες και να πληρωθούν λογαριασμοί μέχρι… κανείς δεν ξέρει για πόσο.
Και επειδή ως γνωστόν ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, πολλοί επιτήδειοι έχουν πλουτίσει στα χρόνια αυτά της κρίσης αφού βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ανάγκη συμπολιτών μας, αγοράζοντας πολύτιμα αντικείμενα για ένα κομμάτι ψωμί, και τους έχοντες ανάγκη να υποκύπτουν.
Στα ενεχυροδανειστήρια, νόμιμα και… μη νόμιμα, δράματα. Πολλοί καταφεύγουν σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών για αυτές τις συναλλαγές για να προστατέψουν την ανωνυμία τους. Τα περισσότερα αντικείμενα δεν επιστρέφονται ποτέ στον κάτοχό τους, αφού είναι δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, κάποιος να καταφέρει να βρει τα χρήματα για να πάρει πίσω το ενέχυρο που έχει αφήσει.
Περιουσιακά και πολύτιμα αντικείμενα Ροδίων, οικογενειακά κειμήλια και χειροποίητα κοσμήματα μοναδικής ροδίτικης τεχνοτροπίας βρίσκονται σε ενεχυροδανειστήρια ή αποθήκες των Αθηνών με την ελπίδα των κατόχων τους να καταφέρουν να πάρουν πίσω, να ξεμακραίνει. Εξάλλου, λίγοι είναι εκείνοι που πλέον δέχονται πολύτιμα αντικείμενα ως ενέχυρα. Τα αγοράζουν σε τιμή πολύ κάτω από την αντικειμενική και τα μεταπωλούν.
Η διαδικασία που ακολουθείται στα πιστοποιημένα, από το κράτος, ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν κοσμήματα και τιμαλφή είναι συγκεκριμένη. Ο ιδιοκτήτης εκτιμά το αντικείμενο, δίνει την τιμή στον πελάτη κι αν συμφωνήσουν τότε καταγράφονται τα στοιχεία του πελάτη, με την υποχρεωτική επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας – για να αποφεύγονται τυχόν επιτήδειοι και κλεμμένα αντικείμενα – και εκδίδεται απόδειξη από τον αγοραστή.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων προτιμούν τον χρυσό και το ασήμι και δεν ενεχυριάζουν πια τα αντικείμενα, αλλά τα αγοράζουν μετρητοίς. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που συνεχίζουν να ενεχυριάζουν κοσμήματα, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ηλεκτρονικές συσκευές
Οι ιδιοκτήτες όμως των νόμιμων καταστημάτων, καταγγέλλουν πως υπάρχουν και κάποια χρυσοχοεία και ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν «μαύρα» και ως εκ τούτου προτιμώνται από τους ενδιαφερόμενους, αφού οι τιμές που δίνουν είναι καλύτερες.
Το κλίμα γίνεται ακόμα πιο βαρύ στην εορταστική περίοδο. Πολλά είναι τα παιδιά που δεν θα δεχθούν φέτος το δώρο του Αγιου Βασίλη κι ας έστειλαν εγκαίρως το γράμμα τους… Και οι γονείς με χαμηλωμένο βλέμμα θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί ο συμπαθέστατος Αγιος, φέτος δεν θα έρθει ούτε από την καμινάδα ούτε από το παράθυρο…
Το τραπέζι πολλών οικογενειών θα είναι φτωχικό γιατί τα χρήματα που εξασφάλισαν πουλώντας ακόμα και επάργυρα σερβίτσια που φυλούσαν προσεκτικά στα κουτιά τους ως πολύτιμα δώρα από το γάμο τους, είναι τα τελευταία που θα κρατήσουν στα χέρια τους μέχρι να βρουν κάτι άλλο να ξεπουλήσουν.
https://www.dimokratiki.gr/12-12-2023/polloi-katanalotes-katafevgoun-sta-enechyrodaneistiria/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.