Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπος βιώσιμος τουριστικός προορισμός, με υψηλή ποιότητα τουριστικού προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο, με σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και με οφέλη που θα μοιράζονται ισόρροπα στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό επισήμανε η υπουργός Τουρισμού, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, με τίτλο Refraiming Tourism, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Η κυρία Κεφαλογιάννη έδωσε και μια είδηση: Μετά τον πρόσφατο φορολογικό νόμο που περιλαμβάνει πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με βάση ευρωπαϊκές πρακτικές αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία για την εξειδίκευση των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Η υπουργός σημείωσε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού, η ανάπτυξη των αφίξεων και των εσόδων από την προπανδημική περίοδο, ακόμα και μετά από προκλήσεις, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του κλάδου αλλά και τη δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκόσμιας κλίμακας.
Αναφέρθηκε δε στο πλέγμα δράσεων και πολιτικών που προωθεί το υπουργείο με στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος, τη διάχυση των ωφελειών του στις τοπικές κοινωνίες και του σεβασμού στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.
Η στρατηγική του υπουργείου, είπε, επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών, τη διαφοροποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού, στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στη βελτίωση της προσβασιμότητας στους προορισμούς και στην εξέλιξη ενός τουριστικού προϊόντος με μέτρο την ισορροπία και τη βιωσιμότητα.
Στο πλαίσιο των στόχων αυτών, η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο νέο χωροταξικό σχέδιο το οποίο πρόκειται σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση, με στόχο να αποτελέσει ένα θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτεία, της τοπική αυτοδιοίκηση και την τουριστική αγορά και να θέσει τις βάσεις για τη χρήση γης και τη διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων στις τουριστικές επενδύσεις.
Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις δυνατότητες ανάπτυξης υποδομών στον Ελληνικό τουρισμό και στην επεξεργασία πλαισίου αδειοδοτήσεων, με ιδιαίτερη στόχευση στους λιμένες και τον θαλάσσιο τουρισμό, τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας-ευεξίας, μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι τομείς αυτοί αποτελούν καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης για μια διαφοροποιημένη τουριστική προσφορά, υπογράμμισε.
Επεξεργαζόμαστε πλαίσιο για πρότυπους τουριστικούς οργανισμούς ολοκληρωμένης διαχείρισης προορισμών, και τη σύσταση και λειτουργίας τέτοιων οργανισμών μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχους την στρατηγική ηγεσία, την αποτελεσματική τους λειτουργία και την αποδοτική διακυβέρνηση, ανέφερε η υπουργός.
Πηγή tornosnews.gr