Μέσα σε ένα σύνθετο γεωπολιτικά σκηνικό- και ενώ δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την επόμενη ημέρα στη Συρία – λαμβάνονται στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι πρώτες αποφάσεις για το μεταναστευτικό. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ αποφασίστηκε ήδη να «παγώσει» η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.
Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει σε σχεδόν 14 ευρωπαϊκά κράτη, ενώ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. Η κατάσταση στην Συρία θα κυριαρχήσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος, μιλώντας στο «Real», σημείωσε πως το 99% περίπου των Σύριων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας, επικαλούνταν ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ ωστόσο αυτό έπαψε να ισχύει. Να σημειωθεί εδώ πως αυτή τη στιγμή στις δομές της χώρας το 1/3 περίπου είναι πρόσφυγες από τη Συρία
Ουσιαστικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία τηρείται στάση αναμονής και μένει να φανεί αν θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επιστροφή προσφύγων στη χώρα τους ή αντιθέτως θα υπάρξουν νέα ρεύματα. Μέχρι τώρα φαίνεται πως πρόσφυγες που ζουν σε γειτονικά κράτη με τη Συρία- όπως για παράδειγμα η Τουρκία και ο Λίβανος – δείχνουν μία διάθεση να επιστρέψουν ωστόσο δεν φαίνεται -τουλάχιστον ακόμα- να υπάρχει κάποιο κύμα επιστροφής από όσους ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα φαίνεται πως υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Συρία με κατεύθυνση για παράδειγμα προς το Λίβανο επειδή ανησυχούν για το τι σκέφτονται για την επόμενη ημέρα οι τζιχαντιστές.
Σε επίπεδο Ε.Ε. η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει μεν ανοίξει αλλά δεν είναι εύκολο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Για παράδειγμα στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε αιτήματα της αντιπολίτευσης για την εκπόνηση σχεδίου επαναπατρισμού Σύρων που ζουν στη Γερμανία, λόγω της συγκεχυμένης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις είναι πως θα αντιμετωπιστούν οι μειονότητες στη Συρία, όπου ζουν 700.000 Χριστιανοί. Σε περίπτωση που στη χώρα επικρατήσουν ακραίες φωνές είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο προσφυγικό κύμα. «Ασφαλώς, αυτό που γίνεται είναι μία μεγάλη αλλαγή, δραματική αλλαγή στο γεωπολιτικό επίπεδο στη Συρία, και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει αύριο: αν αυτό που θα προκύψει είναι καλύτερο ή χειρότερο όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή» επεσήμανε χθες ο Νίκος Παναγιώτοπουλος.
Να σημειωθεί πως ο Έλληνας Πρέσβης Νίκος Πρωτονατάριος παραμένει στη Δαμασκό, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κοινότητα και σε πλήρη διαθεσιμότητα για τυχόν αιτήματα μετακίνησης από τις εστίες τους. Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ανέφερε πως υπήρχαν κάποια αιτήματα επαναπατρισμού από το Χαλέπι (αυτός ο αριθμός έπεσε στα 16) και από τη Δαμασκό (περίπου 40 άτομα).
Οι επιδιώξεις Ερντογάν
Να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή θέλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία. Δεδομένο είναι πως δεν θέλει μέσα σε αυτό το νέο τοπίο να υπάρξει ενίσχυση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Στόχος του κ. Ερντογάν πάντως είναι να εμφανιστεί ως ισχυρός «παίκτης» στην περιοχή, ενώ σε εξέλιξη είναι και μια σειρά διπλωματικών επαφών
Να σημειωθεί πως την Άγκυρα ετοιμάζεται να επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που αναχωρεί για κύκλο επαφών στη Μέση Ανατολή και θα μεταβεί μεταξύ άλλων και στην Ιορδανία. Παράλληλα ο κ. Ερντογάν ήδη συνομίλησε με τον Γερμανός καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ στην Τουρκία θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την ατζέντα της συζήτησης να περιλαμβάνει τα τεκταινόμενα στη Συρία.
Πηγή: ethnos.gr