Τοπικές Ειδήσεις

Οδύσσεια η εύρεση νέας κατοικίας για τους πλημμυροπαθείς!

• Συμπολίτες μας απευθύνουν εκκλήσεις χωρίς αποτέλεσμα και εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων και συγγενών

Σε πραγματική Οδύσσεια εξελίσσεται η εύρεση κατοικίας για τους πλημμυροπαθείς της Ρόδου, οι οποίοι αναζητούν άμεσα σπίτι για να μισθώσουν, όμως αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατον.
Δεκάδες αγγελίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο από συμπολίτες μας, οι οποίοι απευθύνουν εκκλήσεις για την εύρεση σπιτιού, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων και συγγενών, αφού δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
Πρόκειται για συμπολίτες μας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μίσθωναν σπίτια στις περιοχές που πλημμύρισαν και τα οποία μετά τη νεροποντή της 30ής Νοεμβρίου 2024 βυθίστηκαν στα λασπόνερα.
Οσοι είχαν την τύχη να είναι σε καλύτερη κατάσταση και να είναι εφικτή η αποκατάσταση των ζημιών, φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε σπίτια οικείων τους.
Οσοι όμως έχασαν τα νοικοκυριά τους και τα σπίτια που μίσθωναν βυθίστηκαν στη λάσπη, αναζητούν νέα κατοικία για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή, ωστόσο στη Ρόδο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση να βρεις σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση, κυρίως αν πρόκειται για οικογένειες και ακόμα δυσκολότερο αν υπάρχουν κατοικίδια.
Ανθρωποι σε απόγνωση που δεν μπορούν να φιλοξενούνται άλλο είτε σε σπίτια συγγενών είτε στα δωμάτια που διαθέτει ο δήμος Ρόδου σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, καθημερινά απευθύνουν εκκλήσεις μέσω του διαδικτύου, όμως η λαίλαπα του Airbnb δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Τα δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους διέθεταν προς μίσθωση, θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές εργασίες για να καταστούν και πάλι κατοικήσιμα, και ως εκ τούτου όσοι πλημμυροπαθείς ξεσπιτώθηκαν καλούνται να βρουν σπίτι ανάμεσα στα ελάχιστα που διατίθενται προς μίσθωση.
Οι ιδιοκτήτες θα σηκώσουν το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών, όμως πολλά από τα σπίτια θα είναι διαθέσιμα ξανά, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε, οι μισθωτές θα είναι κυριολεκτικά στον δρόμο.
Από την μία άκρη του νησιού έως την άλλη, τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια είναι πλέον από ελάχιστα έως δυσεύρετα, αφού τα περισσότερα διατίθενται μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση και την ίδια ώρα η αυξημένη ζήτηση και το γρήγορο κέρδος, κυριολεκτικά βγάζουν από τα σπίτια τους, ακόμα και τους ιδιοκτήτες!
Στην πόλη της Ρόδου η εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια ενοικίαση είναι σχεδόν αδύνατη, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση από επισκέπτες του νησιού, ειδικά για το κέντρο όπου έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό ακόμα και χώροι λίγων διαθέσιμων τετραγωνικών εκατοστών, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε studio για τη φιλοξενία τουριστών, που δεν επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία ή οργανωμένα συγκροτήματα καταλυμάτων.
Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος των ενοικίων και έχει περιορίσει σημαντικά την διαθεσιμότητα, πρόβλημα που καθίσταται ακόμα πιο έντονο μετά την περίοδο των πλημμυρών.
Η τάση αυτή που συνεχώς γιγαντώνεται καθώς πέρα από τις προτιμήσεις των επισκεπτών, διασφαλίζει και υψηλά εισοδήματα για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών κατοικιών, έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες στην τοπική κοινωνία.
Ελάχιστες διαθέσιμες κατοικίες για μίσθωση, αδικαιολόγητα υψηλά μισθώματα για μονόχωρες γκαρσονιέρες ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και για studio που εν μια νυκτί μετατράπηκαν από αποθήκες και πλυσταριά σε σπίτια.
Οι πλημμυροπαθείς που δεν έχουν οικογένεια, είναι πιο εύκολο να βρουν γκαρσονιέρα ή studio, εκτός πόλης Ρόδου, όμως δεκάδες οικογένειες πλημμυροπαθών παραμένουν στην αναμονή και φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους μέχρι να καταφέρουν να βρουν ένα σπίτι.
Η εκρηκτική αύξηση των καταλυμάτων Airbnb έχει ως αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και ολόκληρες περιοχές να χάνουν τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα τους, την ώρα που πολλοί μισθωτές έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν εκτός πόλεως Ρόδου για να βρουν σπίτι, επωμιζόμενοι και το κόστος των καυσίμων.
Η τάση αυτή, έχει οδηγήσει σε οικειοθελή «έξωση» τους ιδιοκτήτες που προτιμούν να στριμωχτούν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα ή ακόμα και να επιστρέψουν στα πατρικά τους, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη Ρόδο λειτουργούν περισσότερα από 1.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τάση συνεχώς αυξανόμενης γεγονός που θα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας.
Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας, οι οποίοι μετά την τεράστια δοκιμασία των πλημμυρών πλέον αγωνιούν για το αν και το πότε θα βρουν σπίτι για να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου