Από αρκετά νωρίς, η Ε.ΔΗ.Κ. εξέφρασε τη θέση της πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας – η οποία ήδη έχει κλείσει τα 6 χρόνια της – δεν είναι παρά το σύμπτωμα και πως η πραγματική κρίση είναι πολιτική. Το πολιτικό σύστημα, κλεισμένο στον εαυτό του, αδυνατεί να εκπροσωπήσει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Εγκλωβισμένοι σε ένα σύστημα στο οποίο δεν μπορούν να βρουν έκφραση, οι πολίτες που θα έπρεπε να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα, παραιτούνται και αναθέτουν την σωτηρία τους.
Οποτεδήποτε το πολίτευμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, η μόνη λύση η οποία μπορεί να δοθεί είναι ακόμα περισσότερη Δημοκρατία. Κι αυτό είναι που χρειάζεται περισσότερο η ελληνική κοινωνία σήμερα. Περισσότερη Δημοκρατία, ώστε να ενεργοποιηθούν οι Πολίτες, οι μόνοι αρμόδιοι να δώσουν τη λύση.
Στις επερχόμενες εκλογές όμως, προτείνεται ως λογική ψήφου, ακριβώς το ανάποδο. Στο όνομα μιας δήθεν λογικής και υπευθυνότητας, διατυπώνεται πως μια χώρα δεν μπορεί παρά να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των ανωνύμων «αγορών» και πως τα πλαίσια στα οποία μπορεί να κινηθεί ένα κράτος δεν μπορούν παρά να είναι αυτά που κάποιες άδηλες κι αόρατες οικονομικές δυνάμεις καθορίζουν.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: ποιος υπερισχύει; Η οικονομία ή η πολιτική;
Εμείς, πιστοί στην ιδεολογία μας απαντάμε χωρίς δισταγμό πως η πολιτική υπερισχύει της οικονομίας. Και πως μόνο ο λαός μπορεί να πάρει την απόφαση για το προς τα που θα κινηθεί η χώρα του. Ακόμα κι όταν ο λαός κάνει λάθη, όπως έκανε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κρίνοντας από το καταστροφικό αποτέλεσμα.
Με βάση τα παραπάνω, η μόνη επιλογή που έχει τις προϋποθέσεις να τοποθετήσει τη βούληση του λαού πάνω από αυτήν των αγορών είναι η κριτική ψήφος στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τον οποίο η Ε.ΔΗ.Κ. είναι σύμμαχος από το 2012.
Παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί κανείς να έχει για το λόγο και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απαίτηση υλοποίησης ορισμένων σημαντικών δεσμεύσεων για περισσότερη Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, αναμένουμε άμεσα την καθιέρωση της ανόθευτης Απλής Αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, χωρίς το όριο του 3%, μία κυβέρνηση με ευέλικτο σχήμα, αξιοκρατία στην επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων και στη διοίκηση των Δημοσίων Οργανισμών, αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου και, τέλος, πρωτοβουλία συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να δοθεί περισσότερη εξουσία στους πολίτες, όπως και η δυνατότητά τους να προκαλούν Δημοψηφίσματα.
Βρισκόμαστε λίγο πριν τη μάχη, οπότε επιλέγουμε να την δώσουμε με μεγάλο κόστος, η ώρα της κριτικής θα αρχίσει στις 26 Ιανουαρίου.
Επιλογή της Ε.ΔΗ.Κ. δεν είναι να είναι ευχάριστη, ούτε να υπολογίζει το κόστος, αλλά να αποτελεί την φωνή της συνείδησης του Έθνους.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.)
Επικοινωνία
Δρ. Ιωάννης Κρικώνης
6944 517459
iankrik@gmail.com