Οι διάσπαρτες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις, το ανενημέρωτο προσωπικό στις μονάδες Υγείας και ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα βάζουν εμπόδια στη δωρεάν πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Αν και η υφιστάμενη νομοθεσία παρέχει τα εργαλεία για τη δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη σε ανασφάλιστους αλλά και σε μετανάστες με λοιμώδη νοσήματα, ακόμα κι αν αυτοί δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες νοσοκομείων, μονάδων υγείας αλλά και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου δεν είναι ενημερωμένες σωστά, με αποτέλεσμα συχνά να ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο το θεσμικό πλαίσιο.
Την εικόνα αυτή περιέγραψαν χθες οι εκπρόσωποι της PRAKSIS, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εκστρατείας ενημέρωσης και εξέτασης για την ηπατίτιδα Β, που διενήργησε πρόσφατα και στο πλαίσιο της οποίας χρειάστηκε να διαμεσολαβήσουν για να «συνδέσουν» ασθενείς με τις υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκστρατείας που διενεργήθηκε από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2014 εξετάστηκαν για ηπατίτιδα Β 2.633 άτομα σε Δυτική Αττική, Ηλεία και Αχαΐα. Βρέθηκαν 35 άτομα θετικά στον ιό της ηπατίτιδας Β εκ των οποίων οι 21 ήταν Ελληνες, πέντε ήταν Πακιστανοί και οι υπόλοιποι από την Αλβανία, τη Γεωργία ή το Αφγανιστάν. Το 56% των εξετασθέντων δήλωσε ότι δεν κάνει ποτέ χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2% δήλωσε ότι κάνει κοινή χρήση σύριγγας για τη λήψη ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.
Το ένα τρίτο των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στην ηπατίτιδα Β δεν είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. H κοινωνική υπηρεσία της PRAKSIS κατάφερε σε συνεργασία με τους ηπατολόγους των νοσοκομείων να διευθετήσει το πρόβλημα αυτό. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαριανέλλα Κλώκα, υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων της οργάνωσης, «είναι νίκη της κοινωνίας των πολιτών, δεν είναι νίκη του κράτους» και διευκρίνισε ότι «χρειάστηκε να μαζέψουμε διάσπαρτες εγκυκλίους, να ενημερώσουμε τους υπαλλήλους των νοσοκομείων για το θεσμικό πλαίσιο, να τραβήξουμε το μανίκι του κράτους να εφαρμόσει όσα προβλέπονται». Ο πρόεδρος της PRAKSIS, κ. Τζανέτος Αντύπας, τόνισε ότι απαιτείται βαθιά γνώση της σχετικής νομολογίας από τους εμπλεκομένους για να μπορούν να κάνουν τον συνδυασμό των γραφειοκρατικών ενεργειών ώστε να «ανοίξουν» την πρόσβαση σε ανασφάλιστους και μετανάστες, ενώ έκανε λόγο και για αδυναμία συνεννόησης εμπλεκόμενων υπουργείων για την εξυπηρέτηση αυτών των ομάδων πληθυσμού.
Καθημερινή