Την ώρα που από χθες οι δικηγόροι ελέω ασφαλιστικού νεκρώνουν τα δικαστήρια, επιτείνοντας ένα ήδη οξύ πρόβλημα, πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνει ουσιαστικά το παγκόσμιο ρεκόρ αργοπορίας στην Ελληνική Δικαιοσύνη αφού ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση μίας διαφοράς στα δικαστήρια είναι κατά μέσο όρο 1300 ημέρες!
Η διαπίστωση και μόνο δημιουργεί ένα ασαφές και αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την ώρα που ο ευρωπαϊκά επιτυχημένος θεσμός της διαμεσολάβησης, που ουσιαστικά αποτυγχάνει στην χώρα μας, θα χρειαζόταν για την επίλυση της ίδιας διαφοράς μόλις 39 μέρες! Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το κόστος αν κάποιος δεν επιλέξει την κλασσική οδό της προσφυγής στα δικαστήρια είναι 33% φθηνότερο με την εξωδικαστική επίλυση. Παρόλα αυτά, από την εφαρμογή του νόμου, στην δικαστική διαμεσολάβηση (δηλαδή ενώπιον δικαστή έχουν φθάσει λιγοστές υποθέσεις), ενώ στους ειδικούς διαμεσολαβητές, δηλαδή στους δικηγόρους, τα στατιστικά στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 50 υποθέσεις πανελλαδικά.
Στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα στους ρυθμούς απονομής της Θέμιδας, άρχισε από το 2011 να εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαμεσολάβηση σε ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων. Από τότε, ο αριθμός των εθελοντικών διαμεσολαβήσεων εκτινάχθηκε από τις 2.000 υποθέσεις στις 45.000 ετησίως! Στην Αγγλία επίσης, όπου η διαμεσολάβηση είναι υποχρεωτική για διαφορές μέχρι τις 10.000 λίρες, έρευνα έδειξε ότι το 2014 υπήρχε αυξητική τάση κατά 9%, γεγονός που σημαίνει ότι εξοικονομήθηκαν 2.400.000.000 λίρες σε χρόνο διαχείρισης, παραγωγικότητα και νομικά έξοδα, οι δε διαμεσολαβητές κέρδισαν αμοιβές ύψους 22.500.000 λιρών. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η Τρόικα πιέζει και πάλι για πιο “ενεργή” ΄παρουσία του θεσμού με την ηγεσία του υπουργείου να συζητά την υποχρεωτική εφαρμογή του σε “λάιτ” υποθέσεις, όπως μισθώσεις, κοινόχρηστα και οικογενειακά θέματα για αρχή….
Στην Ελλάδα
Ο θεσμός, παρά τη διαφήμιση και την προσπάθεια στην Ελλάδα δεν πέτυχε. Κανείς δεν επιθυμεί εξωδικαστική επίλυση της αντιδικίας του. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν “χριστεί” διαμεσολαβητές περισσότεροι από 2.000 δικηγόροι. Έχουν μάλιστα ακριβοπληρώσει τα σεμινάριά τους, που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τις 3.000 ευρώ για να πάρουν την πολυπόθητη πιστοποίηση, ότι δηλαδή μπορούν να ονομάζονται διαμεσολαβητές και να λύσουν μία διαφορά μεταξύ των δύο μερών, χωρίς να φθάσουν στα δικαστήρια.
Μόνο που η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι μέχρι σήμερα είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι υποθέσεις που έχουν λυθεί εκτός δικαστικών αιθουσών. Ο θεσμός δεν έτυχε αξιολόγησης ούτε από τη νέα κυβέρνηση, αφού δεν συμπεριελήφθη στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας παρά μόνο ως “ευκολία” των δύο αντίδικων μερών, τα οποία με τις νέες διατάξεις μπορούν να πάρουν μία 3μηνη αναβολή από την πολιτική διαδικασία εάν επιλέξουν να πάρουν τον δρόμο της διαμεσολάβησης.
Δικηγορικό κραχ
Η εικόνα αυτή όμως αντικατοπτρίζεται έντονα στους δικηγόρους η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε δραματική κατάσταση όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΣΑ, και ήρθε και το ζήτημα του ασφαλιστικού να τους αποτελειώσει.
Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη απεργούν ενώ αύριο – πιθανότατα- θα αποφασίσουν αποχή αορίστου χρόνου από τα καθήκοντά τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία: 8.057 δικηγόροι το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν έκοψαν ούτε ένα γραμμάτιο στα δικαστήρια. 2.800 είχαν μόνο μία ή δύο παραστάσεις, ενώ 3-4 παραστάσεις είχαν 2.215 δικηγόροι. Κι όλα αυτά στον ΔΣΑ, τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας με εγγεγραμμένα 22.400 μέλη. Το 2014, οι δικηγόροι χωρίς καμία παράσταση στα δικαστήρια ήταν 7.112. Και εκείνοι που είχαν από μία μέχρι 2 “παρουσίες” ήταν 1000 λιγότεροι πέρσι, δηλαδή 1.889. Το έτος που διανύουμε, τα σύννεφα πυκνώνουν και οδηγούν σε αδιέξοδο. Δικηγόροι 15ετίας αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και τις (σημερινές όχι τις επαυξημένες που έρχονται) ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να “βγουν” τα έξοδα του γραφείου.
capital.gr