Σημαντικές αποκαλύψεις για την κρίση και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και για το δραματικό καλοκαίρι μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε στα capital controls, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι.
Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, αρκετό καιρό πριν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τους τραπεζικούς περιορισμούς αλλά δεν εισακούστηκε. Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη τόνισε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», συμπληρώνοντας πως μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά.,
Μιλώντας για τις δραματικές ώρες που πέρασε η Ελλάδα εκείνες τις ημέρες είπε ότι τη βραδιά που ο κ. Τσίπρας μίλησε για δημοψήφισμα, την Παρασκευή το βράδυ, ενημερώθηκε κι ο ίδιος από τον Γιάννη Δραγασάκη ενώ ήταν στη Βασιλεία. Είπε ότι κατάλαβε αμέσως ότι η κατάσταση ήταν εκτός ορίων όταν γέμισε η Αθήνα με κόσμο που έτρεχε στα ΑΤΜ να σηκώσει χρήματα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ” … Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια”.
Διαπραγματεύσεις
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. “Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και, όμως, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το Grexit
Ερωτώμενος για τη στάση του κ. Σόιμπλε και το σενάριο του Grexit είπε ότι ως Ελληνας και ως Ευρωπαίος θεωρεί ότι ήταν μια ενέργεια που δεν έπρεπε να γίνει γιατί δεν μπορείς να αναγκάσεις μια χώρα να βγει από το ευρώ. Ότι ήταν μια παρέμβαση του Γερμανού υπουργού εκτός της ευρωπαϊκής ιδέας.
Ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι, “εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα”.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η υπόσχεση των ξένων για ελάφρυνση του χρέους δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί ενώ ανέφερε ότι πολλές φορές κι ενόσω αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών ασκήθηκαν πολλές φορές πιέσεις για ρύθμιση του χρέους. «Η υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα και ελπίζω όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους δανειστές να προχωρήσει », ανέφερε.
Οι καταθέσεις
Αναφερόμενος στα λεφτά στα «σεντούκια», είπε ότι ένα κομμάτι από τα 50 δις βρίσκονται πράγματι στα σπίτια των καταθετών και τόνισε ότι η επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες θα βοηθήσει όλο το σύστημα και την οικονομία. Προέβλεψε ότι τέλος του έτους θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας.
Αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κάτω από αντίξοες συνθήκες ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος να πάνε σε «κοράκια» τα σπίτια των πολιτών. Είπε επίσης ότι πρέπει να πιεστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές για να πληρώσουν.
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που εκτιμούσαν αρχικώς. Έτσι, ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο μείον 2,5%, φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ίσως έχουμε άρση των capital controls εντός του έτους εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Μιλώντας για την παρέμβασή του πέρυσι όπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, είπε ότι με τη στερνή γνώση αποδείχθηκε σωστή όπως σωστή είναι και η νέα του παρέμβαση όπου και ζήτησε να υπάρξει πολιτική συναίνεση πάνω μια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι.
Για το Ασφαλιστικό
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αποκαλύπτονας ότι πλέον βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση πράγματι βελτιώνει την κατάσταση, μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια ασφάλιση από το ‘18 . Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μεταβατική περιόδο που περιλαμβάνει το Σχέδιο Κατρούγκαλου έως το 2018. Οπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, “το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή”.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες. Έτσι, σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Για την ψήφιση του Ασφαλιστικού ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι καλό είναι να περιμένουμε την κρίσιμη ψηφοφορία ενώ ανέφερε ότι είναι κρίμα μετά από τόσους κόπους και θυσίες να επιστρέψουμε στο 2014 ή και στο καλοκαίρι του 2015.
Το καλό σενάριο σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι να μπορέσει να πετύχει η Ελλάδα το waver και να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Μαθαίνω να ακούω», είπε ο διοικητής για όλα όσα έχει περάσει με τις διαπραγματεύσεις.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η συμφωνία να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ είχε γίνει με τον Αντώνη Σαμαρά αρκετό καιρό πριν τις ευρωεκλογές του 2014.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ένα συμβάν που του έμεινε όλον αυτόν τον καιρό είπε «δεν είναι η ώρα να το πω, θα τα γράψω κάποια στιγμή σε βιβλίο, αν τα γράψω».
ΑΠΕ-ΜΠΕ