Ειδήσεις

Στο 5μελές η πολύκροτη υπόθεση διακίνησης ηρωίνης στη Ρόδο

Aκόμη μια πτυχή της πολύκροτης υπόθεσης διακίνησης ηρωίνης στη Ρόδο, μετά από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπόπτων ατόμων, που οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου 53 άτομα, εκ των οποίων οι 11 είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό, απασχόλησε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε συγκεκριμένα ο Π. Β. του Α., 52 ετών, κάτοικος Αττικής, που εκτίει ποινή κάθειρξης 8 ετών για άλλη υπόθεση ναρκωτικών.
Κατηγορήθηκε συγκεκριμένα για πώληση τουλάχιστον 150 γραμμαρίων ηρωίνης σε δύο Ροδίτες και συγκεκριμένα στους Τ. Ε. και Κ. Μ., στο χρονικό διάστημα από 07-10-2010 έως 11-10-2010, στη Ρόδο.
Οι δύο Ροδίτες εφέροντο ως αντάλλαγμα να είχαν μεταβιβάσει δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας του Κ. Γ., αξίας αρχικής αγοράς 3500 € στον κατηγορούμενο.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν αμφιβολίες ως προς την τέλεση του αδικήματος, που του αποδόθηκε και κρίθηκε αθώος.
Όπως ο ίδιος κατέθεσε και όπως επεσήμανε και η συνήγορος υπεράσπισης του στην αγόρευση της κ. Λουκία Βούη, ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε από έναν Ροδίτη, πρώην συγκατηγορούμενο του, που μοιράστηκαν το ίδιο κελί, ότι πωλείται έναντι 1000 ευρώ το συγκεκριμένο δίκυκλο και αποφάσισε να το αγοράσει διότι μετά την αποφυλάκισή του εργαζόταν ως delivery σε επιχείρηση της αδελφής του.
Από την επισκόπηση των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών δεν προέκυψε εξάλλου ότι γινόταν συζήτηση μεταξύ του ίδιου και των συγκατηγορούμενων του για ναρκωτικά.
Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Stop Drugs» είχε απασχολήσει δεόντως την επικαιρότητα και μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο, όταν την 25η Φεβρουαρίου 2012 ο τότε διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου και 8 αστυνομικοί, που υπηρετούσαν στο ίδιο Τμήμα, υπέβαλαν αιτήσεις απόσπασης από την υπηρεσία και απηύθυναν ανοικτή επιστολή στους πολίτες της Ρόδου, διαμαρτυρόμενοι για την ευθυκρισία του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου να μην παρατείνει για 18μηνο την προσωρινή κράτηση 17 φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση.
Το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, Ναυπλίου, Δομοκού, Αυλώνας, Κω, Ελαιώνα Θηβών, Αμφισσας και Πάτρας με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους ενώπιον του Αστυνομικού Τμήματος του τόπου κατοικίας τους, εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε ημερολογιακού μηνός.
Ακολούθησε η άσκηση έφεσης υπέρ του νόμου στο συγκεκριμένο Βούλευμα και η έκδοση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου που έκρινε ότι για 8 από τους 17 κατηγορούμενους, όλους αλλοδαπούς, έπρεπε να παραταθεί η προσωρινή κράτηση.
Η προανακριτική δικογραφία ογκώδης: 63 προσαγωγές υπόπτων ατόμων περί τα ναρκωτικά, 20 συλλήψεις εμπλεκομένων σε διακίνηση ναρκωτικών κυρίως ηρωίνης, συνομιλίες για εμπλοκή 4 κρατούμενων στις δικαστικές φυλακές Δομοκού, Αυλώνας και Κω στη διάθεση ηρωίνης, εντάλματα σύλληψης, 22 καταθέσεις τοξικομανών για αγορά ναρκωτικών, εκατοντάδες σελίδες περιγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η δικογραφία εμπλουτίστηκε παραπέρα με στοιχεία που συνέλεξε η κυρία ανάκριση.
Οι 22 τοξικομανείς, που ήταν ουσιαστικά μάρτυρες κατηγορίας έγιναν κατηγορούμενοι για προμήθεια ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση.
Η πολύμηνη επιχείρηση παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση εξάρθρωσης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, που πραγματοποιήθηκε μέχρι τότε στα Δωδεκάνησα.
Η προανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε την 5η Οκτωβρίου 2010 και διήρκεσε μέχρι την 27η Φεβρουαρίου 2011.
Για πρώτη φορά έγινε μάλιστα χρήση της δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσία για την υποκλοπή και καταγραφή των συνομιλιών.
Από τα ίδια στοιχεία προέκυψε και η ταυτότητα εκείνων που εμφανίστηκαν ως συνυπαίτιοι για το θάνατο από τη χρήση ηρωίνης, την 2α Νοεμβρίου 2010, του 45χρονου κατοίκου Μαριτσών Τρικοίλη Εμμανουήλ.
Σε πρώτο βαθμό 11 από τους 53 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι, δύο θα παραπεμφθούν σε νέα δίκη, 9 δεν κλητεύθηκαν και οι λοιποί κρίθηκαν αθώοι ή ατιμώρητοι…
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου μείωσε τις ποινές όλων των κατηγορούμενων, ενώ περαιτέρω έκρινε ότι 7 από τους 9 που δικάστηκαν τέλεσαν πλημμελήματα.
Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κατηγορούμενοι ήταν τοξικομανείς, ότι δεν είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση ούτε ομάδα με διακριτούς ρόλους και δομή και ότι δεν τέλεσαν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Δεν στοιχειοθετήθηκε εξάλλου η άσκηση διώξεων σε βάρος τους με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Εγιναν, όπως κρίθηκε, αγορές και πωλήσεις ναρκωτικών, κυρίως μεταξύ τοξικομανών και για το λόγο αυτό επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 8 έως 10 έτη στους 11 κατηγορούμενους.
Σημειώνεται ότι αν επιβεβαιώνονταν οι διώξεις που τους είχαν ασκηθεί θα οδηγούντο εφ’ όρου ζωής πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.

Σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και σε χρηματική ποινή ύψους 1000 ευρώ, η οποία ανεστάλη υπό τον όρο υποβολής αρμοδίως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου βεβαίωσης του ΟΚΑΝΑ ότι παραμένει απεξαρτημένος από τα ναρκωτικά, καταδικάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου  ένας 31χρονος επιχειρηματίας, που συνελήφθη την 30η Ιανουαρίου 2008 και ώρα 14.00 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
Είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 31χρονο πλησίον της οικίας του και εν συνεχεία βρήκαν σε διάφορα σημεία κρυμμένα, μια αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη, μικτού βάρους 237 γραμμαρίων περίπου, μια αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη, μικτού βάρους 69 γραμμαρίων περίπου και μια αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ίδια ουσία, μικτού βάρους 6 γραμμαρίων περίπου.
Ακολούθως μετέβησαν σε κατάστημα ιδιοκτησίας του, όπου τους παρέδωσε μια αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη, μικτού βάρους ενός γραμμαρίου περίπου.
Απολογούμενος ανέφερε ότι είναι χρήστης ηρωίνης τα τελευταία δυόμιση περίπου χρόνια. Την ποσότητα ηρωίνης που βρέθηκε στην κατοχή του, την αγόρασε στην περιοχή Ασγούρου της Ρόδου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άτομο αλβανικής καταγωγής, το οποίο γνωρίζει με το όνομα “Χρήστος”, στο κινητό του τηλέφωνο. Ο “Χρήστος” του πρότεινε να του πουλήσει μισό κιλό ηρωίνης προς τριανταπέντε ευρώ το γραμμάριο και αυτός δέχθηκε, αφού μέχρι τότε αγόραζε το γραμμάριο της ηρωίνης προς 60 ευρώ.
Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι, αγόραζε ηρωίνη για τη δόση του από τον “Χρήστο” και έτσι δέχθηκε να αγοράσει μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, γιατί μετέβαινε συχνά στην Αλβανία και δεν μπορούσε να τον βρει για να εξασφαλίσει τη δόση του.
Σημειώνεται ότι έχει ακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης στο ΚΕΘΕΑ και στην “κοινότητα 18 άνω” και είναι πλέον καθαρός από ναρκωτικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου