Νέο κύμα μετανάστευσης στην Τουρκία αναμένεται να πυροδοτήσουν οι επιθέσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που βρίσκεται υπό τoν έλεγχο ανταρτών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Οι επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης έχουν τη στήριξη πολιτοφυλακής ιρανικών συμφερόντων και έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει δεχτεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες στην περίοδο του εξαετούς πολέμου της Συρίας, με αποτέλεσμα να εκφράζονται βάσιμοι φόβοι για περαιτέρω εισροή μεταναστών μέσω του Ιντλίμπ. Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι ενισχυμένες επιθέσεις στο Ιντλίμπ θα προκαλέσουν νέες ροές μεταναστών και περαιτέρω θυματοποίηση». Η Τουρκία έχει μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας «ζώνης αποκλιμάκωσης» μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές αρχές δήλωσαν πως αρμόδια για την υπόθεση της κράτησης δύο δημοσιογράφων για πιθανή διασύνδεση με το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι τα πρωτοβάθμια δικαστήρια, και όχι το Συνταγματικό. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποτελεί το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, έκρινε την Πέμπτη πως οι δύο δημοσιογράφοι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Αργότερα, τα πρωτοβάθμια ποινικά δικαστήρια εξέδωσαν αντίθετη απόφαση εις βάρος τους. Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, «το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη το όριο του Συντάγματος και των νόμων». Η ανατρεπτική απόφαση των κατώτερων δικαστηρίων εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τα ζητήματα της ελευθερίας έκφρασης και της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Τουρκία στον απόηχο των μαζικών διώξεων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης.
Καθημερινή