Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο κυβερνητικού συνασπισμού για την Συμφωνία των Πρεσπών, ασκεί σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Επιπλέον, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο 2019 θα είναι μία νικηφόρα χρονιά για την παράταξή μας σε όλες τις εκλογές που θα γίνουν. Και στις εθνικές και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και στις δημοτικές», ενώ για τα ελληνοτουρκικά, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοικτή για την Τουρκία. Αλλά τα σημαντικά βήματα της ενταξιακής προσέγγισης οφείλει και πρέπει να τα κάνει η τουρκική πλευρά…»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών ενώ ο κ. Καμμένος δηλώνει ότι αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ μετρούν συνεχώς απώλειες. Πιστεύετε ότι θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις;
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Ζούμε τις τελευταίες ημέρες μίας προβληματικής και επικίνδυνης κυβέρνησης. Μίας κυβέρνησης ταυτισμένης με το λαϊκισμό και δημαγωγία. Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε οριστική αποδρομή. Είναι μία κυβέρνηση με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης, μία κυβέρνηση που πελαγοδρομεί και σχοινοβατεί προσπαθώντας να διατηρηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία.
Μόλις πριν λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε κάτι καταφανώς οξύμωρο. Ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και ακόμη και αν δεν λάβει 151 ψήφους τότε δεν θα προχωρήσει άμεσα σε διεξαγωγή εκλογών, αλλά θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα(!!!) σε πρόωρες εκλογές». Και κάτι ακόμη πρωτοφανές. Η κυβέρνηση επιζητά δύο «α λα καρτ» πλειοψηφίες στη Βουλή. Μία που θα την στηρίξει στην ψήφο εμπιστοσύνης και μία άλλη, διαφορετική, που θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με κάποιους βουλευτές να υπερψηφίζουν στη μία περίπτωση και να καταψηφίζουν στην άλλη ή το αντίθετο. Ο Αλέξης Τσίπρας που σήμερα «ομνύει» στην κυβερνητική σταθερότητα και στον τετραετή κύκλο διακυβέρνησης, είναι ο ίδιος που διέκοψε βίαια την κυβερνητική θητεία Σαμαρά με μοχλό εκβιασμού την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτοί που σήμερα ομιλούν περί «ελεύθερης» βούλησης των βουλευτών που θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, κόντρα στην κομματική τους γραμμή, στην κυβέρνηση είναι οι ίδιοι που το 2014 μιλούσαν για «αργυρώνητους αποστάτες», αποκαλώντας έτσι βουλευτές που είχαν δηλώσει ή προτίθενται να ψηφίσουν τότε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.
• Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ακόμα και με λιγότερους από 151 βουλευτές, ως κυβέρνηση ανοχής για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να οδηγηθούμε στις εκλογές. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η σημερινή κυβέρνηση που πριν 4 περίπου χρόνια δια στόματος του πρωθυπουργού είχε διακηρύξει στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή ότι «θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος» έχει δυστυχώς για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου γράψει κατά την κυβερνητική της θητεία «σύγγραμμα» συνταγματικών εκτροπών. Αλήθεια τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις συνεχείς προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης μέσω ανοίκειων επιθέσεων και απειλών, ενίοτε και προσωπικών κατά δικαστών, όταν δεν την εξυπηρετούσαν οι αποφάσεις της; Τις προσπάθειες κατάργησης ή παράκαμψης των Ανεξαρτήτων Αρχών; Τις προσπάθειες της διατήρησης στο θώκο του Προέδρου του Αρείου Πάγου της τότε προέδρου που αποχωρούσε λόγω συνταξιοδοτήσεως; Και που πριν περάσουν λίγες ώρες «προσελήφθη» ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Τις νυχτερινές επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων στον Άρειο Πάγο για να «ενημερωθούν» για την απόρρητη δικογραφία με την οποία προσπάθησαν να εμπλέξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους κατηγορώντας τους για χρηματισμό και την ευκολία που χαρακτήρισαν την υπόθεση Novartis σαν το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους; Τη δημοσιοποίηση μυστικών καταθέσεων «προστατευόμενων» μαρτύρων πριν αυτές καν δοθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα; Τις προκλητικές άδειες και τα σουλάτσα στο κέντρο της Αθήνας του αρχιδολοφόνου της 17Ν; Τα χαϊδέματα στα «δικά μας παιδιά» όταν καταστρέφουν την Αθήνα; Την ατιμωρησία των αναρχικών ομάδων;
Θα χρειαζόμασταν πολλές συνεντεύξεις για να απαριθμήσουμε το σύνολο των εκτροπών και των θεσμικών «παιχνιδιών» αυτής της κυβέρνησης. Γι’ αυτό μία ακόμη εκτροπή δεν μας εκπλήσσει.
Αλλά είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος, για την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Η άμεση έξοδος από ένα νοσηρό κλίμα για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα αποκαταστήσει τη ανεξάρτητη λειτουργία των Θεσμών. Τη θεσμική κανονικότητα στη χώρα. Που είναι τόσο απαραίτητη για τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Θα αποκαταστήσει το «λαβωμένο» -και δικαίως- αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Θα αποκαταστήσει –το σημαντικότερο αν θέλετε από όλα- το κλίμα διαίρεσης και διχασμού που προσπάθησε να εμπεδώσει στην ελληνική κοινωνία αυτή η κυβέρνηση με έργα και λόγια.
• Τον προσεχή Μάιο, έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές. Εκτιμάτε ότι θα γίνουν την ίδια χρονική στιγμή και οι εθνικές εκλογές;
Το 2019 θα είναι μία νικηφόρα χρονιά για την Παράταξή μας σε όλες τις εκλογές που θα γίνουν. Και στις εθνικές και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και στις δημοτικές. Το 2019 θα είναι η χρονιά της στρατηγικής πολιτικής ήττας του λαϊκισμού και των λαϊκιστών. Που ταλάνισαν τον τόπο και την ελληνική κοινωνία. Μόνο κάποιος που διαθέτει «μνήμη χρυσόψαρου» μπορεί να ξεχάσει τι είχαν υποσχεθεί και τάξει, πόσο είχαν καθυβρίσει τους πολιτικούς τους αντιπάλους για λίγα «ψίχουλα εξουσίας» την περίοδο 2012-2014. Και μόνο κάποιος που κάνει πως δεν βλέπει δεν έχει καταλάβει ότι για να κρατηθούν στην καρέκλα της εξουσίας «υπέγραψαν μέχρι και τις χαρτοπετσέτες». Όλα αυτά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε σθεναρά αρνηθεί. Και πρόσφατα ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ειρωνικά γέλια τουλάχιστον, μας δήλωσε με το γνωστό αλαζονικό του ύφος, με την έπαρση που τον χαρακτηρίζει: «Η Οικονομία είναι το ατού μου» (!!!)
Δέχθηκαν, Υπερταμείο με ξένη διοίκηση στο οποίο εκχωρήθηκε όλη η δημόσια περιουσία, μη εξαιρουμένων των αρχαιολογικών μας μνημείων, για 99 χρόνια. Υπέγραψαν την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών εκχωρώντας στους Σκοπιανούς «μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα». Κάτι που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι απλά είχαν αρνηθεί να εκχωρήσουν αλλά δεν το διαπραγματεύτηκαν καν.
Μου ζητάτε να εκτιμήσω το χρόνο των εκλογών. Σας απαντώ. Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα είναι οι πιο «βρώμικες εκλογές» της Μεταπολίτευσης και θα πραγματοποιηθούν στο χρόνο εκείνο που θα μπορέσει ο σημερινός πρωθυπουργός να διαχειριστεί με τις λιγότερες απώλειες μία σίγουρη ήττα. Στο χρόνο εκείνο που το εύρος της ήττας του δεν θα αποτελεί συντριβή για εκείνον και για το κόμμα του και δεν θα επηρεάσει αρνητικά την προσωπική του πολιτική επιβίωση, τη μόνη του έγνοια. Ο πρωθυπουργός προσδοκά και επιζητά μία «ελεγχόμενη» και διαχειρίσιμη ήττα που θα του επιτρέψει να διατηρηθεί στην ηγεσία του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα τον οδηγήσει στην πολιτική συνταξιοδότηση.
• Πόσο κοντά είναι η αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία;
Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μία καλή κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας σοβαρός, αξιόπιστος και με όραμα πρωθυπουργός. Μία κυβέρνηση με «κοινωνική αυτοδυναμία» με προσανατολισμό και στόχευση την ευημερία και την ασφάλεια όλου του ελληνικού λαού. Μία ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που θα αποκαταστήσει την κανονικότητα στη χώρα σε όλα τα επίπεδα, μετά τη λαίλαπα του λαϊκισμού που προσπάθησε να επιβάλλει διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία. Μία κυβέρνηση που θα ενώσει τους Έλληνες!
• Να περάσουμε στα ελληνοτουρκικά. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας συνεχιζόμενης προκλητικής στάσης που επιδεικνύουν οι γείτονές μας -αν αυτή είναι η πάγια ρητορική που χρησιμοποιεί η Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες και η τακτική σε ό,τι αφορά στον τρόπο που προσπαθούν να προκαλέσουν την Ελλάδα. Πώς είναι το κλίμα στην Ευρώπη για την Τουρκία;
Η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοικτή για την Τουρκία. Αλλά τα σημαντικά βήματα της ενταξιακής προσέγγισης οφείλει και πρέπει να τα κάνει η τουρκική πλευρά. Εμείς επιθυμούμε μία Τουρκία δημοκρατική και ειρηνική, ένα κράτος δικαίου παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Αλλά ο πλήρης σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθεροτυπία, στις μειονότητες, στη θρησκευτική ελευθερία.
Όπως και ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένου του θαλασσίου και εναέριου χώρου τους.
Ο σεβασμός της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσα.
Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο σεβασμός του δικαιώματος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά τους ύδατα και στην Αποκλειστική τους Οικονομική Ζώνη.
Δεν αποτελούν εμμονές. Ούτε προφάσεις. Ούτε δικαιολογίες καθυστέρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι οι Αρχές και οι Αξίες που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Και αποτελούν βασικές προϋποθέσεις και συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα αυτά κατέστησαν για μία ακόμη φορά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο γνωστά στην τουρκική πλευρά κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στις 19 και 20 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, της αρμόδιας δηλαδή Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω.