Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη η έφεση που άσκησε ένας εκ των δύο δραστών ξυλοδαρμού γνωστού αρχιτέκτονα και διατηρήθηκε η πρωτόδικη ποινή του σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει με την ίδια ποινή κι έναν ομοεθνή συγκατηγορούμενό του, που δεν άσκησε έφεση.
Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι, με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης με θύμα τον αρχιτέκτονα και υποψήφιο τότε δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη «Ροδίων Όραμα», κ. Δημήτριο Αδαμάκη.
Σύμφωνα με την από 30 Απριλίου 2014 έγκληση του κ. Αδαμάκη περί ώρα 22.26 της 29ης Απριλίου 2014, ενώ άνοιγε την πόρτα (οδηγού) του αυτοκινήτου του, το οποίο είχε σταθμεύσει επί της οδού Mιχ. Πετρίδη, με σκοπό να κατέβει και να κατευθυνθεί προς την οικία της μητέρας του, διήλθε με μεγάλη ταχύτητα από δίπλα του αυτοκίνητο, μάρκας Seat Leon, χρώματος μαύρου, το οποίο σταμάτησε λίγο παραπάνω.
Ενώ ο κ. Αδαμάκης βρισκόταν ακόμη εντός του οχήματός του, το όχημα ενήργησε ελιγμό οπισθοπορείας και τον πλησίασε. Από το όχημα βγήκαν οι δύο Αλβανοί και ο πρώτος άρχισε να τον βρίζει.
Σύμφωνα πάντα με τη μήνυση και οι δύο αλλοδαποί άρχισαν να τον χτυπούν με τα χέρια τους στο πρόσωπο (μπουνιές). Στην προσπάθειά του να τους απωθήσει έπεσε στο έδαφος και τραυματίστηκε στον αριστερό ώμο.
Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο ίδιο όχημα και εξαφανίστηκαν.
Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου διεγνώσθη κάταγμα αριστερού ώμου και εισήχθη για νοσηλεία στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου.
Από την διενεργηθείσα προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι μια υπήκοος Αλβανίας, σύζυγος του πρώτου δράστη.
Αιτία του συμβάντος ήταν η παραλίγο πρόσκρουση του οχήματος που επέβαιναν οι δράστες, με εκείνο του παθόντος.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι ενώ το αυτοκίνητο εκινείτο κανονικά με μικρή ταχύτητα ξαφνικά άνοιξε η πόρτα ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου, που βρισκόταν στην λωρίδα κυκλοφορίας της και βγήκε ο μηνυτής ο οποίος μιλούσε στο κινητό.
Αντιδρώντας άμεσα η ανιψιά του πρώτου έστριψε το τιμόνι αριστερά για να μην τον χτυπήσει μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, όπου ερχόταν άλλο αυτοκίνητο και φρενάρισαν αυτή και το άλλο αυτοκίνητο.
Αγανακτισμένος από την επικίνδυνη αυτή ενέργεια του μηνυτή ο ένας κατηγορούμενος, αφού θα μπορούσε είτε να χτυπήσει με το αυτοκίνητο τον μηνυτή και να τον σκοτώσει ή τραυματίσει, είτε να τραυματιστούν και να σκοτωθούν οι ίδιοι διαμαρτυρήθηκε στα ελληνικά χωρίς να καταλάβει ο ίδιος τι του έλεγε, διότι δεν μιλάει ελληνικά.
Τότε ο μηνυτής, όπως είπε, άρχισε να φωνάζει δυνατά, και κρατούσε τα κλειδιά του ανάμεσα στα δάχτυλα του χεριού του.
Ο ομοεθνής του επειδή από τις φωνές το παιδί άρχισε να κλαίει βγήκε έξω από το αυτοκίνητο.
Υποστηρίζει ότι ο μηνυτής πρώτος τον χτύπησε με το χέρι που κρατούσε τα κλειδιά κοντά στο αριστερό μάτι και άρχισε να τρέχει αίμα στο πρόσωπο του.
Ο μηνυτής, όπως είπε, έσπρωξε και την ανιψιά του που προσπάθησε να τους χωρίσει.
Να θυμίσουμε ότι στην ίδια υπόθεση ο κ. Αδαμάκης κρίθηκε αθώος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και εξύβρισης ενός εκ των δύο Αλβανών, κάνοντας δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό του συνηγόρου του, δικηγόρου κ. Ακη Δημητριάδη, ότι τελούσε σε κατάσταση άμυνας και τον απάλλαξε.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστη ο δικηγόρος κ. Βασίλειος Περίδης.