Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, στα νησιά που δεν υπάρχει ΔΟΥ, αναδείχθηκε με την πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής με την παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, το πρόβλημα διοικητικής εξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν πολίτες, επιχειρήσεις και λογιστές σε νησιά που δεν υπάρχει ΔΟΥ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλύμνου, κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου – Λέρου, κ. Μανώλης Μουσελλής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Κώστας Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, κ. Νίκος Παπαγρηγορίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Κω – Νισύρου, κ. Χρήστος Έψιμος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Καλύμνου, κ. Αντώνης Κοπανέζος, καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και φορέων των νησιών της χώρας.
Ο κ. Κόνσολας, που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ανέδειξε το ζήτημα καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή, ο οποίος κλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής
Νησιωτικών Περιφερειών.
Ο Μάνος Κόνσολας στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, υπάρχουν κενά στην εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών που δεν μπορούν να καλύψουν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων Πολιτών.
Ανέφερε ως παράδειγμα την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κάρπαθο, τονίζοντας ότι:
«Για να εξυπηρετηθεί ένας φορολογούμενος πολίτης, ένας λογιστής ή φοροτεχνικός πρέπει να μεταβεί στις ΔΟΥ Ρόδου ή Κω. Πρέπει να χάσει μια ολόκληρη μέρα και σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να διανυκτερεύσει και εκεί, με ό, τι αυτό σημαίνει σε δαπάνες, έξοδα και ταλαιπωρία.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου πρότεινε:
α) Την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών προκειμένου να διεκπεραιώνονται, ηλεκτρονικά, όλες οι συναλλαγές με τη φορολογική διοίκηση.
β) Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΓΕΦ στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να έχουν πλήρη διασύνδεση και πρόσβαση στο πλήρες σύστημα του κυβερνητικού νέφους (gov.gr) για να εξυπηρετούν τους πολίτες.
O κ. Κόνσολας, παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στη Σύμη, όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και μόνιμων κατοίκων. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό των τελωνειακών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται οι κάτοικοι των νησιών και οι λογιστές-φοροτεχνικοί από το νησί τους.
Σε ό,τι αφορά στην Κάλυμνο, ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη του ΓΕΦ σε ένα νέο μοντέλο φορολογικής εξυπηρέτησης των πολιτών στο νησί και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο
και τους εκπροσώπους των λογιστών. Επίσης, στη συνάντηση αυτή, θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για τις 16 περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΓΕΦ, στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Κονσολας στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της Υποεπιτροπής.