Ενημερωτική συνάντηση είχε την Τετάρτη στα γραφεία της Βουλής η Μίκα Ιατρίδη, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γιάννη Φραγκούλη, με σκοπό την αλληλοενημέρωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σε προβλήματα που έχουν οξυνθεί, λόγω και της γενικότερης κακής κατάστασης που επικρατεί.
Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Φραγκούλης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα κυριότερα τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τους συμπατριώτες της παροικίας και των νησιών μας και τις δράσεις που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία.
Με δεδομένη την κατάθεση από τη Μίκα Ιατρίδη, σειράς ερωτήσεων στη Βουλή για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Δωδεκανήσιους, ο κ. Φραγκούλης ζήτησε τη συνέχιση της κοινής προσπάθειας, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων προβλημάτων. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:
Η επιδείνωση των προβλημάτων του τομέα Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολύμηνη διακοπή στην παροχή αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων παραπληγίας, λόγω της μακρόχρονης απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΠΥ. Το γεγονός αυτό, έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς συμπατριώτες μας, κατοίκους των νησιών καθώς και της παροικίας μας.
Η αεροπορική συγκοινωνία με το υψηλό κόστος εισιτηρίων, την έλλειψη προγραμματισμού δρομολογίων με ανταποκρίσεις, που συνέπεια έχουν την υποχρεωτική διανυκτέρευση συμπατριωτών, πριν τον τελικό προορισμό τους, γεγονός για το οποίο και η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται σε κάθε συναρμόδιο φορέα.
Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, που εκτός από το υψηλό κόστος εισιτηρίων, η ασυνέπεια εκτέλεσης τους αποτελεί καταστροφικό παράγοντα για το εμπόριο, τον τουρισμό, ακόμη και για τις συνθήκες στοιχειώδους διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας.
Ο υψηλός αριθμός ανέργων συμπατριωτών μας στην παροικία, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ελλείψεις στα νησιά μας, συνιστά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από την αδυναμία των περισσοτέρων στο να επωφεληθούν από διάφορα προγράμματα (ΕΣΠΑ), λόγω και του γραφειοκρατικού γρίφου, που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ο κ. Φραγκούλης σημείωσε στο σημείο αυτό ότι, πρόσφατα, η Ομοσπονδία δημιούργησε ειδικό κεφάλαιο «ΕΡΓΑΣΙΑ» στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για προσφορά και ζήτηση από και για συμπατριώτες μας, ενώ θα υπάρχει και ανάρτηση βιογραφικών, όσων ατόμων το επιθυμούν.
Η Μίκα Ιατρίδη με την ολοκλήρωση της συνάντησης επεσήμανε: «Έχουμε την τύχη τα Δωδεκανησιακά μας Σωματεία και η Ομοσπονδία να έχουν ενεργό ρόλο στην ανάδειξη των προβλημάτων και τη διεκδίκηση λύσεων. Η μόνη απάντηση στην απαξίωση που επιφυλάσσουν για τα νησιά μας οι κυβερνώντες και οι δανειστές, είναι να είμαστε ενωμένοι, δυναμικοί και ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις μας».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Μίκα Ιατρίδη: «Η κυβέρνηση αφήνει τους συμπολίτες μας με αναπηρία χωρίς κανένα επίδομα, χωρίς καμία ελπίδα επιβίωσης».
Το οξύ πρόβλημα των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην πιστοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έφερε στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.
Ένα χρόνο μετά την αρχική ερώτηση της για το ίδιο θέμα, η βουλευτής Δωδεκανήσου, ύστερα και από ενημέρωση που είχε από συμπολίτες της, επανήλθε με νέα ερώτηση, με δεδομένο ότι πολλοί από όσους δικαιούνται το επίδομα δεν το λαμβάνουν, γιατί δεν έχουν περάσει πιστοποίηση.
«Ακόμη και ο ένας μήνας καθυστέρησης του επιδόματος για αυτούς τους ανθρώπους, είναι ζωτικής σημασίας» σημειώνει η Μίκα Ιατρίδη, προσθέτοντας ότι, πολλές φορές, το επίδομα είναι και ο μοναδικός πόρος για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία και καλεί τον Υπουργό Εργασίας να δώσει ουσιαστική λύση, στο πρόβλημα χιλιάδων συμπολιτών μας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: «Συνεχίζονται οι λίστες της ντροπής για τα ΑΜΕΑ, σε αναμονή της πιστοποίησης τους από τα ΚΕΠΑ».
Με ερώτηση μου πριν ένα χρόνο (6236/24-1-2013), είχε τεθεί το θέμα της απίστευτης ταλαιπωρίας, στην οποία υποβάλλονται οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι καλούνται να «πιστοποιηθούν» για την αναπηρία τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Το Υπουργείο Εργασίας αφιέρωσε τρεις περίπου σελίδες στην απάντηση του, για να αποδειχθεί, έναν χρόνο μετά, ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στη νησιωτική Ελλάδα, όπως στα Δωδεκάνησα, με δεδομένο ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών και της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ακυρώνονται ραντεβού και οι νησιώτες υποβάλλονται σε επιπλέον έξοδα. Επειδή η γενική αναφορά δεν φαίνεται να συγκινεί το Υπουργείο, παραθέτονται δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τραγικής κατάστασης που βιώνουν Έλληνες πολίτες με αναπηρία.
Συμπολίτης μας, καρκινοπαθής, κατά τη διάρκεια του 2013 έπαιρνε επίδομα αναπηρίας με ποσοστό 80%. Πριν τη λήξη του έτους, τον Οκτώβριο του 2013, κατέθεσε αίτηση στο ΚΕΠΑ για να περάσει πάλι από επιτροπή γιατρών, προκειμένου να πάρει το επίδομα και το 2014. Η επιτροπή δεν τον κάλεσε ακόμη, με αποτέλεσμα από το 2014 το επίδομα να έχει κοπεί. Δυστυχώς και η σύζυγος του δεν εργάζεται, άρα ο μοναδικός πόρος εισοδήματος της οικογένειας δεν υπάρχει πια.
Άλλη περίπτωση είναι ενός κατοίκου Ρόδου με νοητική υστέρηση, ο οποίος δεν μπορεί να εργαστεί. Κατέθεσε εκ νέου αίτηση για να περάσει από το ΚΕΠΑ, προκειμένου να λάβει ποσοστό αναπηρίας 67%, ώστε να δικαιούται το επίδομα. Ακόμη δεν έχει περάσει από την επιτροπή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει.
Επειδή είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν πιστοποιούνται από τα ΚΕΠΑ. Επειδή, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τα επιδόματα κόβονται και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο για να επιβιώσουν, όπως προκύπτει από τις παραπάνω περιπτώσεις. Επειδή, ακόμη και ο ένας μήνας καθυστέρησης του επιδόματος για αυτούς τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβει, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «πιστοποίησης» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τα ΚΕΠΑ;
2. Τι θα πράξει με τα επιδόματα που κόβονται, χωρίς να είναι υπαίτιοι οι άνθρωποι με αναπηρία και για τους οποίους το επίδομα αυτό, αποτελεί το μόνο πόρο για την επιβίωση τους;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη