Το «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και την εκ νέου επεξεργασία του ζητά το ΠαΣοΚ από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.
Παράλληλα τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο θα καταθέσουν την Πέμπτη συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο προς συζήτηση.
Εκπρόσωποι του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ είχαν συνάντηση με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους αστυνομικών και πυροσβεστών για το θέμα του νομοσχεδίου που αφορά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ, «κατά τη συζήτηση όλοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το νομοσχέδιο και τόνισαν ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας δεδομένου ότι στη μορφή που έχει όπως κατατέθηκε δεν κινείται προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη: «Λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις όλων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων ο Τομέας Δημόσιας Τάξης Προστασίας του Πολίτη του ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί ως έχει και χρειάζεται δομικές αλλαγές, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον ειδικό αγορητή του ΠαΣοΚ στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, Κ. Τριαντάφυλλο, και οπωσδήποτε είναι απαραίτητη η περαιτέρω διαβούλευση προκειμένου να βελτιωθεί προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Λέμε “ναι” στην αναδιάρθρωση, “όχι” στο συγκεντρωτισμό και στην αναβίωση πρακτικών του παρελθόντος».
Αντιδράσεις συνδικαλιστών
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε ανοικτή επιστολή της προς τους βουλευτές σημειώνει: «Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοσχέδιο, “αγνώστου πατρός”, το οποίο μας γνωστοποιήθηκε όχι στο σύνολό του, αλλά εν μέρει και χωρίς να έχουν γίνει σεβαστές οι διαδικασίες του διαλόγου».
Στην επιστολή επισημαίνουν: «Ζητήματα μείζονος σημασίας για το αστυνομικό προσωπικό ανατρέπονται ευθέως είτε είναι υπό αναθεώρηση με άγνωστα σε μας κριτήρια και επιστημονική τεκμηρίωση, όπως η λειτουργία της διοικητικής ιεραρχίας με την κατάργηση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η διάρθρωση των υπηρεσιών με την κατάργηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε επίπεδο Νομού, που αποτελεί το βασικό πυρήνα της αστυνομίας σήμερα, η εικονική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αφού παραμένουν κλειστές οι αστυνομικές σχολές και σχεδιάζονται παράλληλα προσλήψεις πέραν του πλαισίου των πανελλαδικών εξετάσεων, η ανάδειξη της ηγεσίας με αξιοκρατία, η αξιολόγηση του προσωπικού και των υπηρεσιών, ο χρόνος εργασίας, ο κώδικας μεταθέσεων κ.λπ.».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών ζητούν από τους βουλευτές να μη συνεργήσουν με τη ψήφο τους στη θέσπιση ενος νομοθετήματος το οποίο, όπως λένε, «δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση και μάλιστα ενός τόσο ευαίσθητου κρατικού οργανισμού. Ζητάμε από σας να μη συνεργήσετε στην οπισθοδρόμηση της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά στην ανάταση και στον εκσυγχρονισμό της».
Πρόταση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή
Επίσης καλούν τους προέδρους και γενικούς γραμματείς των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να συγκεντρωθούν την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 9 το πρωί.
Τη δική τους άποψη θα καταθέσουν και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών. Συνδικαλιστές αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος σημείωναν ότι στα θέματα που τους αφορούν ορισμένα εξ αυτών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σε κάποια σχετικά με το προσωπικό θα επισημάνουν πως χρειάζονται τροποποιήσεις.
Παράλληλα εξέφραζαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής θα μετατεθούν για μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αν και σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 20 Φεβρουαρίου. Όπως έλεγαν, αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για το Σώμα καθώς θα καθυστερήσουν οι μετακινήσεις και τοποθετήσεις με αποτέλεσμα να αργήσει σημαντικά ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου.