Ειδήσεις

Απορρίπτει η κυβέρνηση αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα νησιά

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας «κοινωνικής συμφωνίας» με την Ευρώπη, αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη «μέτωπο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι οποίες ξεκίνησαν. Στις Βρυξέλλες πέραν της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας επικεφαλής της οποίας είναι ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλαράκης παρέμεινε και ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Καυτή πατάτα» αναμένεται να αποτελέσει το εργασιακό –στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη δια νόμου διαμόρφωση του κατώτατου μισθού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις- αλλά και το ασφαλιστικό. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης έχει ανακοινώσει ότι θα καταργήσει ακόμη και τις διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» που έπρεπε να ενεργοποιηθούν από 1/1/2015 τη στιγμή που οι δανειστές είχαν εγείρει θέμα και για αυστηρότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (η σύνταξη στα 67 να χορηγείται με 6000 ένσημα και όχι 4500 ένσημα) και για κατάργηση όλων των διατάξεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν τη συμπλήρωση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται να αποτελέσουν και κομμάτι της «συμφωνίας-γέφυρας» καθώς έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Η ελληνική πλευρά, θέλει να προωθήσει άμεσα οποιαδήποτε μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής ενώ «ναι» αναμένεται να πει και στις ακόλουθες παρεμβάσεις:

1.Στην διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής

2.Στα μέτρα που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την περιστολή της γραφειοκρατίας και του διοικητικού φόρτου. Βέβαια, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ ως έχει έχει δεν θα γίνει αποδεκτή καθώς στόχος είναι να συνταχθεί καινούργιος κατάλογος παρεμβάσεων. «Η εργαλειοθήκη, μιλούσε για το πώς θα ανοίξει το επάγγελμα του κομμωτή, δεν έλεγε όμως τίποτα για το πώς θα χτυπηθούν τα καρτέλ» σημείωνε ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου

3.Στη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο (ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας δήλωνε προχθές ότι θα εξετάσει 20 εξαιρέσεις βάσει των οποίων δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές

4.Στις αλλαγές στο σύστημα αδειοδότησης των επενδύσεων αλλά και στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου

Οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη συμπεριληφθεί στο μνημόνιο και αναμένεται να εγείρουν αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς είναι:

1.Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ καθώς βάσει των όσων έχουν κατά νου οι δανειστές, περιλαμβάνει την κατάργηση των απαλλαγών (αυτό σημαίνει υψηλότερος ΦΠΑ στα νησιά) αλλά και λιγότερα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή του 13%. Η κυβέρνηση ανοικτά απορρίπτει την προβλεπόμενη στο email Χαρδούβελη μεταφορά των ξενοδοχείων από το 13% στο 23%

2.Την αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις

3.Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

4. Η αλλαγή των μισθολογικών επιδομάτων που πρακτικά ισοδυναμούν με μείωση αποδοχών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου