Ειδήσεις

Δηλώσεις των ηγετών και θεσμικών εταίρων μετά την σύνοδο κορυφής

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ελλάδα είτε πρέπει να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος διάσωσης είτε να δείξει πως οι όροι του προγράμματος μπορούν να εκπληρωθούν πριν από το τέλος του μήνα.

«Αν το πρόγραμμα πρόκειται να παραταθεί, τότε θα ήθελα να δω το αίτημα για μια τέτοια παράταση όσο το δυνατόν ταχύτερα» ανέφερε η κ. Μέρκελ. «Και αν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου, τότε θα ήθελα να δω σύντομα ότι θα ολοκληρωθεί. Μόνο αυτές οι δύο δυνατότητες υπάρχουν» πρόσθεσε.«Είμαι περισσότερο από έτοιμη να συνεργαστώ με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος.

«Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, στις Βρυξέλλες, συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους.
«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» διευκρίνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Μ. Ρέντσι και κατέληξε ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που υφίστανται προβλήματα υπάρχουν Αρχές -οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση- έτοιμες να παρέμβουν».

«Έχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως «ήταν πολύ ευχάριστη η Σύνοδος αντίθετα με τα αναμενόμενα, καμία διαφωνία, κανένα ντιπέιτ άνευ λόγου». «Περιμένουμε με αγωνία μέχρι και τη Δευτέρα να δούμε τι θα γίνει. Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ συμφώνησαν να γίνουν τεχνικές συζητήσεις για να δουν τι θα μείνει από το υπάρχον και τι νέα στοιχεία θα υπάρχουν στο πρόγραμμα. Περιμένουμε επίσης να δούμε ποιο είναι το 70% που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες αν βρεθούν οι λύσεις θα υπάρξει συμφωνία», είπε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σχετικά με την τεχνική διαδικασία, διότι πιστεύω ότι είναι απλά θέμα σύγκρισης διαφορετικών μέτρων και σύγκρισης του περιεχομένου του προγράμματος (και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόσθεσε όμως:«Είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την πολιτική πλευρά. Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται να πάρει χρόνο. Μην είστε τόσο αισιόδοξοι ακόμα», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στη δήλωση αυτή απάντησε αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι εάν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, σημαίνει ότι θα έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Το θέμα δεν είναι τεχνικό, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις σημαίνουν ότι υπάρχει βούληση για πολιτική συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν έγινε εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς στο ζήτημα αυτό έγινε συζήτηση Eurogroup ένα 24ωρο νωρίτερα. Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ να γίνει τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωομάδας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.

Σχολιάζοντας εμμέσως τη στάση της Ισπανίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Έστρεψε τα πυρά του -χωρίς να την κατονομάσει- στη Μαδρίτη, λέγοντας ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.

ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κέννυ, κατά την έξοδο του από το Ευρωπαικό Συμβούλιο δήλωσε πως: «Παρατήρησα πολύ δυνατή θέληση από τους Ευρωπαίους αρχηγούς για συνεργασία με την Ελλάδα έτσι ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Η ομάδα τεχνοκρατών που θα έρθει στην Ελλάδα έχει ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα να χειριστεί. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη και μας δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει. Πρέπει να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης όμως και για το λόγο αυτό έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο στην Αθήνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου