Από την Ισπανία έρχονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών, José Manuel García Margallo, σε συνέντευξή του για το Europa Press, δήλωσε μάλιστα πως εάν η χώρα του δεν έπρεπε να δανείσει την Ελλάδα, θα ήταν σε θέση να αυξήσει σημαντικά συντάξεις και επιδόματα ανεργίας.
«Εάν η Ισπανία δεν είχε καταβάλει 32,74 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας κατά 50% και τις συντάξεις κατά 38%» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός και σημείωσε ότι πρέπει να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ισπανών φορολογούμενων πριν αποφασιστεί επόμενο δάνειο, καθώς η Ισπανία έχει δείξει περισσότερη αλληλεγγύη από όλους»
Το πρόβλημα «με τους Έλληνες είναι πως χρησιμοποιούν λέξεις πολύ επικίνδυνες για το στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως κυριαρχία ή αξιοπρέπεια» δήλωσε. «Οι κανόνες του παιχνιδιού στην ΕΕ ήταν ότι παραδώσαμε όλοι την κυριαρχία μας και δεχθήκαμε ότι θα συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες και πως θα ήταν πολύ επικίνδυνο να τους παρακάμψουμε» τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος.
Κατέληξε ότι με μία σκληρή παρομοίωση λέγοντας ότι «εάν κάποιος πάει σε μία τράπεζα, η τράπεζα του πει τους όρους του δανείου και εκείνος επιχειρηματολογήσει ότι παραβιάζεται η κυριαρχία και η αξιοπρέπειά του, τότε βγαίνει από την τράπεζα μαζί με την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά του, αλλά χωρίς ούτε 1 ευρώ δάνειο».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ η Ισπανία βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο Podemos που ενδεχομένως να διευρυνθεί εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετύχει αρκετές υποχωρήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε κατά των ελληνικών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής και ο Αλ. Τσίπρας, ερωτώμενος, σχολίασε εμμέσως τη στάση του τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. «Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του ισπανού πρωθυπουργού στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τις παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.
Λίγο νωρίτερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μαριάνο Ραχόι είχε σχολιάσει πως «η επιθυμία όλων είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά είναι επίσης σημαντικό να σεβόμαστε τους κανόνες και τις συμφωνίες».
euro2day.gr