Ειδήσεις

Με μετρητά γίνεται το 86% της αγοράς ακινήτου

Αυξημένες κατά 700% θα πρέπει να είναι οι αγοραπωλησίες κατοικιών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να φτάσουν στα επίπεδα της χρονιάς – ρεκόρ, δηλαδή στο 2008-2009. Τότε είχε πουληθεί το 3,5% του συνόλου των ακινήτων στην Ελλάδα, δηλαδή γύρω στις 220.000 μονάδες. Λίγα χρόνια αργότερα, και μετά τη λαίλαπα, το 2013, οι πωλήσεις έπεσαν στο 0,25% του συνολικού αποθέματος, δηλαδή γύρω στις 16.000 κατοικίες, στοιχείο που καταδεικνύει την κατάρρευση του κλάδου και τον δρόμο που έχει να διανυθεί μέχρι να βγει από την κρίση.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από την ΕΠΠΑ (Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας), μαζί με έρευνα για το προφίλ του αγοραστή ακινήτων, Ελληνα και ξένου.

Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Θ. Μπόσδας, η φετινή χρονια? αναμένεται με εξαιρετικο? ενδιαφέρον και εκτιμα?ται πως αν η κυβέρνηση προσφέρει την απαιτούμενη φορολογική «ανάσα», οι συναλλαγές έχουν την προοπτική ακόμα και να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2013. «Εκτίμηση της ΕΠΠΑ είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα για την επόμενη τριετία, με πιθανή μια περαιτέρω διόρθωση της τάξης του 5% από τις προηγούμενες πραγματοποιηθείσες τιμές. Είναι γεγονός ότι οι ζητούμενες τιμές παραμένουν τελείως ενδεικτικές (εικονικές σε πολλές περιπτώσεις), καθιστώντας την ονομαστική πτώση τιμών να είναι μεγάλη, πλην όμως η σωστή διαχείριση της πληροφορίας από επαγγελματίες στελέχη της κτηματαγοράς επιτρέπει τους εμπλεκόμενους να γνωρίζουν τόσο την τρέχουσα αξία, όσο και τα τελικά περιθώρια διαπραγμάτευσης». Αναφορικά με το προφίλ των αγοραστών, βασικό στοιχείο είναι ότι ο Ελληνας αγοράζει ξανά. Το 86% αυτών παίρνουν σπίτι με μετρητά και μόνος ένας στους δέκα παίρνει δάνειο. Από τους αγοραστές, το 72,7% είναι Ελληνες, το 13,3% προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. και το 14% από τρίτες χώρες, κυρίως Ρωσία, Κίνα και αραβικές χώρες που βρίσκονται κοντά στη μεσογειακή λεκάνη.

Με μετρητά γίνεται το 86% της αγοράς ακινήτου

Οι Ρώσοι
Οπως εκτιμούν οι μεσίτες, φέτος οι Ρώσοι δεν θα έρθουν να αγοράσουν, λόγω της ισοτιμίας του ευρώ με το ρούβλι, ενώ οι Κινέζοι είναι «δύσκολοι» πελάτες και ζητούν συνεχώς νούμερα και στοιχεία.

Τέσσερις στους πέντε αγοραστές έχουν οικογένεια, επομένως είναι αυτοί που θέλουν να «βάλουν ένα κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους. Ενας στους τέσσερις είναι συνταξιούχοι, ενώ δύο στους τρεις είναι στην παραγωγική ηλικία 30-55 και πάνω από τους μισούς έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Με μετρητά γίνεται το 86% της αγοράς ακινήτου

Μύθος είναι ότι ο Ελληνας επενδύει στο ακίνητο, κυρίως αγοράζει για την οικογένειά του και για το παιδί του. Μόλις ένας στους έξι αποκτά ακίνητο για επένδυση.

Κατά κύριο λόγο αυτός που αγοράζει για την οικογένειά του παίρνει κατοικία 131 τ.μ. κατά μέσο όρο. Οταν θέλει να επενδύσει αποκτά ακίνητο γύρω στα 70 τ.μ.

Τρία στα τέσσερα σπίτια που πωλούνται είναι παλαιά και ένα στα τρία από αυτά θέλει μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση. Σε ό,τι αφορά τους ξένους, τονίστηκε ότι κατά κύριο λόγο πουλάμε «είσοδο στην Ε.Ε.» μέσω της χορήγησης βίζας. Οι ξένοι δεν κάθονται στην Ελλάδα μόνιμα κυρίως γιατί δεν βρίσκουν τις κατάλληλες υποδομές (νοσοκομεία, αστικά κέντρα με ζωή όλο το χρόνο, αεροδρόμια κ.λπ.). Επίσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει αγοραστές πολυτελών σπιτιών.

Με μετρητά γίνεται το 86% της αγοράς ακινήτου

Αναλυτικά, τα βασικότερα στοιχεία για το προφίλ του Ελληνα και ξένου αγοραστή ακινήτων είναι:

  • Τα μετρητά αποτελούν πλέον το 86% των συναλλαγών, τη στιγμή που μόλις ένας στους δέκα (10,2%) φέρνει στο τραπέζι του συμβολαιογράφου μια δανειακή σύμβαση.
  • Επτά στους δέκα (72,7%) αγοραστές είναι Έλληνες, με το υπόλοιπο ποσοστό να αναλογίζεται σχεδόν ισομερώς σε πολίτες της Ε.Ε. και τρίτων χωρών, με κύριους πόλους προέλευσης τη Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία από τη μεριά των Ευρωπαίων αγοραστών, τη στιγμή που Ρώσοι και Κινέζοι και Αραβες έρχονται να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις στους αγοραστές των τρίτων χωρών.
  • Ο αγοραστής στις 8 από τις 10 περιπτώσεις (78,2%) είναι παντρεμένος με οικογένεια, ενώ οι άγαμοι αναζήτησαν την εξασφάλιση κατοικίας σε ποσοστό μόλις 20%.
  • Το 68,4% ανήκει ηλικιακά στην παραγωγική τάξη των 31-55 ετών, με τους συνταξιούχους όμως να σπεύδουν να βρουν ένα κεραμίδι στο 25% σχεδόν των συναλλαγών. Πάνω από το 55% των αγοραστών είναι πτυχιούχοι ΤΕ/ΑΕΙ, ενώ ένας στους τέσσερις είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οικοδομή

Με μετρητά γίνεται το 86% της αγοράς ακινήτου

Νέα πτώση κατέγραψε η οικ οδομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο του 2014. Στο σύνολο της χώρας εκδόθηκαν 1.088 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 210,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 837,9 χιλιάδες m3 όγκου, δηλαδή παρουσιάστηκε μείωση 30,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 34,3% στην επιφάνεια και κατά 37,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Στην Ιδιωτική ΟικοδομικήςΔραστηριότητας καταγράφεται μείωση 30,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 33,7% στην επιφάνεια και 36,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Πόσα έδωσαν

  • Για αγορά πρώτης κατοικίας το μέσο ποσό που δόθηκε ήταν 165.000 ευρώ, εμφανίζοντας ένα εύρος από 6.000 ευρώ έως και άνω των 2 εκατομυρίων.
  • Για επένδυση δόθηκαν 103.500 ευρώ κατά μέσο όρο, με κάποιους να δίνουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
  • Για αγορές για παιδιά της οικογένειας δόθηκαν 89.000 ευρώ.
  • Για εξοχικά δίνονται 77.500 ευρώ και 50.900 ευρώ για ακίνητα εκμετάλλευσης.
  • Τέσσερις στους πέντε αγοραστές έχουν οικογένεια, επομένως είναι αυτοί που θέλουν να «βάλουν ένα κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους.
  • Αυτός που αγοράζει για την οικογένειά του παίρνει κατοικία 131 τ.μ. κατά μέσο όρο.

 

 

  • imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου