Δύο νομοσχέδια, τα οποία εν πολλοίς θα περιλαμβάνουν συνολική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και μίνι κινητικότητα σε δύο φάσεις προκειμένου να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι που θα επαναπροσληφθούν και περίπου 6.000 αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει το «μενού» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το προσεχές εξάμηνο.
Η πρώτη κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου θα είναι τις επόμενες ημέρες με εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες να ζητήσει την καταγραφή των κενών θέσεων. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για την επανατοποθέτηση όσων διαθέσιμων απολύθηκαν και τη σταδιακή αποκατάσταση 6.000 αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Εντός του επομένου ενάμιση μηνός, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες θα ανακαλούνται οι απολύσεις των «διαθεσίμων» (καθαρίστριες, σχολικοί φυλακές κ.τ.λ.). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πρόκειται συνολικά για 3.900 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 2.103 έχουν ήδη απολυθεί. Εκ των απολυθέντων, 1.038 έχουν επανέλθει στις θέσεις τους και πληρώνονται βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, ενώ 1.825 παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Το συνολικό κόστος για την επαναπρόσληψή τους εκτιμάται στα 23 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο, με την κατάργηση του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας και την εκ νέου συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στα Πειθαρχικά Συμβούλια. Επίσης, θα προβλέπονται αλλαγές στο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων. Κατά πληροφορίες, αναμένεται να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις και να μειωθεί η σημασία της συνέντευξης –η οποία, πάντως, θα διατηρηθεί–, ενώ θα δοθεί περισσότερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα.
Ως προς το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο δεν προβλέπεται να κατατεθεί πριν από το καλοκαίρι, όπως είπε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει «τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», καθώς θα αφορά την αναδιάρθρωση των δομών του Δημοσίου, την περιγραφή θέσεων, αλλά και το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ένα σύστημα το οποίο θα επιβραβεύει τους «καλούς» υπαλλήλους και δεν θα συνδέεται με απολύσεις ούτε με τη μισθολογική εξέλιξη. Μέχρι πάντως την κατάρτιση του νέου συστήματος και την ψήφισή του από τη Βουλή, δηλαδή για τους προσεχείς έξι μήνες, οι υπάλληλοι δεν θα αξιολογηθούν.
Ως προς τους ελέγχους που διενεργούνται για τα πλαστά πιστοποιητικά, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι θα συνεχιστούν, αλλά «δεν πρόκειται να κάνω κυνήγι μαγισσών. Δεν μπορεί να ασχολούνται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αυτό το πράγμα». Βεβαίως, ο ίδιος επεσήμανε ότι «όποιος έχει διοριστεί με πλαστό πιστοποιητικό θα απολυθεί», τονίζοντας ότι «τη λαμογιά δεν θα την ανεχθούμε».
Ως προς τους ελέγχους για τις μετατροπές συμβάσεων, ο υπουργός είπε ότι θα σταματήσουν, καθώς είναι «υποκριτικοί».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει δηλώσει πολλές φορές κάθετα αντίθετος με την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στην Ολλανδία, «αλλά στην Ελλάδα θα ήταν μεταρρύθμιση καρικατούρα», καθώς θα ενδυνάμωνε το πελατειακό κράτος και την ομηρία των υπαλλήλων.
Καθημερινή