Πολιτιστικά

Παρουσίαση του βιβλίου «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου»

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια καταγραφής και έρευνας πάνω στην Ροδίτικη κουζίνα για να δημιουργηθεί το νέο βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου».

Την έρευνα έκαναν οι Γιώργος Τρουμούχης και Κώστας Καψανάκης, ενώ οι φωτογραφίες είναι των Παπατσή Ανδριάνα, Ανδρουλάκη Κώστα (ο οποίος έκανε και τη φωτογραφία του εξώφυλλου) και Ζάβαλη Κώστα.
Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε η ΚΑΠΑ Εκδοτική με έδρα την Αθήνα ενώ τον σχεδιασμό και τη σελιδοποίηση έκανε εταιρεία MagentainDesign. Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την Γιαντσίδη Δήμητρα και την Ευρυδίκη Κοβάνη. Επίσης
Γυρνώντας χωριό-χωριό, μαγειρεύοντας και συνομιλώντας με γιαγιάδες, συνελέγησαν και φωτογραφήθηκαν πάνω από 280 Ροδίτικες συνταγές. Οι συνταγές αυτές καταγράφονται στο βιβλίο, αυθεντικές, όπως ακριβώς μαγειρεύτηκαν από τις ίδιες τις ηλικιωμένες νοικοκυρές των χωριών.
Συνολικά Συμμετείχαν
151 γιαγιάδες-νοικοκυρές από όλα τα χωριά της Ρόδου οι οποίες και υπογράφουν τις συνταγές τους.
12 πολιτιστικοί Σύλλογοι
110 άτομα επιπλέον, τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο και βοήθησαν με τις πληροφορίες που μας έδωσαν.
Όλο αυτό τα χρόνια που κράτησε η έρευνα είχαμε την υποστήριξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και του Προέδρου τους κ. Νίκου Χριστοφόρου.
Το βιβλίο περιλαμβάνει:
– Εισαγωγή στην κουζίνα της υπαίθρου της Ρόδου.
– Σύντομα ιστορικά στοιχεία από κάθε χωριό και διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ρόδιων.
– Αναφορά με φωτογραφίες και πληροφορίες από 30 χόρτα της Ρόδου.
– Φωτογραφίες και πληροφορίες από 65 παλιά σκεύη και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό.
– Κυρίως θέμα και έρευνας είναι οι αυθεντικές- παραδοσιακές Ροδίτικες συνταγές από όλα τα χωριά της Ρόδου – αλφαβητικά (44 χωριά + Συνταγές από την Παλιά πόλη της Ρόδου). Τα φαγητά μαγειρεύτηκαν στα χωριά από παλιές Ροδίτισσες νοικοκυρές, καταγράφηκαν (με την τοπική τους διάλεκτο), βιντεοσκοπήθηκαν και φωτογραφήθηκαν επί τόπου.
– Σε κάθε χωριό αναφέρονται πολύ σύντομα ιστορικά στοιχεία, φαγητά και συνήθειες των παλιών κατοίκων του. Επίσης όπου είναι απαραίτητο πάνω από κάθε συνταγή αναγράφονται διάφορα ιστορικά στοιχεία, ανάλογα με την περίσταση που προσφέρονταν το φαγητό αυτό (Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμοι, γιορτές κτλ.) συνδέοντας έτσι την παράδοση με την γαστρονομία.
– Επίσης υπάρχει σύντομη αναφορά στη σούμα (τρόπος παρασκευής, σερβιρίσματος), στο τυρί, σε τοπικά προϊόντα, στους τρόπους συντήρησης των τροφίμων, στο αμπέλι και τα προϊόντα του κτλ.
– Στο τέλος υπάρχουν βασικές παραδοσιακές συνταγές (τραχανάς, πλιγούρι, αμπελόφυλλα, πάστα ντομάτας, κάπαρη, ελιές κτλ). Τα πάντα συνοδεύονται από φωτογραφίες.
Μερικές χαρακτηριστικές ξεχασμένες Ροδίτικες συνταγές (από τις 285) που περιλαμβάνονται είναι:
Κουκουμάρια (Απόλλωνα)
Σκαμπάφλια με λεμονάτη σκορδαλιά (Άγιος Ισίδωρος)
Καθούρια, Κουφαλάκια (Ασκληπειό)
Δροσοπίτια (Απολακκιά, Αρνίθα)
Κατιμέρια σε διάφορες παραλλαγές (Απόλλωνα)
Στριφτά σκορδομακάρουνα (Αρνίθα)
Πιτιές- πιταρούδια με μανιτάρια (Μαλώνα)
Λαγός με βόλους (Αρχίπολη)
Λαούρκια (Λάερμα)
Πετσιά του χοίρου (Καλυθιές)
Βοϊδόγλωσσα με σκορδαλιά (Τριάντα)
Πακαμάς (Απολακκιά)
Λουριά (Δαματριά) κτλ. κτλ.

Επίσης καταγράφονται προϊόντα και συνταγές για πρώτη φορά όπως το ξεχασμένο τυρί Σύνορο, τα καπνιστά Πετσιά του χοίρου, τα Καθούρια κτλ.
Φυσικά στο βιβλίο υπάρχουν και όλες οι χαρακτηριστικές Ροδίτικες συνταγές όπως: Γιαπράκια, Κουλουρία, Μελεκούνι, Σουπιόριζο, Κολοσαφάδες κτλ.
Το βιβλίο πωλείται από το κατάστημα Επαγγελματικής ένδυσης και Αξεσουάρ 4Chef στην οδό Ταρπον Σπρινγκς 6.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου