Μπορεί τα βουνά να είναι μαθημένα στα χιόνια και η ελληνική οικονομία, βιομηχανία και εξαγωγείς να έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο το 2012 όταν οι ξένοι προμηθευτές και οι οργανισμοί ασφάλισης πιστώσεων είχαν”κλείσει” τη στρόφιγγα, αυτό όμως δεν μειώνει το πρόβλημα το οποίο έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του.
Ήδη αρκετοί ξένοι προμηθευτές τις τελευταίες ημέρες έχουν κόψει το όριο πιστώσεων ενώ ζητούν ακόμη και την πλήρη εξόφληση του εμπορεύματος προκειμένου να “φορτώσουν” τα κοντέινερς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην προμήθεια πρώτων υλών, είτε αυτές προορίζονται για να λειτουργήσουν οι μηχανές των ελληνικών εργοστασίων είτε για προϊόντα όπως το κρέας, που δεν μεσολαβεί η μεταποίηση αλλά απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.
Παραγωγοί, εξαγωγείς και έμποροι κρατούν στάση αναμονής και έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Αρχοντή, Chief Operations Officer (COO) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, «οι Έλληνες εξαγωγείς, αλλά και οι εμπορικοί τους εταίροι τελούν υπό καθεστώς αναμονής σε σχέση με τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές της”.
Και συμπληρώνει “σε τέτοιες περιόδους, όπως είναι φυσικό, παρατηρούνται περιπτώσεις αιτημάτων από την πλευρά των ξένων προμηθευτών πρώτων υλών για την ελληνική βιομηχανία ή αγοραστών ελληνικών προϊόντων για πρόσθετες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις επί των εμπορικών συναλλαγών, καθώς και πρόσθετες ρήτρες για τους όρους και τους τρόπους εξόφλησης των συναλλαγών αυτών.”
Βέβαια όπως λέει ο ίδιος: “σε συνθήκες μειωμένης ρευστότητας στην ελληνική αγορά, οι απαιτήσεις των ξένων εμπορικών οίκων για μειωμένες πιστώσεις, μεγαλύτερα ποσοστά προκαταβολών στις προμήθειες και αυστηρές ρήτρες συμμόρφωσης, προσθέτουν επιβαρύνσεις στις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις και περιορίζουν την ανταγωνιστικότητά τους.”
Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, το κλείσιμο της στρόφιγγας από το τραπεζικό σύστημα, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ξένους προμηθευτές έχει επιδεινώσει την κατάσταση για την ελληνική βιομηχανία.
“Η πίεση που ασκείται από τις εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και κατ’ επέκταση τους ξένους προμηθευτές οι οποίοι για να μας παραδώσουν την παραγγελία –σ.σ. στην περίπτωση του πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων που παράγει η βιομηχανία του- μας ζητάνε στην καλύτερη περίπτωση να τους προκαταβάλουμε το 50% τοις μετρητοίς, μας έχει ήδη προκαλεί ασφυξία ” λέει στο Euro2day.gr Έλληνας βιομήχανος με ισχυρή παρουσία στην αγορά.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος “εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση θα βρεθούμε στα βράχια.” Και συμπληρώνει “εκ των πραγμάτων –σ.σ. λόγω έλλειψης ρευστότητας- θα αναγκαστούμε να μειώσουμε την παραγωγή και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού για να μπορέσουμε να αντέξουμε”.
Βέβαια πάντα υπάρχει και η άλλη λύση. Άλλος βιομήχανος υποστηρίζει: “αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε να είστε σίγουροι ότι αρκετές βιομηχανίες θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.”
Εκτός από την προκαταβολή ή ακόμη και την εξόφληση των παραγγελιών, αρκετοί ξένοι προμηθευτές δεν δέχονται ούτε τις εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, ο οποίος σημειώνει ότι το country risk έχει κτυπήσει «κόκκινο» με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές να μην ασφαλίζουν τα προϊόντα.
Ο κ. Μάρκος Πανέττας αντιπρόεδρος του βιομηχανικού τμήματος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Κηφισιάς αναφέρει: «οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς ανεξαρτήτως εάν τα οικονομικά στοιχεία τους είναι άριστα».
Βέβαια, ανάλογες περιπτώσεις είχαν καταγραφεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 3,8%, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 16% σε μηνιαία βάση.
Να σημειωθεί επίσης ότι μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε περαιτέρω αύξηση των εσόδων της Ελλάδας από εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5,6% για το 2015.
Πάντως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έγκαιρα επισημάνει τη σημασία της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων για την πραγματική οικονομία της χώρας, ειδικά στην Ευρώπη, που απορροφά ποσοστό περίπου 65% των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο κ. Πανέττας επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής ασχολούμαστε μόνο με το Μνημόνιο και με τα μέτρα που αφορούν στον Δημόσιο τομέα ενώ η Κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για τον και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο για να μπορέσει το επιχειρείν και κατ’ επέκταση η οικονομία και η απασχόληση να ανασάνει χρειάζεται αύξηση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, μικρή μείωση στη φορολογία και σταθερό φορολογικό πλαίσιο τουλάχιστον για μια 5ετία για να μπορέσει μια επιχείρηση να εκπονήσει ένα βιώσιμο business plan.
.euro2day.gr