Ειδήσεις

Ενδιαφέρον για τη «χρυσή» βίζα από ξένους που επένδυσαν €1,5 δισ. σε ακίνητα

Χίλιες πενήντα έξι άδειες διαμονής πενταετούς διάρκειας έχουν χορηγηθεί από την έναρξη υλοποίησης του «νόμου Χατζηδάκη» για τη «χρυσή» βίζα μέχρι σήμερα σε επενδυτές τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν αγοράσει ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μουζάλας, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, «από την έναρξη υλοποίησης του νόμου έχουν χορηγηθεί 1.056 άδειες διαμονής πενταετούς διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών ως ιδιοκτήτες ακινήτου».

Σύμφωνα με το έγγραφο, βάσει ενημέρωσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, το μέσο τίμημα αγοράς ακινήτου «υπερβαίνει αρκετά το ελάχιστο τίμημα των 250.000 ευρώ και ως εκ τούτου δεν κρίνεται σκόπιμη στην παρούσα στιγμή η ενδεχόμενη αναθεώρηση του προς τα πάνω ή προς τα κάτω».

«Το πρόγραμμα δεδομένου του γεγονότος ότι έχει σχετικά μικρό χρονικό διάστημα πλήρους υλοποίησης (περί τα δύο έτη) δεν μπορεί να αποτιμηθεί πλήρως σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του. Σημειώνεται όμως ότι από τη μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία αλλά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του σχετικού νομικού πλαισίου, εκτιμάται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί έτι περαιτέρω» αναφέρει ο κ. Μουζάλας.

Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «προκρίνεται η ανάγκη περαιτέρω προβολής του προγράμματος δεδομένης της αντίστοιχης υλοποίησης σχετικών ρυθμίσεων και από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ τονίζει ότι για αυτό τον λόγο «βρίσκεται σε σχετικές συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς».

Ο «νόμος Χατζηδάκη»

Ο «νόμος Χατζηδάκη» προβλέπει τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής με δυνατότητα ανανέωσης για πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι διαθέτουν προσωπικά ή μέσω νομικού προσώπου ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ ή έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Η άδεια διαμονής παρέχει αυξημένα δικαιώματα χωρίς όμως δικαίωμα εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετήσει τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ορίσει το «πλαφόν» για τη χορήγηση της «χρυσής» βίζας στο μισό εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Συνόρων της Πορτογαλίας, έχουν χορηγηθεί σχεδόν 2.500 ειδικές άδειες διαμονής σε Κινέζους, Πορτογάλους, Ρώσους, Νοτιοαφρικανούς και Λιβανέζους οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα επένδυσαν σε ακίνητα. Το ύψος των επενδύσεων για το σύνολο των δικαιούχων ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η Μαδρίτη έχει χορηγήσει πάνω από 500 ειδικές άδειες σε επενδυτές από την Κίνα, τη Ρωσία και αραβικές χώρες για αθροιστικές επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου