Επιστολή με την οποία ζητούν κοινή δράση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού υπογράφουν τα μέλη του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αντικαγκελάριος της Γερμανίας) και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας). Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν «ψευδολύση» την αποπομπή μιας χώρας από τη Σένγκεν, ενώ ζητούν από την Ελλάδα να παρακάμψει τη γραφειοκρατεία και προχωρήσει όσα της έχουν ζητηθεί από την ΕΕ.
Στην επιστολή που απευθύνεται στους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στους επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) τονίζεται ότι ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει ακόμη επιτευχθή, κάτι που συνιστά απειλή στην ευρωπαϊκή συνοχή.
«Μια ευρωπαϊκή λύση πρέπει να κρατά την κοινότητα ενωμένη και να ανταποκρίνεται στις κοινές μας αξίες. Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να δράσει και είναι ικανή να πετύχει κοινές αποτελεσματικές λύσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απορκούσουμε τους σκεπτικιστές των λαϊκιστικών και εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη» αναφέρουν.
Σημειώνουν ότι η λύση θα έρθει μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχεται στην Ευρώπη και προσθέτουν ότι «πρέπει να είμαστε πιο δίκαιοι απέναντι στα βάρη που σηκώνουν οι χώρες μας με διάφορους τρόπους και να προσπαθήσουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με την καταγραφή και τη διανομή προσφύγων ή με διαπραγματεύσεις με τις χώρες προέλευσης και ειδικά με την Τουρκία».
Γκάμπριελ και Στάινμαϊερ ζητούν συζήτηση με περισσότερη ειλικρίνεια, με δεδομένο ότι εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν.
«Αυτό σημαίνει ότι ο επίσημος ή ο de facto αποκλεισμός μιας χώρας μέλους από τη Σέγκεν είναι μια ψευδολύση που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να επαναπροσδιορίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ειδικά αγνοώντας τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη» επισημαίνουν.
Προτείνουν:
1. Στενότερη συνεργασία για την βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και την άφιξη προσφύγων στην Ελλάδα. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μόνο απαιτήσεις, πρέπει και να βοηθά» λένε και προσθέτουν: «Απαιτούνται προσωπικό και οικονομική ενίσχυση για την προστασία των συνόρων. Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τη συνεισφορά της Γερμανίας για την υποστήριξη των χωρών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν μεγάλη προσφυγική ροή.
» Μέχρι στιγμής η Frontex έχει λάβει μόλις το ένα τρίτο όσων έχει ζητήσει. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Την ίδια ώρα περιμένουμε από την Ελλάδα να δεχθεί την έξτρα βοήθεια που της προσφέρεται και χωρίς την αχρείαστη γραφειοκρατεία. Όλα τα hotspots πρέπει να είναι λειτουργικά μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει καταγραφή όσων φτάνουν χωρίς εξαίρεση. Ώς την άνοιξη θα πρέπει να πρέπει να υπάρχουν επαρκείς χώροι φιλοξενείας ανθρώπων για να είναι εφικτή η κατανομή προσφύγων. Την ίδια ώρα αναμένουμε από την Ελλάδα να στέλνει πίσω αμέσως ανθρώπους που δεν πληρούν τα κριτήρια να υποβάλουν αίτηση ασύλου από τα hotspots στην Τουρκία» αναφέρουν.
2. Σημαντική και άμεση μείωση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα από την Τουρκία. «Περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει αποτελεσματικά κατά των διακινητών και την ίδια στιγμή είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την Τουρκία με όρους ποσοστώσεων προσφύγων» υπογραμμίζουν.
3. Εφαρμογή επιπλέον μέτρα στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης για καλύτερους ελέγχους και καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Απαράβατος όρος είναι να συμφωνηθούν αυτά από κοινού και να μην αποφασιστούν μονομερώς κατά ενός κράτους μέλους» σημειώνουν.
Η επιστολή καταλήγει: «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ευρωπαίκή συνοχή, κρίσιμες για το εάν θα καταφέρουμε να δόώσουμε μια αξιόπιστη, κοινή απάντηση απέναντι στον εθνικισμό. Ας εργαστούμε από κοινού με πολιτική ενέργεια και και καλή θέληση με στόχο να μην αποκοπεί καμία χώρα ούτε από το ευρώ ούτε και από την Σένγκεν, αλλά και με στόχο οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ.
» Η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης δοκιμασίας που έχει ποτέ δοκιμάσει. Εδώ και έξι χρόνια τα αποτελέσματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης απειλούν τη συνέχιση του κοινού μας νομίσματος. Αν και σε ορισμένα κράτη μέλη απέχουμε ακόμη πολύ από το να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά προβλήματα που έφερε η κρίση στην Ευρώπη, καταφέραμε να αποτρέψουμε την απειλή για την επιβίωση της ευρωπαΊκής ενσωμάτωσης.
» Σε απάντηση στην κρίση των αγορών παρείχαμε σημαντική χρηματοδότηση. Το επίτευγμα κατέστη δυνατό επειδή είδαμε το πρόβλημα ως μια ευρωπαϊκή απειλή και ανταποκριθήκαμε με ευρωπαϊκές απαντήσεις και όχι υποκύπτοντας στον πειρασμό να αντιμετωπίσει ο καθένας το πρόβλημα μόνος του».
ΒΗΜΑ