Την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην τελευταία του συνεδρίαση, σχετικά με τα ανυπέρβλητα προβλήματα που υπάρχουν στην πορεία μεταφοράς της αρμοδιότητας ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος από τους Δήμους και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στη σημερινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι ανεφάρμοστο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεδομένου ότι το διοικητικό μοντέλο που ισχύει στην ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει αντιστοίχιση στο Νότιο Αιγαίο, αφού δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ούτε τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, αλλά ούτε και το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης της Περιφέρειας. Πολύ δε περισσότερο όταν σε επίπεδο στελέχωσης δεν διαφαίνεται καμία προοπτική, αφού ο αριθμός των μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ακόμη και αν μεταφερθεί στην Περιφέρεια, δεν επαρκεί για να φέρει εις πέρας το έργο του Παρατηρητηρίου.
Σημειώνεται ότι βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, η Περιφέρεια γίνεται «ανάδοχος» σχεδόν του συνόλου των δράσεων που αφορούν το δομημένο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων που ανήκουν στους Δήμους και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και πολλών νέων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που έγιναν επί του θέματος, τόσο από το Νότιο, όσο και από το Βόρειο Αιγαίο, στο κείμενο των δικών του παρατηρήσεων, σε ξεχωριστή αναφορά για τον νησιωτικό χώρο. Αποφάσισε επίσης τη σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενης από τους Εκτελεστικούς Γραμματείς των Περιφερειών, προκειμένου να αποτυπώσουν το σύνολο των προτάσεων.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε μεταξύ των άλλων ότι, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο της δόμησης , αποτελεί ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, χωρίς να τηρείται η νομοθετική και συνταγματική πρόβλεψη για την μεταβίβαση και των αντίστοιχων πόρων για την υλοποίησή τους, κάτι το οποίο η ΕΝΠΕ αποφάσισε να μην αποδεχτεί. Ομοίως η ΕΝΠΕ δεν προτίθεται να αποδεχτεί τη μεταφορά στις «πλάτες» των Περιφερειών, όλης της παθογένειας που αφορά το δομημένο περιβάλλον της χώρας από το 1940 μέχρι σήμερα.