Τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Dr. Ernst Reichel, συνοδευόμενο από τον Πρόξενο της Γερμανίας στη Ρόδο Δρ. Δημήτρη Γιώρτσο, υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης. Η συζήτηση των δύο ανδρών κινήθηκε σε θέματα που είχαν να κάνουν με τη συνεργασία της Γερμανίας, της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου γύρω από τον τουρισμό, την ανακύκλωση, την παιδεία, τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης, με τον Πρέσβη της Γερμανίας Dr. Ernst Reichel, δήλωσε τα εξής σχετικά με τη συνάντησή τους: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Reichel εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας για το γεγονός ότι οι Γερμανοί επισκέπτες μάς τιμούν με την παρουσία τους στο νησί. Ήταν οι πρώτοι που ήρθαν οργανωμένα στη Ρόδο πριν από περισσότερα από 60 χρόνια. Πέρυσι η Ρόδος είχε περίπου 420.000 αφίξεις. Γερμανικής ιδιοκτησίας πρακτορεία διακινούν το μεγαλύτερο κομμάτι του ροδιακού τουρισμού. Ο κ. Πρέσβης, εκτός από το ενδιαφέρον του για τον τουρισμό, μας εξέφρασε την αλληλεγγύη του για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και να σεβόμαστε ό,τι έχει να κάνει με τις αρχές της Ευρώπης.
Μας εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως της περιοχής μας, της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου στα πεδία της ενέργειας και ανακύκλωσης απορριμμάτων αλλά και στον τομέα της Παιδείας. Διαβεβαιώσαμε τον κ. Reichel ότι με τον Πρόξενο της Γερμανίας στη Ρόδο, κ. Γιώρτσο θα είμαστε στο πλευρό του ώστε οι Γερμανοί επισκέπτες να σχηματίζουν τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί μας».
Ο Dr. Reichel δεν έκρυψε τη χαρά του που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο και για τη συνεργασία του με το δήμαρχο, λέγοντας: «Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στη Ρόδο και έχω την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το λόγο που είναι τόσο δημοφιλές το νησί στους Γερμανούς επισκέπτες. Με το δήμαρχο, κ. Καμπουράκη συζητήσαμε σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, την πρακτική εξάσκηση φοιτητών και σπουδαστών.
Βεβαίως και είναι σημαντικό να εκφράζουμε την αλληλοϋποστήριξή μας, όμως είναι ακόμη πιο σημαντικό να βρούμε τρόπους να συνεργαζόμαστε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε σε πρακτικό επίπεδο».
Το μεταναστευτικό
Σε ό,τι αφορά την στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο Dr.. Reichel δήλωσε τα εξής: «Αρχικά σε πρακτικό επίπεδο, η Γερμανική κυβέρνηση έστειλε πέρυσι εξοπλισμό αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για τις ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων μεταναστών. Αυτό βέβαια είναι ένα πρώτο επίπεδο βοήθειας.
Σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για την αναδιαμόρφωση ενός σχεδίου αίτησης συστήματος ασύλου, έτσι ώστε οι χώρες υποδοχής να μη μένουν μόνες να διαχειριστούν τις ροές. Να γίνεται δηλαδή ταχύτερα η ταυτοποίηση των προσφύγων-μεταναστών και να διοχετεύονται ανά την Ευρώπη-ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε χώρας-όσοι πληρούν τις προδιαγραφές αίτησης ασύλου. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Αυτό όμως το σχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η προκλητικότητα
της Τουρκίας
Σχετικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας και την παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ο Dr. Reichel δήλωσε: «Τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρώπη, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Ελλάδα. Ήδη έχει κριθεί ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη. Αυτό το εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ όταν συνάντησε τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν εγκρίνουν τη συμφωνία αυτή».
Η ελληνογερμανική
κοινότητα της Ρόδου
Όπως επεσήμανε ο κ. Γιώρτσος, η Γερμανική κοινότητα στη Ρόδο είναι οργανωμένη. Τα μέλη του ελληνογερμανικού συλλόγου της Ρόδου και της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας πραγματοποίησαν την Τρίτη εκδήλωση προς τιμήν του Πρέσβη της Γερμανίας στη Ρόδο. Παρέστησαν επίσης Γερμανοί οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά στα ιδρύματα Κολυμπίων και Αγίου Ανδρέα.