«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέλος της πανδημίας!»
Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά, μιλώντας στην «δημοκρατική». ο κ. Νικήτας Παπανικήτας, παθολόγος και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της γενικής κλινικής Euromedica στην Ρόδο.
Όπως τονίζει, είναι απαραίτητο να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας από όλους, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι φέτος, θα κάνουμε Πάσχα!
Αναφερόμενος στην Euromedica, δηλώνει ότι έχει γυρίσει σελίδα με την εξυγίανσή της αλλά και με τον άρτιο ιατρικό εξοπλισμό που διαθέτει.
• Κύριε Παπανικήτα, να ξεκινήσουμε από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη Ρόδο. Παρατηρούμε ότι σημειώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ καταγράφονται και πολλοί θάνατοι.
Είναι αναμενόμενο να έχουμε αυξημένα κρούσματα και θανάτους, όταν ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μερίδα ατόμων που αρνούνται να εμβολιαστούν (για διάφορους λόγους). Μπορεί να νοσήσουν ελαφρά, αλλά αυτό αφορά σε άτομα μικρότερης ηλικίας, παιδιά κ.λπ. αλλά κάποιος άνω των 60 – 65 και ανεμβολίαστος, κινδυνεύει, όχι μόνον να νοσήσει βαριά αλλά ίσως και να καταλήξει. Άλλωστε τα στατιστικά στη Ρόδο –αλλά και στην Επικράτεια- λένε ότι το 90% των θανάτων αφορά σε ανεμβολίαστους, ή μερικώς εμβολιασμένους.
• Η αλήθεια είναι πάντως πως σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες και μάλιστα ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για τέλος της πανδημίας, ακόμη…
Όχι! Κατηγορηματικά όχι. Γι αυτό πρέπει να ακολουθείται το δίπτυχο που αφορά αφενός στον εμβολιασμό, αφετέρου στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Ακούμε ήδη ότι τα καρναβάλια θα αναβληθούν. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν όμως, το Πάσχα να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.
• Όταν λέμε ότι το Πάσχα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση –όπως ανέφεραν και οι κυβερνώντες- τι σημαίνει; Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι κατά την εκτίμησή σας;
Σίγουρα ναι. Εάν προχωρήσει ο εμβολιασμός –έστω και με αυτούς τους ρυθμούς- και φτάσουμε πάνω από το 80% της ανοσίας που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
• Βλέπουμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να ‘σαρώνει’ αλλά και η Δέλτα επιμένει. Ποια είναι πιο επικίνδυνη;
Η Δέλτα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, η Όμικρον εάν βρει ένα άτομο που θα παρουσιάσει συνδυασμό με υποκείμενη νόσο (καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια κ.λπ.), είναι μεγάλης ηλικίας, μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Να μην φανταστείτε ότι δεν μπορεί να προκαλέσει βαριά περιστατικά ή θάνατο. Μην ξεχνάτε ότι και εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν κολλήσει κορωνοϊό, αλλά πιο ελαφρά.
• Θα γίνει ενδημικός ο ιός;
Δεν θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό, όπως δεν έχουμε απαλλαγεί από τη γρίπη. Τη γρίπη την έχουμε ξεχάσει, διότι με την χρήση μασκών σε όλους τους χώρους, έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα κρούσματα. Αλλά παραμένει παρούσα. Και η γρίπη παρουσιάζει μεταλλάξεις γι’ αυτό κάθε χρόνο κάνουμε το εμβόλιο. Έχει και στελέχη τα οποία είναι πιο δυνατά. Η γρίπη μεταλλάσσεται, αλλά με εποχική μορφή. Κάπως έτσι θα γίνει και με τον κορωνοϊό.
• Μιλήστε μας για το σύνδρομο Long-Covid. Τι είναι;
Πρόκειται για παρενέργειες που βλέπουμε μετά τη νόσηση. Αφορά στα κατάλοιπα που μένουν στο αναπνευστικό σύστημα κυρίως –και όχι μόνον. Ο κορωνοϊός όπως έχω ξαναπεί, είναι μια νόσος που ξανάγραψε την ιατρική. Είναι μια νόσος που προκαλεί βλάβες σε όλα τα συστήματα και μάλιστα βαριές: χτυπάει την καρδιά, τους πνεύμονες, προκαλεί θρομβώσεις, μέχρι και εγκεφαλικό. Και κάθε μέρα, βλέπουμε και νέες επιπλοκές… Επομένως, για όσους έχουν νοσήσει κι έχουν νοσηλευτεί, αφήνει κατάλοιπα τα οποία δεν ξέρουμε για πόσα χρόνια θα συνοδεύουν τον ασθενή μας.
• Να μιλήσουμε γι’ αυτά τα ‘όπλα’ που έχει η επιστήμη στη φαρέτρα της: τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα χάπια και φυσικά, τα νέα εμβόλια. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Τα εμβόλια είναι γνωστά. Τα μονοκλωνικά έχουν πιο στοχευμένη δράση ενώ τα αντιικά χάπια μπορεί κάποιος να τα πάρει και στο σπίτι –για να προλάβει τις επιπλοκές. Έχουμε πολλά ‘όπλα’ στη φαρέτρα μας, αρχής γενομένης από το εμβόλιο που είναι το Α και το Ω. Μην ξεχνάτε πως όλα αυτά, δεν τα είχαμε πέρσι –πόσω μάλλον το 2020. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό. Η επιστήμη και η βιοτεχνολογία έχουν κάνει ένα τεράστιο άλμα και μας έφεραν αυτά τα αποτελέσματα.
• Υπάρχουν και άνθρωποι όμως που ενώ έχουν εμβολιαστεί, δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και δεν κάνουν τεστ για να ελεγχθούν.
Φυσικά, και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα μέτρα αυτο-προστασίας πρέπει να μας γίνουν συνήθεια. Βλέπω δυστυχώς πως αρκετοί συμπολίτες μας δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ σημειώνεται μια χαλάρωση σε κλειστούς χώρους κ.λπ.
• Για να κλείσουμε, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την Euromedica. Έχετε κάποιες θετικές εξελίξεις.
Η Euromedica έχει γυρίσει σελίδα και πιστεύω ότι ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί, πριν από ένα μήνα, η Euromedica Ρόδου με χρονοκαθυστέρηση δύο ετών περίπου, μπήκε στον πτωχευτικό κώδικα. Συνεπώς, θα υπάρξει κούρεμα οφειλών προς τρίτους για να μπορέσει να είναι πιο βιώσιμη. Η επιχείρηση θα επενδύσει πολλά χρήματα, όχι μόνον στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό της κλινικής, αλλά και στην αλλαγή όλων των μηχανημάτων του μικροβιολογικού, αναβάθμιση του ακτινολογικού (με καινούργιο αξονικό που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί αγγειογραφίες πάσης φύσεως), ενώ μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε πολύ καλύτερα, περιστατικά όπως τα εγκεφαλικά ή στεφανιαίο σύνδρομο. Έχουμε βέβαια και τον μαγνήτη ο οποίος με ένα νέο λογισμικό μπορεί να προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους ουρολόγους για ανίχνευση του καρκίνου στον προστάτη. Αυτό βοηθάει τον ουρολόγο στη διάγνωση.
Συνεπώς, ναι, η Euromedica Ρόδου μπαίνει σε μια νέα εποχή και αυτό είναι καλό για όλους!