Ειδήσεις

Πυροπροστασία: Στα θρανία, πυροσβέστες, δασάρχες, αστυνομικοί, ΟΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ

«Είναι σημαντικό να εξελιχθούμε και να έχουμε ως όπλα στη φαρέτρα μας νέες τεχνικές, τη νέα τεχνολογία. Να προετοιμαστούμε, ώστε να είμαστε πολύ καλύτεροι στην αντιπυρική περίοδο, δήλωσε ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.

Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την κοινή εκπαίδευση όλων των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ξεκίνησε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου.

Πρόκειται για το πρώτο από τέσσερα σεμινάρια που θα υλοποιηθούν, στο οποίο συμμετείχαν 250 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας από όλη την Ελλάδα, ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα στελέχη αυτά θα λειτουργήσουν ως «πυρήνες», οι οποίοι θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε όλους τους φορείς και όλα τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας ανά νομό, όπου θα γίνουν αντίστοιχες κοινές εκπαιδεύσεις με την επιπλέον συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΔΕΔΔΗΕ. Στην τελική φάση του επιμορφωτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις στο πεδίο.

«Σήμερα γίνεται κάτι πρωτοποριακό. Καθόμαστε στα θρανία. Και μιλάω για 250 ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος που εκπαιδεύονται από καθηγητές Δασολογίας, δασάρχες και λοιπούς επιστήμονες, στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αναφορικά με τη στρατηγική και τους τρόπους αντιμετώπισης. Μαζί με τους πυροσβέστες μας και τους δασάρχες θα καθίσουν στα θρανία και άνθρωποι της ΕΛΑΣ και μετά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και οι εθελοντές μας. Θα εκπαιδευτούν στο σύνολο τους και οι 16.000 πυροσβέστες που έχουμε σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, πρόκειται για τέσσερα επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ θα ακολουθήσουν ασκήσεις πεδίου, προκειμένου «να μπορέσουμε να εξελιχθούμε με βάση τις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης και αντιμετωπίσουμε πολύ-πολύ καλύτερα τις δασικές πυρκαγιές».

«Δεν είναι ποτέ αργά για να ξανακάτσουμε όλοι στα θρανία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον αρχηγό του ΠΣ, αντιστράτηγο Θ. Βάγια και τον επιτελάρχη του ΠΣ, αντιστράτηγο Α. Μπαλάφα, για τη διοργάνωση αυτών των σεμιναρίων.

«Είναι σημαντικό για εμάς να εξελιχθούμε και να έχουμε ως όπλα στη φαρέτρα μας τις νέες τεχνικές που υπάρχουν, τις σύγχρονες τεχνικές, να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία και να προετοιμαστούμε, ώστε να είμαστε πολύ- πολύ καλύτεροι φέτος στην αντιπυρική περίοδο, με βάση την κλιματική κρίση και αυτά τα οποία γίνονται στον πλανήτη. Βλέπετε τι έγινε πριν από λίγες μέρες στη Χιλή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες συνθήκες το καλοκαίρι και θα παλέψουμε με ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, επισήμανε ότι γίνεται μία προσπάθεια εκπαίδευσης, ένα τριήμερο σεμινάριο όλων των αξιωματικών από όλη την επικράτεια, προκειμένου «να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση της απερχόμενης αντιπυρικής περιόδου».

«Τέτοιο σεμινάριο έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια, πάνω από 20, για τα στελέχη όλα της επικράτειας», σημείωσε ο κ. Βάγιας.

«Γίνεται μια προσπάθεια έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών ολιστικά και να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στην πρόληψη, ώστε να διαχειριστούμε τον κίνδυνο και όχι το αποτέλεσμα του κινδύνου. Αυτοί οι συνάδελφοι που εκπαιδεύονται σήμερα θα αποτελέσουν τον πυρήνα για να εκπαιδεύσουν όλους τους άλλους συναδέλφους τον επόμενο μήνα και θα διοργανώσουμε σεμινάριο στο οποίο θα καθίσουμε ξανά όλοι μαζί: οι ΟΤΑ, οι άνθρωποι των δήμων, όλοι όσοι διαχειριζόμαστε τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς, να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε καλύτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», υπογράμμισε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας.

Σημειώνεται ότι στο σημερινό επιμορφωτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκαν κρίσιμα θέματα, όπως τα είδη, τα χαρακτηριστικά και η κατανομή των δασών, των εθνικών δρυμών και των προστατευόμενων περιοχών, η διαχείριση και η προστασία τους εν μέσω κλιματικής κρίσης, τα έργα και οι δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, η συμπεριφορά των πυρκαγιών, ο ρόλος της καύσιμης ύλης και της τοπογραφίας, η επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών και η αλληλεπίδρασή τους σε πυρκαγιές ακραίας συμπεριφοράς κά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου