Ζήτημα επιβίωσης για την αλιευτική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κάλυμνο, χαρακτηρίζει τη διευκόλυνση και απλοποίηση της διαδικασίας για τη μετάκληση αλιεργατών από τρίτες χώρες, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών, ο κ. Κόνσολας αναδεικνύει το πρόβλημα και τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Αναφέρει ότι η έλλειψη προσωπικού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Ρόδου οδηγεί στη δυσκολία έγκαιρης εξέτασης των αιτήσεων προκειμένου να εγκριθεί η μετάκληση των αλιεργατών από τρίτες χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το Δεκέμβριο του 2024, ενώ με αυτούς τους ρυθμούς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο θα εξεταστούν σε δύο μήνες ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αλιευτική περίοδος για την αλιεία τόνου.
Αυτό σημαίνει ότι τα αλιευτικά σκάφη δεν θα έχουν το αναγκαίο προσωπικό αφού όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν οι εργαζόμενοι στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ρόδου, δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν το σύνολο των αιτήσεων για να διευκολυνθεί η αλιευτική δραστηριότητα.
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά:
– Από το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθεί με προσωπικό η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να εξετάζονται και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα όλες οι αιτήσεις μετάκλησης αλιεργατών.
– Από το Υπουργείο Μετανάστευσης να απλοποιηθεί η σχετική διαδικασία, μειώνοντας τον αριθμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα στους Υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών είναι το εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Η έναρξη της αλιευτικής περιόδου, ιδιαίτερα για την αλιεία τόνου στις 15 Φεβρουαρίου, δημιουργεί την ανάγκη στελέχωσης των αλιευτικών σκαφών με αλιεργάτες από τρίτες χώρες, μέσω της διαδικασίας μετάκλησης τους που ενεργοποιείται μετά την εξέταση αίτησης που υποβάλλουν αλιείς στις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Για τους αλιείς στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κάλυμνο, το γεγονός αυτό συνδέεται με την επαγγελματική τους επιβίωση.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η έλλειψη προσωπικού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Ρόδου οδηγεί στην δυσκολία έγκαιρης εξέτασης των αιτήσεων προκειμένου να εγκριθεί η μετάκληση των αλιεργατών από τρίτες χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το Δεκέμβριο του 2024 ενώ με αυτούς τους ρυθμούς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο θα εξεταστούν σε δύο μήνες ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αλιευτική περίοδος για την αλιεία τόνου.
Αυτό σημαίνει ότι τα αλιευτικά σκάφη δεν θα έχουν το αναγκαίο προσωπικό.
Είναι δεδομένο ότι όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν οι εργαζόμενοι στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ρόδου, δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν το σύνολο των αιτήσεων για να διευκολυνθεί η αλιευτική δραστηριότητα.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Προτίθεται ο Υπουργός Εσωτερικών να ενισχύσει με προσωπικό την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να εξετάζονται και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα όλες οι αιτήσεις μετάκλησης αλιεργατών;
2. Προτίθεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να απλοποιήσει τη σχετική διαδικασία, μειώνοντας τον αριθμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου