Mε απόλυτη επιτυχία στέφθηκε χθες η πρώτη επέμβαση αγγειοπλαστικής στο αιμοδυναμικό εργαστήριο Ρόδου.
Στην επέμβαση υποβλήθηκε με επιτυχία ένας 38χρονος άνδρας που ένιωσε έντονους πόνους στο στήθος και διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο.
Αυτή ήταν η πρώτη σωτήρια κίνηση. Ακολούθησε η επέμβαση των ιατρών που έκριναν πως έπρεπε να του γίνει αγγειοπλαστική για να αποφύγει το έμφραγμα.
Στο περιστατικό αναφέρθηκε χθες, ομιλώντας στη «δ», ο καρδιολόγος Επιμελητής Α’ της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Τσαμπίκος Γιακουμάκης, υπογραμμίζοντας, πως η λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος στο νοσοκομείο Ρόδου θα σώσει ανθρώπινες ζωές.
«Ειδοποιηθήκαμε για το περιστατικό μετά τις 13.00 όταν διακομίσθηκε ο ασθενής με συμπτώματα πρόσθιου εμφράγματος στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Οι γιατροί εκεί μετά την πρώτη εξέταση έκριναν πως το περιστατικό θα μπορούσε να μην εξελιχθεί καλά. Έτσι ο 38χρονος μεταφέρθηκε στο αιμοδυναμικό τμήμα», εξήγησε ο κ. Γιακουμάκης, που μετείχε στην ομάδα των ιατρών που έκαναν την επέμβαση υπό τον συντονισμό του διευθυντή του τμήματος κ. Νικήτα Μόσχου.
Την επέμβαση παρακολούθησε και ο διευθυντής του Αιμοδυναμικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Αίας Αντωνιάδης.
«Μετά την εξέταση στο αιμοδυναμικό τμήμα κρίθηκε πως ο ασθενής έχρηζε αγγειοπλαστικής. Η επέμβαση έγινε και ήταν απόλυτα επιτυχής. Έλαβε μέρος όλη η ομάδα των ιατρών που υπηρετούν στο τμήμα», δήλωσε ο κ. Γιακουμάκης.
«Σύντομα οι συμπολίτες μας θα αντιληφθούν την μεγάλη ωφέλεια από τη λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος. Με την σύγχρονη μέθοδο της αγγειοπλαστικής, που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Ρόδου, θα επιτυγχάνεται καλύτερη αιμάτωση του μυοκαρδίου του εκάστοτε ασθενούς και έτσι θα μειώνεται η έκταση του εμφράγματος και ως εκ τούτου και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά», είπε ο κ. Γιακουμάκης και πρόσθεσε πως στο νοσοκομείο Ρόδου θα αντιμετωπίζονται πλέον όλες οι παθήσεις, που μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Το αιμοδυναμικό τμήμα του νοσοκομείου Ρόδου εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα παρουσία των τοπικών αρχών.
«Στον ασθενή που δεν ήταν μεγάλης ηλικίας έγινε διάνοιξη αρτηρίας. Αυτό ουσιαστικά του έσωσε τη ζωή και έτσι απετράπη το έμφραγμα. Ήταν επίσης σωτήριο ότι δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μεταφέρθηκε ο 38χρονος πολύ γρήγορα στο νοσοκομείο. Αν περνούσαν τρεις ώρες η κατάσταση θα ήταν πιο δύσκολη. Αυτή ήταν η πρώτη αγγειοπλαστική επέμβαση στα Δωδεκάνησα. Αποτελεί επιτυχία του νοσοκομείου Ρόδου», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ.Δημήτρης Κρεμαστινός.
Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών είναι μία μη χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη διάνοιξη των στενωμένων ή αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών. Γίνεται με την ίδια τεχνική όπως και η στεφανιογραφία. Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να γίνει με απλή διάνοιξη της στεφανιαίας αρτηρίας που εμφανίζει στένωση με μπαλόνι ή και να συνοδευθεί από τοποθέτηση ενδοστεφανιαίας πρόθεσης. (stent)
Στην επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται ένας μικρός καθετήρας που έχει στο άκρο του ένα μπαλόνι για να ανοίξει την αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα. Το πρώτο μέρος της αγγειοπλαστικής με μπαλόνι είναι όμοιο με αυτό του καρδιακού καθετηριασμού (προετοιμασία, εισαγωγή καθετήρων και έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας).
Στη συνέχεια με τη βοήθεια των ακτίνων Χ ο ιατρός προωθεί ένα μικρό μεταλλικό σύρμα διαμέσου της στενωμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Ένα μπαλόνι προωθείται με τη βοήθεια του σύρματος και τοποθετείται στο σημείο της στένωσης. Το μπαλόνι διατείνεται (φουσκώνει) συμπιέζοντας την αθηρωματική πλάκα στο τοίχωμα της αρτηρίας. Το μπαλόνι παραμένει φουσκωμένο για αρκετά δευτερόλεπτα πριν να ξεφουσκώσει.
Με τη βοήθεια των ακτίνων Χ ο ιατρός ελέγχει το αποτέλεσμα της διαστολής. Αν ο αυλός της στεφανιαίας αρτηρίας στο σημείο της στένωσης έχει ανοίξει ικανοποιητικά και εξασφαλίζεται ομαλή ροή του αίματος προς την καρδιά, το μπαλόνι αφαιρείται και η επέμβαση έχει ολοκληρωθεί.
Μετά την επέμβαση γίνεται σύγκλιση του σημείου εισόδου του καθετήρα με τη βοήθεια διαφόρων ουσιών (κολλαγόνο) ή ραμμάτων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο μικρός σωληνίσκος (καθετήρας) να παραμείνει μέσα στην αρτηρία της βουβωνικής περιοχής και να αφαιρεθεί λίγες ώρες αργότερα όταν η πηκτική κατάσταση του οργανισμού το επιτρέψει, ασκώντας στο σημείο αυτό πίεση με τα χέρια.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνεται από τους νοσηλευτές μεγάλη προσοχή στους ασθενείς ακόμη και κατά την ώρα της ξεκούρασης προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα μετά την επέμβαση.