Ανοδική είναι η τάση των προκρατήσεων οι οποίες κινούνται στο +5%, με τις μεγάλες τουριστικές αγορές να εμπιστεύονται την ασφάλεια που προσφέρει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, ενώ οι επιπτώσεις από το Προσφυγικό, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, θα είναι τελικά κατά πολύ μικρότερες απ’ ό,τι έδειξαν οι πρώτες ημέρες.
Ηδη η Κως περιορίζει τις αρχικές απώλειες, ενώ το μεγάλο βάρος πέφτει στα νησιά Χίος, Σάμος και Λέσβος, που δέχονται και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων. Ενώ και τα τρία μαζί υποδέχονται περί τις 250.000 τουρίστες τον χρόνο, αυτή την στιγμή οι προκρατήσεις είναι μειωμένες πάνω από 40% σε Χίο και Σάμο και πάνω από 50% στη Λέσβο.
Οπως όμως παραδέχονται τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι tour operators, η ζήτηση για όλους τους υπόλοιπους προορισμούς -νησιωτικούς και ηπειρωτικούς- είναι μεγάλη. Είναι ενδεικτικό ότι η TUI Γερμανίας καταγράφει αύξηση 12% στις κρατήσεις για τη χώρα μας, με την Κρήτη και την Κέρκυρα να είναι οι πρωταγωνιστές της ανόδου.
Την ίδια ώρα θετικό είναι το πρόσημο στις κρατήσεις προς Ρόδο και σε όλους σχεδόν τους ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ και στην Κω το αρχικό αρνητικό κλίμα σταδιακά αλλάζει.
Ετσι, μετά το αρχικό σοκ το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται με αποτέλεσμα οι απώλειες να έχουν περιοριστεί στο -20% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, η εικόνα βελτιώνεται καθημερινά, ενώ ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων είναι στο -9%.
Θετικό πρόσημο και στην Κω
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς, μάλιστα, δεν αποκλείουν τελικά η χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο και για την Κω, ωστόσο καθοριστικός παράγοντας θα είναι κατά πόσο η Τουρκία θα ανακόψει το κύμα των προσφυγικών ροών από τα παράλιά της προς τα ελληνικά νησιά.
Θετικά είναι τα μηνύματα και από τον άλλο μεγάλο tour operator, την Thomas Cook, σύμφωνα με την οποία στους τέσσερις κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς βρίσκονται κατά σειρά η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως και μάλιστα όπως σημειώνει «δεν υπάρχουν ακυρώσεις», με την χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών των πελατών της για το φετινό καλοκαίρι. Η εικόνα πάνω-κάτω είναι ίδια από τους μεγάλους tour operators, οι οποίοι βλέπουν τις κρατήσεις για Κρήτη και Ρόδο να «απογειώνονται».
Οπως σημειώνουν, η Ελλάδα κρατάει σταθερά τα ποσοστά της σε κρατήσεις (σε σχέση με πέρυσι) και προβλέπουν περαιτέρω ανάπτυξη για φέτος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, σημειώνει ότι πλέον οι κρατήσεις κινούνται στο +5%, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι παρουσιάζουν «μικρή επιτάχυνση». Σημειώνουμε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου υπήρχε μεγάλη συγκράτηση στις προκρατήσεις.
«Η ροή των κρατήσεων καθημερινά ανεβαίνει. Πιστεύω ότι αν κλείσει η αξιολόγηση και δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στο Προσφυγικό, θα έχουμε και πάλι μία πολύ καλή, τουριστικά, χρονιά», λέει ο κ. Ανδρεάδης.
Η Κέρκυρα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φέτος θα είναι μία από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής τουριστικής σκηνής.
Και σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι το νησί αποτελεί, πλέον, βάση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, με αποτέλεσμα να είναι ισχυρή η ζήτηση τόσο για μικρά και μεσαία ξενοδοχεία όσο και για ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Για φέτος η εταιρεία αναμένεται να «κατεβάσει» στην Κέρκυρα περίπου τους διπλάσιους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή περί τους 300.000 επιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τη Ζάκυνθο, η κ. Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για την εξέλιξη της χρονιάς -που προς το παρόν σημειώνει άνοδο της τάξης του 5% στις κρατήσεις- και την ελπίδα ότι θα κλείσουν σύντομα τα μέτωπα της αξιολόγησης και του Προσφυγικού.
Πηγή ΕΘΝΟΣ