Ανησυχία προκάλεσε στη Ρόδο η εμφάνιση κρουσμάτων με στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης, καθώς είναι πιθανόν να αποτελέσουν την αιτία για να μην αρθεί στο νησί το αυστηρό lock down.
Eπειτα και από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Nίκου Xαρδαλιά, η Pόδος παραμένει στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου με τα αυστηρά μέτρα που συνοδοεύουν όσες περιοχές έχουν ενταχθεί στο “βαθύ κόκκινο” του επιδημιολογικού χάρτη, να παραμένουν σε ισχύ, όπως επίσης και η Kάλυμνος.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, τα δείγματα είχαν ληφθεί από ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο και εστάλησαν προληπτικά στην Αθήνα στο πλαίσιο των προβλεπόμενων δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται σε άτομα που νοσούν με κορωνοϊό.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», σε δύο από τα δείγματα που είχαν ληφθεί από έναν άνδρα και μία γυναίκα (άνω των 60 ετών) εντοπίστηκε η μετάλλαξη του ιού.
Πάντως η εμφάνιση της μετάλλαξης στη Ρόδο έχει προκαλέσει ανησυχία και έχει θέσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές σε εγρήγορση, καθώς πρόκειται (σύμφωνα με μελέτες) για μία πιο μεταδοτική και επιθετική μορφή του κορωνοϊού.
Το κατά πόσο η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρόδο μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είναι κάτι που μένει να διερευνηθεί. Δείγματα από ασθενείς στέλνονται τακτικά στην Αθήνα για ανάλυση και οι απαντήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πως τα στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης εντοπίστηκαν σε κρούσματα που έχουν πλέον αποθεραπευτεί, καθώς τα δείγματα -σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής»- εστάλησαν προς εξέταση στις αρχές του περασμένου μηνός σε εργαστήριο των Αθηνών το οποίο είναι και το μοναδικό που μπορεί να εντοπίσει τις μεταλλάξεις.
Ως εκ τούτου, οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες, καθώς στο εν λόγω εργαστήριο εξετάζονται δείγματα που αποστέλλονται από όλη την Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί αν φέρουν στελέχη μεταλλάξεων του covid-19.
Αυτό που θα πρέπει πλέον να παρακολουθήσουν οι ειδικοί για τη Ρόδο, είναι αν υπάρχει διασπορά της μεταλλαγμένης μορφής του κορωνοϊού και σε ποιο βαθμό, πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του αυστηρού lockdown.
Όπως έχουν καταστήσει σαφές οι ειδικοί, οι μεταλλάξεις έχουν υποκαταστήσει τον ιό σε όλη τη χώρα και η μεταδοτικότητά του εξαιτίας τους, έχει αυξηθεί κατά 40% με 60%. Είναι ενδεικτικό πως από τα 400 δείγματα που ελέγχθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα, 371 αφορούσαν σε μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα δύο στη Ρόδο ενώ η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων μετάλλαξης αφορούν στη βρετανική παραλλαγή.
Nα σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο της Pόδου νοσηλεύονται 7 άτομα με κορωνοϊό, η κατάσταση της υγείας των οποίων δεν εμπνέει ανησυχία.
“Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του κ. Μάκη Τσιντσικλόγλου Προγραμματιστή-Αναλυτή λογισμικού για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο, με βάση τις ανακοινώσεις ωστόσο της περασμένης Πέμπτης, στην οποία δεν περιλαμβάνονται τα χθεσινά δεδομένα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μ. Τσιντσικλόγλου:
Με βάση τους αριθμούς κρουσμάτων, έχουμε (στατιστικά) βγει από την κόκκινη ζώνη εδώ και μέρες. Αν θα ανοίξουν σχολεία/καταστήματα, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η γενικότερη εικόνα της χώρας (που δεν είναι καλή), την πληρότητα του νοσοκομείου, την επίσημη πλέον παρουσία μετάλλαξης στο νησί, κλπ.
Η εικόνα με βάση τα στοιχεία πάντως, λέει ότι λογικά θα επιστρέψουμε σε σταδιακό άνοιγμα.
Στο γράφημα φαίνονται
1) με κόκκινη γραμμή η εβδομαδιαία διασπορά. Αυτή ήταν που είχε περάσει σε κόκκινο επίπεδο (150+) και τώρα έχει πέσει χαμηλά, με το σημερινό (2 κρ.) να την βγάζουν και από την πορτοκαλί ζώνη, σε κίτρινο ( <50 ) πλέον!
2) με πορτοκαλί γραμμή η αντίστοιχη 14ήμερη διασπορά, που ήταν και παραμένει σε πορτοκαλί επίπεδο, αν και από αύριο (που θα φύγουν τα 35 κρούσματα από το “μέτρημα”) θα πέσει και αυτή δραματικά, γύρω στο 80.
Υπενθυμίζω, οι χρωματικές ζώνες με βάση τις οδηγίες του ECDC είναι ως εξής. Αθροίζοντας τα κρούσματα σε διάστημα 14 ημερών, και για πληθυσμό 100χιλ (η Ρόδος έχει 120χιλ)
έως 25 κρούσματα Πράσινο
έως 50 κρούσματα Κίτρινο
έως 150 κρούσματα Πορτοκαλί
> 150 κρούσματα Κόκκινο”
Tι θα γίνει την Kαθαρά Δευτέρα
Να σημειωθεί πως την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσει ό,τι ισχύει και τις καθημερινές. Επομένως, σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες.
Τυπικώς βεβαίως το μήνυμα με κωδικό 6 δεν περιλαμβάνει ως αιτία μετακίνησης το… πέταγμα χαρταετού.
Στην πράξη όμως η Αστυνομία δεν θα έχει οδηγία να ελέγχει εάν οι πολίτες αμολάνε καλούμπα. Και αυτό καθώς είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα είχε τραγελαφικά αποτελέσματα.
Συνεχίζονται στη Ρόδο τα τεστ για κορωνοϊό
Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται για δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) για τους πολίτες:
Σάββατο 13/3/2021:
1. Στον Απόλλωνα, στο κοινοτικό κατάστημα από 10.00 έως 14.00
2. Στο παλιό νοσοκομείο Ρόδου, είσοδος από Παπαλουκά, από 09.00 έως 14.30
Κυριακή 14/3/2021:
Στο Μανδράκι, μπρος την εκκλησία του Ευαγγελισμού από 09.00 έως 14.30.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η δράση θα μεταφερθεί στις καμάρες του κτιρίου της Περιφέρειας.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Με 78 κρούσματα σε 14 ημέρες δεν υπάρχει καμία λογική να παραμένουμε στο βαθύ κόκκινο!
Μάλλον το σκεπτικό είναι
Μία φορά βαθύ κόκκινο
…..για πάντα βαθύ κόκκινο!!!!
Γιατί δεν γίνεται μια πόλη της επαρχίας να βγει πριν την Αθήνα
Δεν είναι σωστό
Άλλωστε όλη η Ελλάδα είναι η Αθήνα
ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟΙ